Lekkie, gorzkie piwo górnej fermentacji o brytyjskich korzeniach. Odznacza się wyraźną nutą słodowo-karmelową. Znakomite i orzeźwiające piwo w sam raz na letnie upały:)
Informacje ogólne o recepturze:
Zacieranie: infuzyjne
Fermentacja: górna
Początkowa zawartość ekstraktu (Blg): 11,5
Końcowa zawartość ekstraktu (Blg): 1,5
Poziom goryczki w piwie (IBU): 40
Brzeczka nastawna w litrach: 23
Surowce:
Słód Pale Ale – 3 kg
Słód Munich typ I – 0,5 kg
Słód Caraaroma – 0,15 kg
Irish Moss – 6,5 g
Chmiel Northern Brewer 10,2 % a-k – 30 g
Chmiel East Kent Goldings 5,7 % a-k – 30 g
Drożdże: suche Danstar Nottingham – 11 g
Zacieranie: infuzyjne jednotemperaturowe 68 st C – 60 min
Chmielenie: Northern Brewer 30 g – 60 minut
East Kent Goldings 15 g – 15 minut
East Kent Goldings 15 g – 5 min
Czas gotowania: 60 min
Temperatura fermentacji: 18 – 20 st C przez 2 tygodnie.
Rozlew: piwa finalnie wyszło 21 litrów
Nagazowanie piwa: glukoza 160 g
Po przeczytaniu artykułu zapraszam do naszego forum.
Brak komentarzy