Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Łączenie drożdży
#1
Witam wszystkich użytkowników forum!

Mam pytnie dotyczące łączenia drożdży. Tzn. przygotowałm MD na Biowinowskich drożdżach do miodu, pracuje nawet nawet ale zbyt obfitej piany to nie ma. Poszukałem troche na forum i z tego co wyczytałem to lepsze są bayanusy do miodku. Niestety moge je miec dopiero w poniedziałek (dziś sobota) a brzeczke juz wczoraj przygotowałem. Dlatego dziś zaszczepiłem brzeczke MD z Biowinów i zaczynają prace. Zastanawiam się jednak czy dla pewności i lepszego efektu nie dodać bayanusow jeszcze do tego nastawu. Nie wiem czy to jest możliwe i czy te drożdże jakoś się nie pogryzą? Ewentualnie kiedy dodac bajanusy?

z góry dziękuje za sugestie!!
Odpowiedz
#2
Wydaje mi sie że wszystkie bajanusy są neutralne pod względem killer faktora i nie ma przeszkód.

/dla pewności musiałbyś sie zapytać o charakterystyke szczepu u jednego i u drugiego producenta a potem je ze sobą porównać.
Odpowiedz
#3
Jakiegoś czwórniaczka to i same biowiny dobrze pracujące powinny przerobić .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#4
Robiąc etapami, to można i półtoraka skleić ;) bo przecież nic nie wystartuje (?!) z 65-70 BLG a więc i tak trzeba dodawać miodu porcjami.
pzdr
fea
Odpowiedz
#5
Wyczytalem kiedys tutaj na forum ze jak dodasz rozne szczepy drozdzy do tego samego nastawu to silniejsze przetrwaja wiec mysle ze nie masz sie czego obwiac i mozesz je dodac.

Z 2 strony czytalem ze bajanusy maja dluuuuuuuuuuga zywotnosc i bym sie zastanowil czy faktycznie oplaca sie je dodac:)



Skocz do: