Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Żenicha kresowa DR
Witaj.

1 - Przy rozmrażaniu zrobi się taka paćka. Trudna sprawa z wypestkowaniem.
Inna rzecz, to to, że pestki "wypiją" sporo alkoholu, który będzie bardzo trudny do odzyskania.
Jeżeli taka strata nie jest dla Ciebie problemem, to możesz zalać całe.
Można też ususzyć połówki DR i wtedy, podobno przy mocnym potrząsaniu pestki wyskakują (tak gdzieś na forum pisali koledzy) - ale tego nie robiłem.

2 - Płatki możesz dodać, ale ostrożnie. Im więcej ich dodasz, tym więcej będziesz miał różanego aromatu -takiego jak olejek różany. Lepiej płatki zalać oddzielnie i tym "dosmaczać.

Aromat i smak z owoców i z płatków, to dwa zupełnie inne smaki.
Odpowiedz
Rozmrożę więc próbkę i zobaczę jak to bedzie szło. Z płatków zrobię nalew. Dzięki za info.
Odpowiedz
(22-03-2017, 16:51)Kruszyn napisał(a): Nie wiem jak powinna smakować bo robię pierwszy raz ale zobaczymy ;)

Zapach dzikiej róży, kolor czerwono brunatny, smak trochę korzenny z dominującym aromatem dr i rumianku. Po pierwszym wrażeniu pojawia się na tyle języka lekko wyczuwalny zapach mięty. Jedna z najlepszych nalewek, jakie znam. U mnie rumianek był suszony ale mięta za to świeża.
Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.
Odpowiedz
(04-06-2019, 12:57)drajla napisał(a): Można też ususzyć połówki DR i wtedy, podobno przy mocnym potrząsaniu pestki wyskakują (tak gdzieś na forum pisali koledzy)  - ale tego nie robiłem.

Mnie to się nie udało. Jak chciałam usunąć pestki z ususzonych połówek DR, to każdą musiałam skrobać małą łyżeczką. :(



Skocz do: