Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Żubrówka
#1
Szukajac pomysłów na ziolowa wodeczke pomyslalem o mojej ukochanej zubrowce, znalazlem na allegro cos takiego :

http://www.allegro.pl/item102072951_zubr...wodki.html

co o tym myslicie?
Odpowiedz
#2
A tu masz przepisy
http://taliessin.webpark.pl/przepisy.htm
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
no to biore sie za to, zobaczymy czy cos z tego wyjdzie :P
Odpowiedz
#4
oo trawki juz dostalem, niestety glowny skladnik zostal pochloniety :>

trawka fajna, aromatyczna, juz nie moge sie doczekac az ją zaleje :D

edit : no! 6 trawek pocialem, wrzucilem do 0,7 wodki i czekamy :D
Odpowiedz
#5
znaczy ja pomyslalem ze zrobie wg tego przepisu :


Cytat:1 g (5-6 kawałków długo�ci 20 cm) suszonej trawy żubrowej, 1 łyżeczka cukru, 1 l wódki czystej o mocy 40 .

1. Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódka, odstawić do maceracji na 15-20 dni.

2. Po tym czasie nalewkę przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody cukier i wymieszać . Zakorkować butelki odstawić na 2-3 dni.

3. Gotową wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki Można włożyć źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji.
Odpowiedz
#6
Ja zrobilam ostatnio
1/2 łyżeczki cukru, 1 l wódki czystej o mocy 40 .

Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 5cm, włożyć je do butelki z wódka, odstawić do maceracji na 21 dni. I tak jak ty

3. Gotową wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki Można włożyć źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji.

Wyszla bardzo smaczna z sokiem jablkowym zozcieczna pol na pol - pychotka

Chyba ze ty dozylnie to wtedy twoj przepis moze byc
Odpowiedz
#7
mmmm... ale wysmienita wyszla :D gdy przelalem do oryginalnej butelki po zubrowce to nikt sie nawet nie skumal ze to robione w domu bylo :D
Odpowiedz
#8
A gdzie ta trawa występuje w warunkach naturalnych?
Odpowiedz
#9
W warunkach naturalnych to wystepuje u mnie w ogródku. Dostałem kiedyś kilka trawek z korzonkami i posadziłem. Rozrasta sie jak chwast i nie jest wymagająca. Do żubrówki owszem używam. Robię taką mocną zaprawę, którą potem dodaję do wódki. Przepis mam z Cieślaka - dla mnie prawie Biblia w tych sprawach.
Odpowiedz
#10
To nie wiedze innego wyjścia joop jak zacząć dzielić się tym dobrem z innymi forumowiczami :)
Wspólnie napewno sie uporamy z tym "chwastem" :D
Odpowiedz
#11
Możesz kupic na Allegro lub tu: http://www.swistak.pl/aukcje/1538151,Zub...wodki.html
W stanie naturalnym, najlepsza Turówka wonna (żubrówka) jest z okolic Białowieży, osikana przez żubry. :co_jest:

Ja zamiast turówki dałem Marzankę wonną, efekt zapachu kumaryny jest podobny.
Odpowiedz
#12
U nas ostatnio pokazaly sie sadzonki (hierochloe odorata lub Sweet grass) po $1,49. Posadzilem jedna, bo to sie bardzo rozrasta. A zamiast zubra, osikuje to moj piesek.:big:
Odpowiedz
#13
Ja robiłem bez cukru: 5 kawałków trawy na 1 l wódki 40%. Dla urozmaicenia dodałem dębową słomkę... Smak się zasadniczo nie zmienił, ale wizualnie lepiej wygląda na stole :fajka:
Odpowiedz
#14
Chcialbym tu dodac, ze smak Zubrowki zalezy rowniez od tego, jakiej wodki uzyjemy. Z kiepskiej gorzaly wyjdzie wlasnie taka jak sklepowa. Moje zubrowki sa znacznie lepsze, bo nie zaluje grosza na lepsze gatunki wodek ( Absolut, Belvedere,Krolewska).
Odpowiedz
#15
Nastawiłem baniak 5 l, rozcieńczyłem spirytus do 45%, wsypałem 5 łyżeczek cukru, wsadziłem około 40 traw żubrówki, zakorkowałem i czekam :jupi: Po tygodniu chcę zrobić pierwszą degustację, aż się nie mogę doczekać!! :pijemy:
Odpowiedz
#16
Cukier dodaje sie dopiero na 5 dni przed spozyciem.
Odpowiedz
#17
Cytat:Wysłane przez Pigwa
Cukier dodaje sie dopiero na 5 dni przed spozyciem.

Można wiedzieć dlaczego?
Odpowiedz
#18
Robiłem nalewkę ze śliwek suszonych /nie wędzonych/.Ale jej aromat był słaby. Dlaczego? Kupione na rozwagę z tak na oko 8 kilogramowego kartonu. Ładnie pachnące.. I co? Okazało się ,że / druga nalewka na śliwkach suszonych / z 500 gram śliwki po 40 dniach dodatkowego suszenia zostało tylko 330 gram. I ta druga nalewko , po dojrzeniu była już bardzo aromatyczna.
Kiepsko wypadła naleweczka z suszonego derenia w/g proporcji podanej na opakowaniu producenta /Dary Natury/.. Ilość suszu powinna być kilka razy większa do podanej ilości alkoholu.
Żubrówka z trawy suszonej jest aromatyczniejsza , niż z trawy świeżej . Nieprzeliczałem masy świeżej trawy na suszoną. Ale suszoną dokładnie ważyłem i do jej masy dawałem odpowiednią ilość alkoholu.
pozdrawiam -drajla
Odpowiedz
#19
Cytat:Wysłane przez drajla

Żubrówka z trawy suszonej jest aromatyczniejsza , niż z trawy świeżej . Nieprzeliczałem masy świeżej trawy na suszoną. Ale suszoną dokładnie ważyłem i do jej masy dawałem odpowiednią ilość alkoholu.
pozdrawiam -drajla
Tu się ośmielę nie zgodzić świeża żubrówka jest bardziej aromatyczna i dodatkowo pięknie barwi alkohol
Tak wygląda jednodniowy nalew z 1 litra spirytusu i ok 200 gram świeżej trawy.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#20
Tak to samo po dwóch dniach


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#21
Słój z nalewem.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#22
He he za rok też takie zielone bakalije będę miał bo zakupiłem i posadziłem trawkę żubrową. Codziennie chodzę do ogrodu popatrzeć jak się pięknie przyjmuje:helo:
Odpowiedz
#23
Tata1959 brawo ,najlepsze efekty daje trawa ścięta w maju i pamiętaj że to trawa łąk podmokłych więc lubi dużo wody, nie znosi suszy.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#24
No nie wiem czy na maj już mi wyjdzie bo sadzonka skromna, ale bodaj świarteczkie namoczę. Póki co mam 3 dkg suszonej zalanej 0.7 l 96% - jest zaprawka więc do wiosny jakoś doczekam :pijemy: bo żubrówkę to się lubi hehe
Odpowiedz
#25
Zobaczysz ile jej będzie na wiosnę ,ponieważ to trawa śmiało możesz wszystko ściąć po dwóch trzech tygodniach odrośnie choć już nie tak aromatyczna jak ta pierwsza majowa to jednak również zdatna do użycia.
Odpowiedz



Skocz do: