Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Angielska Gorzka
#1
Angielska dlatego, że zawiera w swoim składzie ziele angielskie, a gorzka, bo zawiera składniki uchodzące za gorzkie. De facto wódka półsłodka, ale nie likier, bo rzadko słodzona cukrem czy syropem, ale naturalnym sokiem/syropem wiśniowym. W przypadku nazwy angielskiej czyli English Bitter dziś odnajdujemy tylko gorzkie ale. W przypadku Polski historia jest dla nas bardziej łaskawa. Poczynając od końca trunek ten produkowano w Polmosach, a ostatnim podrygiem była tzw. Ziołowa Gorzka z Polmosu Łańcut. Poniżej parę słów od Cieślaka:


Cytat:Angielska gorzka. Popularna wódka korzenno-ziołowa, o smaku
gorzkawym, o barwie ciemnożółtej lub jasnobrązowej, o mocy
40° i o zawartości cukru 2—4%. Produkowana jest na
nalewie na suszone surowce roślinne w ilości 3—5 kg na 1000 1
wyrobu. Skład jej może być różny; zawiera ona składniki mocno
gorzkie (drzewo gorzkie, bobrek trójlistny, niedojrzałe pomarańczki),
palące (kłącze gałganu) i aromatyczne (korzeń arcydzięgla,
korzeń fiołkowy, goździki, cynamon, jałowiec, kminek,
kolender, anyż itp.).


Sprzedawana w kategorii wódek wytrawnych (czyli mogła zawierać do 50g/l cukru) była popularna jako wódka sama w sobie i nie była tak gorzka jak ją malowano-tzn. nie używano jej jako odpowiednika boonekamp'ów itd. Przed wojną, angielska gorzka była u Baczewskiego jako wódka półwytrawna, w Rektyfikacji Warszawskiej jako wytrawna, u Potockiego był to destylat słodzony. Większość angielskich gorzkich miała moc 40%, ale zdarzały się 45%.

Przepis z roku 1891 zmodyfikowałem i mieszanka odzwierciedlająca skład z okresu świetności trunku, to:

10g tataraku
5g niedojrzałej pomarańczy
2g piołunu liści
2g kłącza kosaćca
5g imbiru
5g dzięgla korzenia
2g ziela angielskiego (podobnie jak niedojrzałą pomarańczę, warto stłuc)
2g tysiącznika

Należy to zalać litrem alkoholu o mocy 43%, poddać dygestii i osłodzić oraz dobarwić syropem wiśniowym do mocy 40%. Inna wersja, to zalanie składników pół litra 70%, sporządzenie ekstraktu, a potem zabawa z wódką, ekstraktem, syropami itd.


Załączone pliki Miniatury
       






Skocz do: