Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Angielskie drożdże winiarskie - Young's White Wine - czy można na wino ryżowe?
#1
Witam,
dotknęła mnie zaraza emigracji i chciałabym tutaj powrócić do szlachetnego procederu pędzenia domowego wina... W Polsce pędziłam wino ryżowe z dodatkami daktyli i rodzynek, i wychodziło bardzo zacne, na drożdżach Tokaj. Tutaj jednak, w Ango-landzie, nie mogę znaleźć punktu zaopatrzenia w takie drożdże :(


Zakupiłam sobie drożdże White Wine - Wine Yeast - Young's "All Purpose" - "do wszystkich zastosowań", 5 gramów. To są suche drożdże, w małej zaszetce.

Teraz się zastanawiam, co z tym zrobić, ponieważ w internecie nic nie piszą o pożywce, nie mam pojęcia, czy to są jakieś superdrożdże czy nie, saszetkę nabyłam przez internet, nie ma tu żadnej instrukcji...

Na odwrocie saszetki napisali tylko, że nadaje się na 23 litry (5 galonów) oraz takie tajemnicze coś:

"Sprinkle sachet contents onto surface of juice, wait for 15 minutes, then stir", co w przekładzie na polski wychodzi, że "Wysyp zawartość saszetki na powierzchnię soku, poczekaj 15 minut i wymieszaj". Jakiego soku????? Chodziło by tutaj o moją wodę z cukrem i ryżem? Czy to oznacza, że pożywka jest niekonieczna?

Jeśli ktokolwiek ma pojęcie, o co chodzi z tymi drożdżami Young's-a to będę bardzo wdzięczna za porady i pomoc, bo niezmiernie pragnę już rozpocząć produkcję :)

:sloik:
Odpowiedz
#2
Tak zrób jak pisze na opakowaniu. Pożywkę też się daje według przepisu. Nastaw nie może być gorący bo drożdże nie ruszą. Sok, w tym wypadku woda z cukrem.
Odpowiedz
#3
Zgaduję, że kupiłaś te
https://www.thehomebrewcompany.ie/youngs...p-976.html
Możesz zrobić wg instrukcji Lalvin podobnych (chociaż może to i to samo)
https://www.thehomebrewcompany.ie/lalvin...-2456.html
Na odwrocie jest:
"Dissolve the dry yeast in 50ml of warm NOT HOT water (40-43 C). Let stand 15 minutes without stirring, then stir well to suspend all the yeast. Add to previously sulfited must. (The yeast should not be kept in the rehydration medium longer than recommended.)"
Pozdrawiam
Odpowiedz
#4
Dziękuję za pomoc! :)



Skocz do: