Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Błędne pomiary stężenia cukru w balonie
#1
Zauważyłem ciekawe zjawisko. Poziom wina w balonie wpływa na pomiar gęstości. Po dosłodzeniu wina ze zdziwieniem stwierdziłem że cukromierz pokazuje 0 blg a spodziewałem się przynajmniej 6. Po czasie okazało się że czym balon pełniejszy tym pomiar mniejszy. Przy samej górze szyjki pomiar wskazywał 0-1 po upuszczeniu wina pomiar wskazywał około 7 blg.

Zauważyliście u siebie taki przypadek.

Ja w pełnym balonie już cukru mierzył nie będę.
Odpowiedz
#2
Gdyby gęstość się zwiększała lub zmniejszała to roztwór wina albo by się rozszerzał - gęstość maleje lub kurczył - gęstość rośnie fizyki nie oszukasz :) gdy temp. rośnie gęstość maleje gdy temp spada gęstość rośnie temp. spada roztwór się kurczy temp. rośnie roztwór się rozszerza prosta podstawowa zależność T od V od ϱ
Odpowiedz
#3
Po wlaniu syropu cukrowego do fermentującego nastawu zauważyłem rozwarstwienie.
Przypuszczam, że dolany syrop nie wymieszał się z resztą nastawu i opadł na dno jako cięższy.
Dopiero po jakimś czasie nastaw zrobił się jednolity.
W takim przypadku pomiar w górnej części balona może wykazywać Blg bliskie tego sprzed dolania syropu.
Gdybyś po dolaniu przemieszał zawartość, stężenie cukru powinno się wyrównać.

Odpowiedz
#4
A tak to by miało sens
Odpowiedz
#5
Też brałem to pod uwagę ale ponieważ cukier zostawał mi w naczyniu i kilkakrotnie część wina była spuszczana to sądziłem że jest dobrze wymieszane. Zresztą wychodziło by na to że tylko na górze jest niewymieszane a po spuszczeniu 2,5 litra z 15 wskazanie jest już dobre.
Zastanawiałem się czy kształt balona nie ma wpływu na zachowanie cukromierza, sprawdzę to jeszcze przed domieszaniem cukru.



Skocz do: