Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balingometr - wadliwy egzemplarz?
#1
Witam,
2 dni temu nastawiłem wino jabłkowe, wyliczyłem ilość cukru jaką muszę dodać. Po dodaniu i zmierzeniu okazało się ze balingometr pokazuje o 3 blg mniej niż wynikało z obliczeń. Nie dawało mi to spokoju. Dziś trafiłem na wątek na tym forum. Zrobiłem taki test, oto wyniki:
- 0 cukru - 0 blg,
- 10 g cukru / 100 ml wody - 9.5 blg (powinno być 10),
- 21 g cukru / 100 ml wody - 16 blg (powinno być 20),
Ciecz miała 23 stopnie C.
Jest to winomierz z browinu. W instrukcji jest napisane - "służy do bezpośrednich pomiarów stężenia cukru w nastawie wina".
Zatem czy ten egzemplarz jest wadliwy czy ja nie potrafię z niego odczytywać?
Odpowiedz
#2
10 gram cukru na 100 ml wody to nie 10 Blg, tak samo 10 gram cukru w 100 ml wody to nie 10Blg. Jak zważysz 10 gram cukru i uzupełnisz ten cukier wodą do ciężaru 100 gramów to wówczas możesz mówić o 10 Blg.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#3
Wiem, w poście na którym się opierałem jest napisane ze 104 gramy cukru w litrze to 10 blg. Trochę to zaokrągliłem. Wynik wyszedł zbliżony do tego co powinno wyjść. Ale przy tych 21 gramach w 100 ml (oryginalnie 216 na 1 litr) wynik 16 blg jest już daleki od oczekiwanego.
Niestety nie mam teraz nikogo w pobliżu kto by miał balingometr aby porównać wyniki.
Odpowiedz
#4
Rozpuściłeś 21 gram cukru w 100 ml wody, czy 21 gram cukru rozpuściłeś w wodzie i uzupełniłeś wodę do objętości 100 ml?
Tylko w tym drugim wypadku możemy mówić o 20 Blg
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#5
Jak miło mądrzejszego poczytać. Oczywiście zrobiłem źle.
Zrobiłem drugi pomiar tym razem rozmieszałem w wodzie 21 gram cukru i dolałem wody do 100 ml. Wyszło mi 17.5 blg. Wraz wynik wyszedł o 2.5 blg za mało.
Odpowiedz
#6
Hmm, a nie powinno być rozpuszczone 20g i dopełnić woda do 100g :niewiem: .
Lech
Odpowiedz
#7
Lechu, można tak, a można też i tak.

Stopnie Ballinga B na ilość cukru C w kg/litr roztworu
C = 2,66*B/(266-B)
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#8
Jak będę w sklepie to kupie drugi z innej firmy wszak dużo nie kosztuje. Bo inaczej nie da mi to spokoju.
Odpowiedz
#9
A i jeszcze jedna drobna uwaga, w jakiej temperaturze dokonywano pomiarów bo coś doczytałem że w 23°C, a to jednak ma wpływ.
Masz rację z tym że jak masz dokładna wagę to łatwiej Ci dokładnie zmierzyć jedno i drugie, a objętość już się mierzy mniej dokładnie.
Lech
Odpowiedz
#10
Zrobiłem trzeci pomiar, 20 gram cukru rozpuściłem w wodzie i dolałem wody do 100 gram. Ciecz miała temperaturę 21 stopni C. Wyszło 18 blg. Jutro zajdę do sklepu, kupie jakiś wynalazek i porównam pomiary.
Odpowiedz
#11
Czyli jesteśmy coraz bliżej prawdy, ale 21 to nie 20 :diabelek:.
Lech
Odpowiedz
#12
Lechu
Kolega wcześniej napisał, że 216 gram w litrze to 20Blg (po przeliczeniu daje to 20 gram w 100 gramach roztworu). Trochę zaokrąglił i rozpuścił 21 gram w wodzie i dopełnił do 100ml. Spławik powinien pokazać 20 Blg.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#13
Ale ja piszę o temperaturze, nie o wadze, przepraszam za skrót myślowy (on napisał w poście powyżej mojego że badał w 21°C).
Lech
Odpowiedz
#14
Balingometr wyskalowany jest w temperaturze 20 stopni C (informacja z instrukcji), ja robiłem ostatni pomiar w temperaturze 21 stopni C. Z tego postu wynika, że przy takiej różnicy temperatur błąd pomiaru powinien byc prawie niezauważalny.
Odpowiedz
#15
Oj tam, poprawka dla 21 stopni Celsjusza przy 20 Blg to zaledwie 0,07 stopnia Blg.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#16
Ja wcale nie neguję że cukromierz może być niedokładny, bo jednak to jest pomiar wypornościowy, i o ile łatwo ustawić konkretny pomiar np. 0°blg to na pozostałe pomiary może mieć wpływ całą masa czynników, np. niedokładność wykonania samej banieczki.

Zbynekkk - właśnie dla tego potraktowałem to żartobliwie :diabelek: .
Lech
Odpowiedz
#17
Roztwór zawierający  21 g cukru i 100 ml wody będzie miał nieco ponad 17 Blg. Przecież dodany cukier zwiększa objętość całego roztworu.
Po dodaniu 21 g do 100 ml wody nasz roztwór waży 121g. 21/121=0,17, a więc 17 Blg.

W przypadku 20g cukru i 100 ml wody będzie to niecałe 17 Blg.

Jak chcesz zmierzyć Blg dla 20g cukru to musisz je dodać do 80ml wody (które ważą 80g). Wtedy całość będzie miała 100g i możesz obliczyć zawartość cukru w % wagowych, czyli Blg.


Cukromierz jest w porządku. Kropka.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#18
Kupiłem drugi balingometr, "mniej" dokładny. Ten wcześniejszy ma długą skalę do 22 blg, ten nowy krótszą i do 30 blg. Zrobiłem ponowne pomiary:
- bez cukru / 100 g roztworu - oba 0 blg,
- 20 gram cukru w 100 gramach roztworu - stary pokazuje 18 blg, nowy 20 blg,
- 22 gramy cukru w 100 gramach roztworu - stary pokazuje 19 blg, nowy 22 blg

Ewidentnie coś z tym starym jest nie tak, im większe stężenie cukru tym błąd pomiaru większy.
Dzięki za zainteresowanie problemem i wskazanie błędów w pomiarach.



Skocz do: