Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bardzo minusowe wskazanie :)
#1
Witam, dziś zlałem moją DR pierwszy raz, a przy okazji zmierzyłem, no i się zdziwiłem, zaznaczam że cukromierz jest korygowany o +0,9blg, kiedyś go skalowałem na czystej wodzie przy 20 stopniach C.
Wyszło mi 1,8cm nad 0blg co po korekcie wynosi -5blg (każdy stopień to 0,3mm). Na zdjęciu menisk jest wysoko bo miernik przylega do naczynia, ale przy pomiarze było tak jak ma być :)
Wino 20,4l z 6,44kg cukru (wliczone 0,3kg z owoców DR - info o składzie owoców znalezione na forum), wychodzi 18,92% alk, przy całkowitym pominięciu cukru z owoców wychodzi 18,13%, niecukry w DR pomijalne (pokusiłem się o obliczenie z proporcji jak to z tymi niecukrami i wyszła mi poprawka dwa zera po przecinku, więc całkowicie pomijalna). Drożdże uniwersalne zamojskie, jest to możliwy taki wynik przy tych drożdżach?

   
Odpowiedz
#2
Wychodzi na to że jest mocne i całkowicie wytrawne
Mi przy podobnym zdarzyło się że Blg wyszedł -5
Odpowiedz
#3
Więc tylko co zrobić? Napić się:pijemy: i zdać relacje jakie wyszło a tak przy okazji.
To winko powinno być good
Odpowiedz
#4
No próbowałem, wyszło kwaskowe, wytrawne a jakże :) a co do doznań alkoholowych, po wzięciu małego łyczka grzeje bardzo, nie tak jak mocne wino, bardziej grzeje gardło, coś jak likier. Coś musi być w tej mocy :D:pijemy:
Odpowiedz
#5
Przy pełnym odfermentowaniu do 18% poprawka na alkohol jest gdzieś w okolicach -6blg, więc żadna sensacja, jak na moje oko masz tam ok. -4blg.

Ładny kolor, oby się nie utlenił, bo wychodzi herbata :(
Odpowiedz
#6
No właśnie tam jest po mojej poprawce błędu mojego cukromierza -5blg, normalnie jest 1,8cm nad zerem, więc 6 jednostek :)
Co do poprawki na alkohol sam już nie wiem którą wybrać, bo ze wzoru Dido wychodzi -5blg, a z badania DarkaRz -6,4blg, ja używam kalkulatora znalezionego na forum i tam jest wzór Dido użyty.

Co do koloru to w probówce wychodzi taki jak jest w pierwszym poście, ale w balonie jako całość jest dużo ciemniejsze
   
Odpowiedz
#7
Czemu nie zlewasz pod korek!?
Odpowiedz
#8
Bo to jest tylko część wina zlana przez rurkę, reszta jest przelana przez sitko i czeka w drugim balonie na opadnięcie osadu, jeszcze dobę przetrzymam.
A jak mi braknie za dużo do korka to soda, kwasek i jazda :D
Odpowiedz
#9
Witam, ja mam min usowy odczyt po 10 dniach na winie ryżowym...chyba jeszcze nie jest gotowe?
Odpowiedz
#10

To chyba użyłeś drożdży aktywnych. Teraz tylko dosypać cukru by nabrało mocy.
Odpowiedz
#11
Użyłem drożdzy ekspresowych Fermivin, tylko zamiast je wlać po 20 minutach postały kilka godzin. Ile dosypać cukru na start, żeby 5 litrowy balon ruszył?
Odpowiedz
#12

A ile chcesz mieć % w tym winie i ile dodałeś cukru i rodzynek?
Odpowiedz
#13
To jest moje pierwsze winko, więc specjalnie na jakiejś mocy mi nie zależy :) Chciałbym generalnie żeby wyszło i żeby rodzina nie pluła nim :) Robię w balonie 5 litrowym, cukru jak pamiętam 1,5 kg i rodzynek 70g (których nie umyłem bo nie wiedziałem tedy jeszcze, że trzeba je myć :) ).



Skocz do: