Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Białe wino - pomoc dla początkującego
#1
Star 
Witam serdecznie,

Mam następujący problem i liczę na Waszą pomoc.

Chcę uzyskać wino słodkie, wysokoprocentowe.

Winogron: biały domowy
Błędy których jestem świadomy:
  • Zrobiłem miazgę zamiast fermentować z soku
  • Nie mierzyłem blg w dniu nastawienia
  • Nie zrobiłem żadnych obliczeń
Drożdże z pożywką: Browin do win białych i różowych, tolerancja 18%

Miazgę trzymałem przez równe 3 dni, dzisiaj zlałem wszystko do słoja wielofunkcyjnego 16l.
Przez 3 dni bardzo ładnie fermentowało.
W pierwszym dniu dodałem 0,5kg cukru i 0,5l wody.
W drugim dniu 0,5kg cukru i 0,5l wody.
Dzisiaj podczas zlewania zmierzyłem poziom blg, było około 5.
Dodałem więc 1kg cukru i 1,5l wody.

W sumie mamy 15l, w tym 2kg cukru i 2,5l wody.

Pytanie - będzie co z tego?  Confused
Jakie teraz kroki podjąć? Obserwować i gdy blg będzie się zbliżać do zera to dodawać stopniowo cukier do momentu zabicia drożdży?
Myślicie, że się ładnie wyklaruje?



Wygląda to następująco:

[Obrazek: TMJLZDV.jpg]

[Obrazek: m7Vz4Ro.jpg]
Odpowiedz
#2
Według mojego rozumowania z opisu, wygląda na to że dodałeś za dużą ilość cukru. Bedą problemy z fermentacją. Cukier dodaje się, gdy wystąpi jego znaczny spadek. Jeżeli wino będzie fermentować i przerabiać cukier to alkohol wzrośnie, dokonaj pomiaru. Dosładzaj dopiero gdy blg, będzie w okolicy 1,5.
Pozdrawiam Mirek.
Odpowiedz
#3
Pewnie że będzie coś z tego. Wino winogronowe :-)

Jak masz smak na takie mocne, słodkie, to będzie dobre.

Co do klarowania - podejrzewam, że się pięknie wyklaruje. Tym bardziej, że fermentacja w miazdze dodaje tanin, które zasadniczo pomagają w klarowaniu...

Co do cukru - wszystko zależy ile miały go same winbogrona. Mogły mieć 15, a mogły 25 BLG...
Zakładając że miały bliżej 15, to jest OK.


Na teraz musisz mierzyć BLG. I jak smadnie w okolice 0 - dosłodzić (Niedużo!!!)
Na koniec jak już drożdże się najedzą, przestaną zuzywać cukier i opadną na dno i wino się będzie klarować.

Mierz BLG i tak celuj, żeby na końcu wyniosło około 4 - to będzie lekko słodkie wino.
Odpowiedz
#4
Super, dziękuję za porady :)
Byłem dzisiaj zobaczyć i na moje oko fermentacja przebiega ok, filmik poniżej. Zrobiła się tylko delikatna piana.

Pobieranie próbki do mierzenia blg najlepiej ze środkowej części słoja? Nic tam wcześniej nie mieszamy?
Co ile tak średnio mierzyć? Co tydzień powiedzmy?

https://streamable.com/x2myyi
Odpowiedz
#5
Piana zniknęła :)
Zmierzyłem dzisiaj poziom BLG i wychodzi 7.
To chyba dobrze?
Tylko jak spróbowałem to wydaje się lekko kwaskowate..

[Obrazek: crVu5WU.png]



Skocz do: