Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biały nalot na powierzchni wina
#1
Wink 
Biały nalot na powierzchni wina. Jak na zdjęciu. Wino młode dopiero co zlane z nad osadu. Co mogę zrobić? Dopełnienie balonu do pełna wystarczy? Czy to należy siarkować? Czy siarkowanie zatrzyma proces fermentacji? Chciałbym tego uniknąć.
Pozdrawiam!
[Obrazek: E5OzUuP.jpg]
Odpowiedz
#2
To wygląda na skupiska piany. Napowietrzyłeś nastaw przy przelewaniu, drożdże dostały tlenu i ruszyły. Normalka. Dopełnienie balonu do pełna nie zatrzyma fermentacji, w grę wchodzi tylko siarkowanie.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#3
Dzięki, dopełnie butlę do końca i zostawie w spokoju..



Skocz do: