Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biały rum
#1
Kto próbował niech napisze jakie różnice, oprócz koloru, są pomiędzy białym a ciemnym rumem. Szczególnie w smaku i aromacie.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu... Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły!
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.





Odpowiedz
#2
Nie napisze tak fachowo jak koledzy w dziale "piję", ale co tu dużo mówić, biały w porównaniu do ciemnego, czy nawet złotego, jest niemal bez smaku. Dobry do drinków. Ciemny jest głęboki, aromatyczny i cięższy (ogónie, ale ma tyle wariacji, że pewnie i jakieś wyjątki się znajdą). O ile pamiętam, to biały teraz leżakuje w metalowych tankach, ciemny w drewnie, więc wiadomo czego można się spodziewać. Jedyny mocny alkohol jaki pijam, to ciemny rum (sam, z colą i lodem, przyprawiany). Do białego podchodziłem kilkukrotnie ale mnie nie porywa, ot kwestia gustu.
Odpowiedz
#3
Nie uważam się za eksperta w zakresie rumu, ale zgadzam się z tym co Mikael napisał, że jasny rum jest zwykle łagodniejszy w smaku niż ciemny rum i częściej używany do przygotowywania drinków.

W zależności od rodzaju drinku oba rodzaje rumów mogą być do nich użyte. Klasyczne daiquiri robi się z białym rumem z dodatkiem tylko cukru (lub syropu cukrowego) i soku z limonki, a np takie Mai Tai powinno zawierać minimum 2 rodzaje (jasny i ciemny) rumu.

Ciemne rumy częściej są pite bez żadnych dodatków. Z tym, że nie każdy ciemny rum to jest taki, który długo dojrzewał w beczkach i wcale nie musi być lepszej jakości niż jasny rum. Oba rodzaje rumu mogą być leżakowane. W im bardziej gorącym klimacie jest rum leżakowany, tym mniej czasu potrzebuje by nabrał lepszego smaku. Ciemny rum może mieć dodatek karmelu albo melasy i innych przypraw (tzw spiced rum). 

No i na koniec mamy takie kuriozum jak inlander rum produkowany np w Austrii, Niemczech czy Czechach. Stroh jest jedną ze znanych marek tego typu rumu, który w mojej opinii jest dobry do przyprawiania ciasta lub deserów ale nie do picia. :pijemy:

Angielska wersja artykułu o rumach w Wikipedii daje sporo podstawowych informacji na powyższy temat. Dla tych którzy nie znają angielskiego, polecam użycie Google Translate.



Skocz do: