Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biowin kontra Zamojscy
Niewiadomo, mogą się uruchomić jak doda się cukru nawet po roku.:niewiem:
Lech
Odpowiedz
A czy po wyklarował iu i zlaniu znaf osadu dzieje się tak samo?
Zapraszam na mój blog na FB

Swojskie Jadło






 


Odpowiedz
Nie mam takich doświadczeń, ale tu gdzieś na forum czytałem ze wyklarowane wino dosodzono i ruszyło.:niewiem:
Lech
Odpowiedz
(21-07-2016, 18:17)_Krzysztof_ napisał(a): A czy po wyklarował iu i zlaniu znaf osadu dzieje się tak samo?

Tak.
Drożdże giną powyżej pewnej temperatury. Przy 42 stopniach zaczynają się ścinać białka więc myślę że w okolicach tych 40 paru stopni nastąpi ich zagłada.
Padną też od nadmiaru %. Znane są na forum historie gdzie z obliczeń wychodziło że ponad 20% alkoholu wytworzyły. Powiedzmy że ponad 23% też zostaną skutecznie wyeliminowane.
I związki siarki na koniec (pirosiarczyn potasu, knoty siarkowe) które też wyeliminują drożdże przy odpowiednim stężeniu.
Chodzą też plotki że promieniowanie jądrowe pomaga , ale jakoś nikt nie chciał sprawdzić osobiście ;)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
(22-07-2016, 16:08)TEQUILA napisał(a):
(21-07-2016, 18:17)_Krzysztof_ napisał(a): A czy po wyklarował iu i zlaniu znaf osadu dzieje się tak samo?

Tak.
Drożdże giną powyżej pewnej temperatury. Przy 42 stopniach zaczynają się ścinać białka więc myślę że w okolicach tych 40 paru stopni nastąpi ich zagłada.
Padną też od nadmiaru %. Znane są na forum historie gdzie z obliczeń wychodziło że ponad 20% alkoholu wytworzyły. Powiedzmy że ponad 23% też zostaną skutecznie wyeliminowane.
I związki siarki na koniec (pirosiarczyn potasu, knoty siarkowe) które też wyeliminują drożdże przy odpowiednim stężeniu.
Chodzą też plotki że promieniowanie jądrowe pomaga , ale jakoś nikt nie chciał sprawdzić osobiście ;)

@TEQUILA nie chodzi mi o temperaturę jak i o %. Zastanawiam się między np. jeżeli chodzi o cydr jak długo będą aktywne drożdże zanim dodam cukier na refermentcje po ustaniu pracy(zjedzeniu dostępnego cukru)
Zapraszam na mój blog na FB

Swojskie Jadło






 


Odpowiedz
Jeżeli nie zajdą żadne z przypadków które wymieniłem to drożdże są praktycznie nieśmiertelne.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
(22-07-2016, 21:53)TEQUILA napisał(a): Jeżeli nie zajdą żadne z przypadków które wymieniłem to drożdże są praktycznie nieśmiertelne.

Czyli rozumie ze do wina wytrawnege dobrze wyklarowanego mogę po roku/dwóch dodać cukier, pożywkę i mogą jeszcze drożdże przy odrobinie szczęścia ruszyć!? W takim przypadku będę robił nastawy na poprzednich winach :D.

Tak wogole to czy wszystkie drożdże powinno się przechowywać w lodówce - suche jak i płynne? Jaka powinna być temperatura? Czy może ktoś podesłać jakiś link gdzie więcej doczytam w tym temacie? No i ostatnie pytanie czy pożywki również powinno się przechowywać w chłodnym miejscu?
Wasze zdrowie!
Odpowiedz
(23-07-2016, 01:22)ykp0261 napisał(a):
(22-07-2016, 21:53)TEQUILA napisał(a): Jeżeli nie zajdą żadne z przypadków które wymieniłem to drożdże są praktycznie nieśmiertelne.

Tak wogole to czy wszystkie drożdże powinno się przechowywać w lodówce - suche jak i płynne? Jaka powinna być temperatura? Czy może ktoś podesłać jakiś link gdzie więcej doczytam w tym temacie? No i ostatnie pytanie czy pożywki również powinno się przechowywać w chłodnym miejscu?

Ja suche przechowuje normalnie w szafce. Obawiam się że pod wpływem wilgoci mogły by się "popsuć"
Zapraszam na mój blog na FB

Swojskie Jadło






 


Odpowiedz
Wszystkie drożdże trzymam w lodówce, zarówno płynne jak i aktywne a także do piwa.:)
Lech
Odpowiedz
(23-07-2016, 12:52)_Krzysztof_ napisał(a): Ja suche przechowuje normalnie w szafce. Obawiam się że pod wpływem wilgoci mogły by się "popsuć"

Jeśli są hermetycznie zamknięte w firmowym opakowaniu to co może się stać?
Ja używam tylko suche i trzymam w lodówce.
Odpowiedz
Witam,ja używam drożdzy Zamojskich ponieważ osobiście znam producentów,więc to zobowiązuje :)
Odpowiedz
(16-08-2018, 19:30)graska napisał(a): Witam,ja używam drożdzy Zamojskich ponieważ osobiście znam producentów,więc to zobowiązuje :)

Same drożdże są ok, jednaj ich forma sprzedaży i związany z nią sposób przygotowania jest już mocno dyskusyjny a nawet dyskwalifikujący :)
Nawet znajomość z producentem nie skłoniła by mnie aby wracać się dekadę do tyłu.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: