Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bliskie spotkanie 3 stopnia (wino z brzoskwini UFO) - prośba o wskazówki (dziennik)
#1
Big Grin 
Cześć.
Mam chwilę więc opiszę wszystkie dni w jednym poście :)
Tak jak wcześniej w temacie o winie z agrestu napisałem, połączyłem dwa fakty:
1 promocja w TESCO na brzoskwinie
2 wywalczenie przez Real Madryt tytułu mistrza Hiszpanii :) (do kibiców Barcelony by nie byli smutni ;) jak Barca wygra to za rok nastawię wiśnie z jagodą na ich cześć :P)
Przepis tradycyjnie wg. książki Ewy Kwapisz poddany lekkiej modyfikacji do mojej gramatury. 
(przepis oznaczony jako wino dla początkujących)
Cytat:składniki:
9 kg brzoskwiń
1,8 kg cukru
2,3 l wody
1 g taniny (zastąpię połową kubka czarnej herbaty)
drożdże + pożywka.

Cytat:przepis:
Do pojemnika fermentacyjnego należy włożyć drobno pokrojone brzoskwinie i dodać pierwszą porcję syropu cukrowego. (1 kg cukru + 1,4 l wody). Całość odstawić by nastaw fermentował przez 4-5 dni. Następnie odcedzić osad rozluźnionej pulpy brzoskwiń, do przesączu dodać drugą porcję syropu. (0,8 kg cukru + 0,9 l wody) dodać taninę i poddać dalszej fermentacji. Po 4 tygodniach ściągnąć wino znad osadu. Jeśli jest zbyt wytrawne należy je delikatnie dosłodzić i po dofermentowaniu przechowywać w balonie wypełnionym po szyjkę lub rozlać do butelek. Wino jest gotowe do spożycia po 3-4 miesiącach.

No dobrze tak wygląda przepis a teraz czas na dziennik:

Dzień 1 (16 lipca 2020)
Brzoskwinie umyłem i pociąłem w drobne kawałki. Owoce zajęły objętość 13 litrów w pojemniku fermentacyjnym. Delikatnie ugniotłem, dodałem syrop cukrowy i dodałem drożdże aktywne Bulldog (wsypałem do nastawu)
BLG ?
Kwasowość ?
Syrop jest zbyt gęsty i nie mam jak sprawdzić parametrów pływak w menzurce pozostaje w pozycji w jakiej został włożony.
Nastaw przygotowałem wieczorem.

----------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 2 (17 lipca 2020)


Zanurzyłem czapę w soku.
Pobrałem próbki do przeprowadzenia badań parametrów:
BLG 20
Kwasowość 4 g/l
Badanie przeprowadziłem po ok 12 godzinach od przygotowania nastawu.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 3 (18 lipca 2020)

Zanurzyłem czapę w soku)

------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 4 (19 lipca 2020)

Pobrałem próbkę i zanurzyłem czapę w soku
BLG 3
Kwasowość 4,5 g/l

Dodałem sok z 1 cytryny by podnieść kwasowość.
Kwasowość po dodaniu soku 5,5 g/l



Plan na jutro 20 lipca 2020. 
Odcedzę owoce i wycisnę sok przez prasę.
Dodam syrop i pół kubka herbaty. Jeśli kwasowość dale będzie niska dodam jeszcze trochę soku z cytryny.
Odpowiedz
#2
Dzień 5 (20 lipca 2020)
Odcedziłem owoce i wycisnąłem sok za pomocą prasy.
BLG 0
Kwasowość 2 g/l
Nie wiem czemu ale cały czas maleje.

Dodałem drugą porcje cukru (0,8 kg cukru rozpuszczone w 0,9 l wody) i sok z 2 cytryn.

BLG po dodaniu cukru 12
Kwasowość 3,5
Odpowiedz
#3
Dzień 6 (21 lipca 2020)
(w poprzednim wpisie nie wpisałem jednej ważnej rzeczy, odciśnięte owoce były pełne niewyciśniętego soku, dlatego wrzuciłem je do pustego pojemnika, dodałem pekto i zalałem syropem 1 kg cukru rozpuszczonym w 1,5 l wody, podobnie jak w przypadku agrestu utworzył się drugi nastaw i podobnie będę je nazywać w dzienniku.)

Nastaw 1 z pierwszego tłoczenia.
leży sobie i pracuje, nic nie robię.

Nastaw 2 pekto
sprawdzam czy pracuje i pozostawiam w spokoju.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 7 (22 lipca 2020)

Nastaw 1 z pierwszego tłoczenia.
leży sobie i pracuje, nic nie robię.

Nastaw 2 pekto
Nastaw był w pojemniku fermentacyjnym z kranem, dlatego postanowiłem trochę zlać wina i zbadać.

BLG 0
Kwasowość 4 g/l

Dodałem syrop 0,5 kg rozpuszczony w 0,6 l wody.

BLG po dodaniu syropu 5
Kwasowość 4 g/l

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 8 (23 lipca 2020)

Nastaw 1 z pierwszego tłoczenia.
leży sobie i pracuje, nic nie robię.

Nastaw 2 pekto
leży sobie i pracuje, nic nie robię.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 9 (24 lipca 2020)

Nastaw 1 z pierwszego tłoczenia.
leży sobie i pracuje, nic nie robię.

Nastaw 2 pekto
Wyciskam sok i przelewam całość do 5 litrowego balonu. Przy okazji badam nastaw.
Objętość ok 3 l.
BLG 0
Kwasowość 5 g/l
Alkohol 9% - wykorzystałem winomierz kapilarny, BLG dobiło do 0 więc wynik powinien być poprawny.

Dodałem ostatnią porcję syropu.
0,5 kg rozpuściłem w 0,6 l wody.
Dodatkowo dodałem pół kubka czarnej herbaty.
Zakorkowałem i zostawiłem do dalszej pracy.
Pojawił się mały problem. Mały balon i mały korek, niestety korek był minimalnie za duży i mi wypycha balon go. Wcisnąłem ile się da i zabezpieczyłem by nie wypadał szeroką taśmą. Wszytko robiłem późno w nocy i nie miałem możliwości wyskoczyć do sklepu. Zostawiam tak jak jest do najbliższego zlewania z nad osadu. Wszystko ładnie pracuje, niech sobie pracuje.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 10 (25 lipca 2020)

Nastaw 1 z pierwszego tłoczenia.
leży sobie i pracuje, nic nie robię.

Nastaw 2 pekto
leży sobie i pracuje, nic nie robię.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 11 (26 lipca 2020)

Nastaw 1 z pierwszego tłoczenia.
leży sobie i pracuje, nic nie robię.

Nastaw 2 pekto
leży sobie i pracuje, nic nie robię.
Odpowiedz
#4
Dzień 12-13-14-15-16-17-18-19-20 (27-28-29-30-31 lipca - 1-2-3-4 sierpnia 2020)

Nastaw 1 z pierwszego tłoczenia.
Nastaw 2 pekto
Wszytko pracuje 15 sierpnia planuję po raz pierwszy zlewać z nad osadu.
Odpowiedz
#5
Dzień 21-22 (5-6 sierpnia 2020)

Nastaw 1 z pierwszego tłoczenia.
Nastaw 2 pekto
Powoli ale pracują sobie. Coraz bliżej dzień zlewania :)



Skocz do: