Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brązowy cukier "for coffee lovers" - nada się do nalewek?
#1
Mam w domu (małżonka dostała kiedyś w pracy w tzw. wigilijnym koszu) 0,5kg brązowego cukru, określonego na opakowaniu jako przeznaczonego dla "coffee lovers".

Nie pijemy z żoną kawy, więc nie wiem, czym różni się ten cukier od normalnego, białego.

I z braku lepszego pomysłu zastanawiałem się, czy nie można go wykorzystać do zasypania owoców w nalewkach. Wiem też, że czasami karmelizuje się cukier do nalewek, aby nadać im ciemniejszy kolor.

Czy Waszym zdaniem cukier nada się do któregoś z ww. przeznaczeń?

Pozdro,
marcinesz
Odpowiedz
#2
Napewno do likieru kawowego, albo na przepalanke.
Odpowiedz
#3
Próbowałeś jak smakuje?
Odpowiedz
#4
Nie próbowałem - nie pijemy kawy, to szkoda było otwierać ;).

Pozdro,
marcinesz
Odpowiedz
#5
ztego co się orientuję to jest brązowy cukier z trzciny cukrowej - zobacz na skład - jeśli tak to szkoda go trochę do nalewki
Odpowiedz
#6
Chyba, ze to turbinado. Ten jeszcze drozszy i zbyt aromatyczny. Moze zmienic smak nalewki.
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez marcinesz
Nie próbowałem - nie pijemy kawy, to szkoda było otwierać ;).
No przecież cukier nie tylko do kawy się używa :D Jak już go macie, to otwórzcie, z zamkniętego żadnego pożytku nie ma (ewentualnie na prezent) ;)
Odpowiedz
#8
A herbaty też nie pijacie, czy może wogóle nie słodzicie. Taki zwykły cukier demerara złoty czy brązowy przedewszystkim fajnie wygląda w cukiernicy. Jakos nie stwierdziłem znaczącej róznicy w smaku herbaty.

Jak już naprawdę nie potrzebujecie tego cukru to podarujcie go komuś.

Mamut



Skocz do: