Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bulgotanie w rurce fermentarcyjnej
#26
(05-09-2019, 06:26)daglezja77 napisał(a): Możesz odrzucać skórki po 5 dniach, ale skórki oprócz tego ze dają kolor winu, maja też witaminy i cenne składniki które poprzez szybkie odrzucenie tracisz. Czerwone winogrona nie mają goryczki w pestkach. Ja je trzymam 4 tygodnie w miazdze.

A masz wiedzę jakiej odmiany winogrona użył ? Jeśli nie były dojrzałe a co gorsze miał jakąś labruchę to długie trzymanie w miazdze nic dobrego nie wniesie. Nie wygląda mi na kogoś kto świadomie robi wino i wie czego chce ;)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#27
Ty też nie masz tej wiedzy, dlatego dałem materiał w linku do poczytania i wyciągnięcia wniosków. Poza tym człowiek uczy się na błędach.
Odpowiedz
#28
Dziś zlałem po 8 dniach wino z pojemnika do gąsiora. Mam pytanie gdyż zauważyłem że fermentacja jest co 5min delikatnym bąbelkiem z rurki. Czy to prawidłowo?
Odpowiedz
#29
Zmierz zawartość cukru a sam sobie odpowiesz na pytanie. Tym bardziej jeśli znałeś BLG początkowe.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#30
Niestety jeszcze się nie dorobiłem cukromierza, ale co zauważyłem po tych 8 dniach kiedy zlewałem winko do gąsiora było ona bardzo dobre w smaku tj. było słodkie bo o takie mi chodziło i miało moc - dla laika w tych sprawach jakim jestem smak docelowy.
Jednakże zgodnie z przepisem dałem jeszcze 5l wody wymieszanych z 2 kg cukru. Winko ładnie zaczęło ponownie chodzić.
Czy taki słodki smak pozostanie czy po miesiącu np. będzie wytrawne? a jeśli wytrawne to co zrobić aby było docelowo słodkie i kiedy / jak  i ile średnio dosłodzić?
Odpowiedz
#31
Najpierw musisz zaopatrzyć się w cukromierz , jest słodkie to zawiera jeszcze cukier w nastawie , ile tego cukru jest?nie wiemy bo nie podałeś ile jest Blg . Słodycz dla każdego może oznaczać co innego :) . Jeżeli drożdże nie wypracowały limitu % alkoholu, i ich nie zabił to jeszcze coś przerobią cukru a jak przerobią to będzie mniej słodkie a nawet może być wytrawne... Pozdrawiam.



Skocz do: