Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chcąc doprawić wino ziołami..
#1
Jak to robić?

Zioła powinny być świeże? Suszone?
Wino na starcie fermentacji?
Odpowiedz
#2
Dużo na ten temat informacji w wątkach o wermutach, n.p tutaj: https://wino.org.pl/forum/Thread-RY%C5%B...g+skrzycha
Stosowałem dodatek suszonych ziół (przypraw) na początku fermentacji. Przed laty (nie wiem czy nadal) były gotowe zestawy ziół do wermutów dodawanych do fermentacji.
Drugi sposób, który teraz stosuję to koncentrat - nalewka na ziołach i przyprawach zalanych spirytusem dodawana już po fermentacji przed butelkowaniem. Tutaj można regulować stężenie smaku pod kątem indywidualnych upodobań. Gdybyś się decydował na taki sposób to uważaj na dodatek kurkumy... daje mocny kolor i opalizację, którą trudno usunąć.
Świeżych ziół do wina nie stosowałem a do nalewek jak najbardziej.



Skocz do: