Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chmielniak
#1
Witam,

Winka i piwo nastawione... to nie ma już co robić :) i tak pomyślałem, że może miód pitny w końcu ogarnę, trójniak lub czwórniak.
Mam 1L miodu nektarowego wielokwiatowego (podobno dobry; dostałem w prezencie od pszczelarza z pasieki własnej; z naklejką pasieka24.pl cokolwiek to oznacza ) oraz trochę chmielu Fuggles i Marynka. Okazało się, że miodu spożywać nie mogę to po co ma się marnować jak można trunek zrobić ;) wiem, że to mała ilość; ale na butelkę czy dwie starczy jak na początek.

Czytałem wątki o miodach ale chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości... Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jakiś szybki przepis czy radę jak to ogarnąć aby MD za mocnej nie zrobić i nie przechmielić.
Dziękuję bardzo za pomoc
Odpowiedz
#2
Szybki przepis - jak nie możesz sam spożywać to daj innym:) Skoda Twojej pracy.
Odpowiedz
#3
no właśnie mam zamiar poczęstować kogoś miodem, ale pitnym :)
Odpowiedz
#4
Trochę postudiowałem forum oraz Cieślaka i nastawiłem swój pierwszy miód w damce 5cio litrowej.

Postanowiłem spróbować zrobić Miód Pitny Czwórniak Chmielniak (sycony) i zamieścić małą fotorelację, może pomoże początkującym miodosytnikom.

data nastawienia : 16.07.2014

Skład:
1L miodu nektarowego wielokwiatowego (niesklepowy)
3L wody
4g chmielu Fuggle (zaw. alka-kwasów 4-5,5%)
2g chmielu Marynka (zaw. alka-kwasów 6,5-9%)
8g kwasek cytrynowy w podziałach na tury:
I - 4g do brzeczki
II - 4 g pod koniec fermentacji
40 g rodzynek
2,5 g fosf. amonu
MD z Fermicru LS2 Bayanus (Biowin)
MD z drożdzy do miodów z Zamoyskich nie dała rady porządnie się rozkręcić, próbowałem na 4 paczkach, na różne sposoby (z miodem itd)... pewnie dlatego, że były 3 lata po terminie :P

Brzeczkę miodową szumowałem 20min, poczym zmiejszyłem ogień i kolejne 10min gotowałem z chmielem. Po zakończeniu gotowania wyrównałem poziom wody to stanu pierwotnego, tj ok 0,5l wody.
Do prawie wystygłego garnka dodałem 2g chmielu Fuggle na 15min.

Powstygnięciu do 25C wszystko poszło do damki :D dodałem drożdże jak temp spadła do 22C.

[Obrazek: VIpRS0.jpg] drożdze Zamoyscy
[Obrazek: dRNTuC.jpg] chmiel Fuggle & Marynka
[Obrazek: q83yQH.jpg] brzeczka przed gotowania
[Obrazek: k9Vrz6.jpg] gotowanie, chmielenie
[Obrazek: yqxofk.jpg] BLG 21
[Obrazek: sr4XP2.jpg]nastawiony miód, przed dodaniem drożdzy



Dzień 0
BLG 21
Winko jak przystało na Bayanusy ładnie bulgota :D smak i zapach lekko chmielowy doskonały :)

Dzień 25
Fermentacja ustała.
[Obrazek: ELjQlB.jpg]


Odpowiedz
#5
(10-08-2014, 10:04)leon85 napisał(a): MD z drożdzy do miodów z Zamoyskich nie dała rady porządnie się rozkręcić, próbowałem na 4 paczkach, na różne sposoby (z miodem itd)... pewnie dlatego, że były 3 lata po terminie

To mógł być istotny powód :)
Odpowiedz
#6
(10-08-2014, 10:06)alskarus napisał(a):
(10-08-2014, 10:04)leon85 napisał(a): MD z drożdzy do miodów z Zamoyskich nie dała rady porządnie się rozkręcić, próbowałem na 4 paczkach, na różne sposoby (z miodem itd)... pewnie dlatego, że były 3 lata po terminie

To mógł być istotny powód :)

[Obrazek: e3I1CH.jpg] coś tam się ruszały ale za słabo aby je wrzucać...


Załączone pliki Obrazki
   
Odpowiedz
#7
czy BLG 21 nie będzie zbyt niskie?
Odpowiedz
#8
Tu popacz
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1949
Odpowiedz
#9
no własnie czytałem, i czytałem także posty innych osób robiących chmielnaka wynikało z tego, że około 27BLG wychodziło im. Może coś źle zmierzyłem... ciekawe jaki margines błedu ma winomierz z Biowinu?
Odpowiedz
#10
(10-08-2014, 20:17)leon85 napisał(a): ciekawe jaki margines błedu ma winomierz z Biowinu?
Winomierz z Biowinu ma nieprzyklejoną skalę wewnątrz szklanej rurki,
która może się przemieszczać i nie wskazywać prawidłowo poziomu Blg.
Odpowiedz
#11
(10-08-2014, 20:47)Felini napisał(a):
(10-08-2014, 20:17)leon85 napisał(a): ciekawe jaki margines błedu ma winomierz z Biowinu?
Winomierz z Biowinu ma nieprzyklejoną skalę wewnątrz szklanej rurki,
która może się przemieszczać i nie wskazywać prawidłowo poziomu Blg.

mam ten cały Multimierz - cukromierz i alkoholomierz. Tam skala trzyma się w miejscu



Skocz do: