Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciasta, ciastka, ciasteczka
#1
Czy ktos ma jakies przepisy na ciasto z daktyli, lub z fig?
Jezeli nie bede mial oryginalnego przepisu, bede probowal zmodyfikowac "ciasto marchewkowe" NP:

Ciasto marchewkowe

Składniki:
- 4 jaja,
- 200g cukru,
- 250g mąki,
- 300-350g startej, odciśniętej marchewki,
- 150 g masła (stopić),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 płaskie łyżeczki sody.

Polewa:
- 30 g masła (miękkiego),
- 100g cukru pudru,
- 1 serek "Delphina",
- odrobina olejku migdałowego.

Zetrzeć na tarce marchewkę, odcisnąć sok, sok wypić :)Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę proszek, sodę cynamon, masło( stopione), dokładnie wymieszać, dodać marchewkę i wymieszać.
Piec 45-50 min. w 180 st.C

Polewa:
Zmiksować składniki i polać nimi placek.

Jak sadzicie, jak go zmienic???
Odpowiedz
#2
Przepis na ARABSKIE CIASTO DAKTYLOWE:

1 1/4 szkl. posiekanych daktyli,
1 szkl. wody,
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej,
110 g. margaryny,
1/2 szkl. brazowego cukru,
1/3 szkl. miodu,
2 jajka,
3/4 szkl. roztopionej ciemnej czekolady,
2 szkl. maki,
2 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia:

1. Polaczyc daktyle, wode i kawe w malym rondlu. Podgrzewac delikatnie, az daktyle zmiekna i wchlona plyn.
2. Rozdrobnic daktyle widelcem. Utrzec margaryne, brazowy cukier i miod na jednolity krem. Dodawac po jednym jajku ciagle ucierajac. Dodac stopiona czekolade. Wymieszac.
3. Dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz daktyle. Dobrze wymieszac. Wylozuc do natluszczonej foremki karbowanej ( jak do babki wielkanocnej) o srednicy 20 cm. Piec 45-50 min. w nagrzanym piekarniku( sprawdzic patyczkiem czy gotowe).
4. Studzic ciasto 5 min. w foremce. Mozna podawac cieple badz zimne z kremem kawowym. Do tego herbatka z rumem lub arakiem. Smacznego.
Odpowiedz
#3
Gilacgi - ciasto daktylowe

Składniki:
- 12 dag grysiku (kaszy manny),
- 12 dag mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 12 dag masła,
- 20 dag suszonych daktyli,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 6 dag posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżka masła do smarowania tortownicy,
- bułka tarta do wysypania.

Jak przyrządzić?
Mieszamy: grysik+maka+proszek do pieczenia+ cukier+cukier waniliowy, do tego dodajemy roztopione masło; połowę tej masy wsypujemy do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy i ugniatamy;
daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w pół szklanki wody - stale mieszając; następnie dodajemy miód, sok z cytyny, cynamon i orzechy włoskie, mieszamy i zdejmujemy z ognia;
wykładamy masę daktylową na masę grysikową w tortownicy; resztą masy grysikowej w formie kruszonki pokrywamy daktyle; ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni C.

Potrzebne przybory:
Tortownica lub okrągła forma o srednicy ok. 22cm, ale można też zrobić w mniejszej prostokątnej blasze.

źródło http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=719
Odpowiedz
#4
Bardzo prosty i niezawodny przepis na faworki:

2 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki śmietany
szczypta soli
łyżeczka octu lub spirytusu
olej lub smalec do smażenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować bardzo cienko. Pokroić w paski, ponacinać w środku, przewinąć, by powstał faworek i smażyć bardzo krótko z obydwu stron na bardzo gorącym tłuszczu.
Odsączyć na ręczniku papierowym. Gorące posypać cukrem pudrem z wanilią.

Jest wiele przepisów na faworki, ale zapewniam, że tylko te są bardzo kruche i rospływają się w ustach:slinka:


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#5
... oj ciasteczka to już zupełnie nie moja "działka" :( ... Favita jednak wie jak Wam dogodzić :)

Pozdrówka
Odpowiedz
#6
Super pomysł na dzisiaj. Zastanawiałam się z jakiego przepisu zrobić chruściki i jak znalazł :)
Odpowiedz
#7
Na prośbę pewnej osoby przepis na ciasteczka na słono. Podobne do tych, które były na opłatku u Zdzisławy w Krakowie (przepis mojej pani):


"Mój przepis na ciastka jest NA OKO

-kostka margaryny
-po łyżeczce cukru, soli, proszku do pieczenia
-kopiata łyżeczka, albo dwie, kwaśnej śmietany
-jajko całe
-mąki - ile zabierze
-podzielić na części i do każdej dodać innych przypraw (jakie przyjdą do głowy np: czarnuszka, papryka, sezam, pieprz, tymianek, mak, vegeta, kostki smaku itp.)
- posmarować lub posypać czymś ciekawym
piec krótko
najlepsze na drugi dzień

do smarowania: keczup, awanturka z białego sera, żółty ser

SERDECZNIE POZDRAWIAM -POWODZENIA

P.s. do posypania jeszcze sól grubo zmielona a do smarowania białko lub mieszanka żółtka ze śmietaną i przyprawami"

Tyle dowiedziałem się od Eli :)
Odpowiedz
#8
Ja zapodam natomiast 2 przepisy na proste ciasteczka, które najczęściej robię. Są bez jajek i mleka, jeśli dla kogoś ma to znaczenie:

SZWEDZKIE CIASTECZKA KOKOSOWE 1 porcja (2/3 dużej blachy)

0,75 szkl. mąki
0,3 szkl. cukru
0,5 kostki masła
0,3 szkl. wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

ANGIELSKIE CIASTECZKA DO HERBATY 1 porcja (2/3 dużej blachy)

0,5 szkl. cukru
0,5 kostki masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
1 szkl. mąki

Wykonanie dla obu przepisów:
Zagnieć wszystkie składniki w misce. Ciasto dość długo trzeba wyrabiać (ok. 10-15 min.) zanim zrobi się tłuste i zwarte. Wytocz z nigo małe kluseczki i spłaszcz każdą na placuszek. Połóż na wyściełanej papierem do pieczenia blasze zachowując między nimi odstępy, gdyż ciasteczka urosną. Piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku ok. kwadransa. Są gotowe, kiedy mają złoty kolor. Potem wyjmij blachę i zostaw ciasteczka do ostygnięcia. Wtedy stwardnieją i będzie je można ściągnąć z blachy.
Odpowiedz
#9
Efekt dzisiejszej zabawy poobiedniej w kuchni .
Przepis z książki kucharskiej .


Załączone pliki Miniatury
   
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#10
Tequila, podaj przepis, plizzzz
Odpowiedz
#11
"Domowe ciasta i ciasteczka" Ilona Dąbrowa , Kinga Ośmycka 1988.

Drożdżowe rogaliki z marmoladą .

50 dag (2,5 szklanki ) mąki
13 dag margaryny
15 dag ( 8 łyżek ) cukru
5 dag drożdży
4 jajka
1 szklanka mleka
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
marmolada , powidła, dżem - do wyboru
( u mnie drylowane smażone wiśnie )

Wykonanie

Z drożdży ,łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem . Margarynę stopić . Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn , utarte żółtka i letnie mleko . Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną margarynę (nie gorącą ) i wyrabiać dalej aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
Pozostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować na okrągły placek grubości około 1 cm.
Ciasto pokroić promieniście na 8 równych trójkątów . Na środek każdego nałożyć trochę nadzienia i zwijając uformować rogaliki.
Rogaliki położyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki posmarować białkiem ,posypać cukrem i wstawić do średnio gorącego piekarnika .
Piec do uzyskania jasnozłotego koloru.
Smacznego,

Uwagi do przepisu.
Do ciasta dodałem troszkę mniej mleka i roztopionego tłuszczu, natomiast dodałem 3-4 łyżki mąki więcej ( w trakcie wyrabiania ciasta widać ile czego trzeba dać )
Ciasto z podanych składników podzieliłem na dwie równe części z których uzyskuje się po 8 rogalików.
Temp. pieczenia 180 stopni .
Czas około 30 minut.
Rogaliki są bardzo smaczne o puszystej , delikatnej konsystencji .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#12
TARTA TRUSKAWKOWA

Sezon truskawkowy w pełni - zatem tarta truskawkowa na letnie popołudnie (nie tylko dka łasuchów).

Ciasto:
2 szklanki mąki
12,5 dag masła
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zagnieść szybko ciasto ze podanych składników i myk na pół godziny do lodówki.
Formę wyłożyć ciastem i piec ca 15 min w temp. 200 st C.

Krem:
4 żółtka300 ml kremówki
15 dag cukru
cukier wanilinowy

Dodatki:
galaretka dowolnego smaku
truskawki

Przygotować krem:
Żółtka i cukier ubić na parze, dodać kremówkę i cukier wanilinowy. Ubijać aż krem zgęstnieje. Odstawić do schłodzenia.
Krem wylać na schłodzone ciasto i wstawić do lodówki na 15 min.
Przygotować galaretkę. Truskawki moczyć w galaretce i układać na kremie. Schłodzić w lodówce.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#13
Piszę to w nieco trudnej pozycji bo równocześnie scieram ślinę z podłogi ale chcę szybko spytać czy ktoś może podać przepis na ciasteczka owsiane.
OK, jest ich dużo ale szukam takiego gdzie podstawą a nie tylko dodatkiem byłyby właśnie płatki owsiane.
Najlepiej bez mąki wogóle jeśli to możliwe.
Płatki i dodatki. Rodzyki , czekolada , kokos czy jakieś inne specjały.
Odpowiedz
#14
OBROK

kostka masła
paczka płatków owsianych zwykłych
niepełna szklanka cukru
2 łyżki mąki
2 jajka
zapach

Masło rozpuszczamy w gustownym garnczku, zdejmujemy z ognia. Dosypujemy płatki, i całą resztę z jajkami włącznie. Mieszamy niedbale łyżką i odstawiamy, bo nadgorliwość gorsza od wojny.
Masa się studzi a my przez ten czas badamy blg w którymś nastawie lub robimy coś równie relaksującego, albowiem formowanie ciasteczek kiedy masa jest jeszcze ciepła to łagodniejsza forma samoudręczania się.
Dużą blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ugniatamy zimne ciasteczka i układamy na blasze. Piekarnik teoretycznie powinien być gorący, ale jeśli wyszły w ukraińskim blaszanym piecyku za 40 zł, to znaczy, że upieką się w każdej temp.
Czujność, czujność, bowiem kochają sie przypalać.:diabelek:

Jesli ktoś miałby ochote na experyment, to może na wytrawnie? Bez cukru? To może być ciekawe doświadczenie :chytry:

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=3972&page=4
Odpowiedz
#15
Megano,

Toż to niemal przepis na życie a nie tylko ciasteczka.

Wielkie dzięki.
Odpowiedz
#16
Miały być jagodzianki, ale "z braku laku"(jagód) upiekłam wiśnianki:D. Wyszły pulchniutkie i bardzo smakowite.

Składniki:
3,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
szklanka mleka
4 jaja
125 g masła
żółtko
Na lukier:
1/2 szklanki cukru
pół łyżki soku z cytryny
cukier wanilinowy
2 łyżki wody
+
jagody lub wiśnie

Przygotowanie;
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekeim, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawic do wyrośnięcia. Utrzeć całe jajka z cukrem. Połączyć z zaczynem, resztą mąki, cukru i wcześniej rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrosnięcia.
Z ciasta formować niewielkie placuszki. Na środek każdego z nich położyć owoce wymieszane z niewielką ilością cukru. Zlepić bułeczki.Każdą posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec przez 20-25 min. w temp. 180 st.C. Polukrować.
Odpowiedz
#17
A tu zdjęcie:


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#18
Przepis na sernik bez ciasta - bardzo łatwy :
- 1,5 kg sera białego,
- 10 jaj,
- 40 dkg cukru
- 15 dkg masła (mniej tłusty jeśli część masła zastąpi się margaryną),
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej (lub budyń śmietankowy i 3 łyżki mąki ziemniaczanej),
- olejek pomarańczowy lub cukier waniliowy lub inny zapach.
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zapach lub cukier waniliowy. Ser zmielić dwa razy (ja nie mam czasu i mielę raz – wystarczy), dodać do utartego cukru i jaj, porządnie wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej i mieszać bardzo delikatnie. Można dodać rodzynki jak ktoś lubi. Na blachę – piec ok. godziny w 190 - 200 oC.
Smacznego!


Do miłego...Ewa.
Odpowiedz
#19
Przeglądając ostatnio moją przedwojenną książkę D-ra Oetkera opracowaną przez E.Hennekinga nauczyciela gospodarstwa domowego przypomniałam sobie o bardzo prostym i dietetycznym rodzaju ciasta z jabłkami.
Ciasto nazywa się BUDYŃ Z JABŁEK (pisownia oryg.)

"Napełnić tortownicę jabłkami pokrajanemi w talarki. W misce rozetrzeć 4 jaja i 250 gr. cukru na pianę, dodać 1 butelkę olejku cytrynowego Dr.Oetkera oraz 250 gr. mąki zmieszanej z zawartością 1/2 paczki proszku do pieczenia "Backin" Dr. Oetkera. Ciasto powyższe wlać na jabłka; wskutek gorąca samo się w formie rozleje. Piec przy niezbyt silnym ogniu 1 1/2 do 2 godzin.
Podany jako deser na zimno lub ciepło spotka się z pewnością ten budyń z uznaniem":slinka:

Polecam na piątkowy wieczór. Przyrządzanie trwa krócej niż wypad do sklepu po jabłka. Jabłka dodatkowo posypuję cynamonem a wierzch budyniu cukrem pudrem aromatyzowanym wanilią.

pozdrawiam
Odpowiedz
#20
Moje ulubione, bo proste do zapamiętania:big:

Trzy składniki w równych częściach:
- ser biały
- mąka
- margaryna
Dodatki:
- śliwki - surowe, z kompotu, albo mrożone, po uprzednim rozmrożeniu, rzecz jasna.:lol:
- lukier

Wszystko to zagnieść, przerobić, wymęczyć, rozwałkować.
Ser dobrze jest wcześniej przepuścić przez maszynkę do mielenia, może być razem z margaryną.:chytry:

Z tej dość cieniutko rozwałkowanej płachty ciasta wykrawać należy kółka, używając na przykład niedużej miseczki
o wąskiej krawędzi, albo nawet pierogownicy, jeśli ktoś ma.
Do środka wkłada się połówkę śliwki, składa i zakleja, jak pierożka.
Potem do pieca. Piecze się dość krótko, a temperatura o ile dobrze pamiętam koło 180 stopni C. Muszą się zrumienić.

Na koniec trzeba posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru. Jak ktoś lubi, może do produkcji lukru zamiast wody dodać soku (tego z kompotu:slinka: )

Najlepsze są świeżutkie, najlepiej jeszcze ciepłe.
Smakują wtedy jak ciastka francuskie:lol:
Odpowiedz
#21
... ciasta, ciasteczka :) ... CZASAMI lubię zjeść ... piec niekoniecznie :)

pozdrawiam smaczniutko
Odpowiedz
#22
Alinko, na pewno są pyszne. Też takie robię , ale z jabłuszkiem w środku. To rodzaj ciasta półfrancuskiego. Jeśli się je lekko osoli - jest znakomite do pasztecików z farszem mięsnym lub kapuściano-grzybowym a nawet do kulebiaka z łososiem.
Może, Paul, skusisz się na tę ostatnią wersję?

pozdrawiam
Odpowiedz
#23
Z tego ciasta "Alinkowego" robię rogaliki z powidłami lub makiem. Po zwinięciu smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję grubym cukrem - kryształem.
Odpowiedz
#24
Cytat:Wysłane przez Favita
...
... do pasztecików z farszem mięsnym lub kapuściano-grzybowym ...
Może, Paul, skusisz się na tę ostatnią wersję?

pozdrawiam
... wolę nawet od pierożków z kapustą i grzybami ... ciasteczka takowe popełniam "raz po raz" (... "małża" robi ciasto, a ja przygotowuję farsz /daję odrobinę cebulki do kapusty i grzybków, oraz "kapkę" tabasko/)

smaczności życzę
Odpowiedz
#25
To może nie jest typowy piernik, ale smakuje podobnie i jest wyśmienity. Przepis pochodzi z cytowanej wyżej książki kucharskiej Dr-a Oetkera.

Miodownik w formie keksowej
-------------------------------------
250 g miodu,
250 g cukru,
30 g masła,
1 op. przyprawy korzennej do pierników,
100 k siekanych migdałów,
garść sułtanek,
75 g cieniutko pokrajanej skórki pomarańczowej,
1/8 l mleka,
2 jajka,
500 g mąki,
150 g mąki ziemniaczanej.

Zagotować miód z cukrem, masłem i korzeniami, dodać migdały, sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową i zimne mleko, zmieszane z jajami, ostudzic. Dodawać przesianą makę zmieszana z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. Ciasto włożyć do formy keksowej i piec w temp. 160-170 st.C od 1 do 1,5 godziny.
Ciasto można przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi, całość polać lukrem.
Przez długi czas zachowuje świeżość i nabiera z czasem coraz lepszego smaku.

edit.
-----
gdyby ktoś skusił sie na ten pyszny piernik, proszę zastosować większą blaszkę. W zwykłej keksówce(nieprzedwojennej) ciasto może "uciec".

pozdrawiam
Odpowiedz



Skocz do: