Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cukinie i bakłażany
#1
Z uwagi na środek sezonu, jak również intensywną dyskusję w poście Leczo pozwoliłam sobie ten post założyć.

Bakłażan (oberżyna) to kolejne obok cukini, kabaczków i patisonów warzywo doskonałe do przyrządzania letnich potraw. Można go dusić, piec, smażyć, grillować, marynować itd.

Sprawdzony przeze mnie przepis na bakłażanowe leczo do makaronu, ryżu lub grzanek

Średniej wielkości bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić, 1 dużą lub 2 mniejsze cebule pokroić w kostkę lub piórka, zeszklić na oliwe z oliwek, dodać pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną lub zieloną, paseczki boczku wędzonego (ok. 10-15 dag), płaską łyżeczkę papryki słodkiej, sól, zioła prowansalskie - dusić na małym ogniu. Sparzyć 2 pomidory, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, wrzucić do duszących się warzyw. Bakłażany osuszyć z powstałego soku, pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Potrawa jest gotowa kiedy bakłażany sa miekkie, ale nie rozpadają się. Przy serwowaniu na gorące "leczo" pokruszyć nieco białego sera, najlepiej śmietankowego :)
Odpowiedz
#2
zamiast białego może być żólty????
bo taki mam awsze a ze smietankowym to kłopot ;-(
Odpowiedz
#3
Pewnie może, ale będzie to już inne doznanie, spróbuj kiedyś z białym serem, albo z pleśniowym - mniam :big:
Odpowiedz
#4
to wole z pleśniowym!!!! / też zawsze coś zalega w domu

mniam, mniam!! :lol:
Odpowiedz
#5
Trochę moich impresji na temat bakłażana.

Lazania z bakłażanem.

Bakłażan w plastry, osolić, odczekać, opłukać wodę. Plastry smażymy aż będą dobrze przypieczone. Robimy sos pomidorowy (jak nam przyjdzie do głowy - może być po prostu cebula, czosnek, pomidory i przyprawy wedle uznania)
Sosu musi być oczywiście mnóstwo, żeby lazania miała co wypić i zmięknąć.
Na dno formy wylewamy sos, układamy na tym pierwszą warstwę lazanii. Przekładamy bakłażanem, zalewamy sosem, przykrywamy kolejną porcją makaronu itd. aż do samej góry.. Górę zalewamy sosem i ew. posypujemy startym żółtym serem.
Dobre efekty daje użycie dwóch sosów - ja z reguły jako drugi stosuje beszamel szpinakowo-serowy:
roztapiamy masło, dodajemy mąki, podsmażamy - mieszając, żeby nie robiły się kluchy. Zalewamy mlekiem, gotujemy aż całość zgęstnieje. Dodajemy szpinak - zazwyczaj używam mrożonego, oczywiście świeży jest lepszy, kiedy jest pora na świeży szpinak. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy - lazur i rokpol sprawdzają się doskonale, podgrzewamy aż całość się rozpuści.
Robiąc lazanię postępujemy podobnie, tylko warstami na przemian: warstwa bakłażana i sosu pomidorowego, warstwa beszamelu.

Wbrew temu co pisane jest na niektórych opakowaniach, lazanii nie trzeba wstępnie gotować - wystarczy dać dużo sosu - makaron wchłonie wilgoć i ugotuje się już w trakcie pieczenia.

Bakłażan kontrowersyjny
Z bakłażanem postępujemy jak wyżej - kroimy w plastry, solimy, czekamy, osączamy.
Sporządzamy panierkę - mieszamy mąkę z cynamonem.
Bakłażana po upanierowaniu w ww. smażymy na oliwie.
Usmażone plastry bakłażana układamy warstami w naczyniu żaroodpornym i przekładamy plastrami mozarelli. Zapiekamy do rozpuszczenia sera.

CDN.

/sasza
Odpowiedz
#6
Był kiedyś mój przepis na musakę na forum Proboards, ale gdzieś wcięło stare forum, więc jeszcze raz :)

1,5 kg bakłażanów, 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (w oryginale baranina), duża posiekana cebula, 4-5 pomidorów, 75 ml białego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 150 g sera żółtego, kilka łyżek bułki tartej, bazylia, oregano, rozmaryn (najlepiej świeże), 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, oliwa do smażenia; na sos: 300 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 czubate łyzki mąki, 100 g tartego sera żółtego, sól, gałka muszkatołowa.

Bakłażany umyć i pokroić w 0,5-1 cm plastry wzdłuż warzywa, posolić, odstawić na 1 godz. Cebulkę i czosnek zeszklić na patelni, wrzucić mieśo, obsmażyć, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory - dusić ok. 15 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać wino i przyprawy, dusić kolejne 10-15 min, pozwalając nieco odparować jeśli powstanie zbyt dużo sosu = zredukować. Farsz zostawić do ostudzenia, w tym czasie: bakłażany osuszyć i smażyć każdy plaster z obu stron na oliwie. Bakłażany bardzo mocno "piją" tłuszcz więc z ilością oliwy nie powinno się przesadzać. Po wystudzeniu farszu dodać do niego kilka łyżek bułki tartej (tak aby miał zwartą konsystencję), żółtka i pianę z białek. Przygotować sos beszamelowy z podanych składników - na roztopionym maśle przyrumienić lekko makę, zalać zimnym (!) mlekiem, ciągle mieszając, doprawić.
W blaszce na zapiekanki (format nieco większy niż A4), wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą układać: warstwę bakłażanów (1/2 całości), 1/3 startego sera zółtego, sos beszamelowy, farsz mięsny, 1/3 sera żółtego, sos, reszta bakłażanów, sos i na wierzch resztę sera zółtego. Zapiekać w temp. 180 st. C ok. 40 min.
Podawać z sałatą lub sałatką grecką :)

Przepis nieco skomplikowany i czasochłonny, ale polecam bo naprawdę warto.

Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Przepis podobny do saszowego z cynamonem :) Plastry bakłażana po nasoleniu i osuszeniu z gorzkiego soku, smażymy na oliwie, osuszamy na papierowym ręczniku. W foremce zapiekankowej układamy skośnymi warstwami: bakłażana, na to plastry pomidorów (bez skórki), plastry sera i znów bakłażana..., aż do wyczerpania miejsca i składników, solimy, można dodać bazyli lub innych ziółek. Zapiekamy ok. 15 min i już :)
Odpowiedz
#7
No to jeszcze raz ja :)
Tym razem pasta z bakłażana - na trzy sposoby.

Sposób 1
Bakłażana kroimy, solimy, czekamy, opłukujemy.
Zieloną paprykę dusimy - koło 10 minut.
To samo robimy z bakłażanem.
Całośc miksujemy z czosnkiem i ew. odrobiną oliwy.

Sposób 2
Bakłażana kroimy... etc. etc.
Miksujemy z pastą tahini (tahine itp.) - jest to pasta sezamowa, do dostania w większości sklepów z żywnością bliskowschodnią.
Całość miksujemy razem, dodając czosnek - rzecz jasna.

Z przypraw - wystarcza sól i pieprz. Czosnek bierzemy świeży, kroimy drobno albo przez wyciskarkę.

/sasza

PS. W oryginalnych przepisach tureckich bakłażana obiera się ze skórki - próbowałem, mi nie pasuje. Procedura obieranie bakłażana ze skórki jest zbliżona do papryki - nacinamy, albo nakłuwamy, wstawiamy do piekarnika do momentu aż będzie ciemna (znaczy czarna, bo ciemna już jest :) Następnie na trochę do torebki i obieramy.
Odpowiedz
#8
A gdzie trzeci sposób ?

Ja robię pastę z bakłażana na sposób arabski (oryginał przepisu pochodzi z Maroka), a nazywa sie to kawior z bakłażana

2-3 średnie bakłażany nakłuwamy i pieczemy w piekarniku ok. 180-200 st. 40 min (aż "oklapną" przy naciskaniu). Studzimy, obieramy ze skórki. Miksujemy z dodstkiem soku z cytryny, oliwy, 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, mozna dodać ostrej papryki lub chilli. Powstaje zielonkawa pasta, najlepsza dnia drugiego i kolejnych. Bardzo dobra z grzankami, czipsami itp.
Kolejna wersję mzna zrobić dodając nać pietruszki lub bazyli.

Zagłębiem bakłażanowym jest także Krym. Na targach można dostać bakłażany przyrządzane na kilkadziesiąt sposobó: gotowane na parze, duszone, marynowane, sałatki, a la grzybki, na ostro, na słodko itp. :) Raj dla wielbicieli. Cena świeżych bakłażanów (najlepsze te niewielkie, których w zasadzie w Polsce nie ma) wynosi w sezonie ok. 0,5 hr za 1 kg, co na polskie daje kwotę ok. 40 gr/kg :lol:
Odpowiedz
#9
No, trzeci to ten bez skórki :)

To kolejna wariacja na tematy bakłażanowe, tym razem mocno niebudżetowa, ze względu na sporo zapotrzebowanie na parmezan, który do tanich nie należy (oczywiście w warunkach polskich to i tak nie będzie parmezan, tylko z reguły Grana Padano - prawdziwy parmezan jest słabo dostępny i zabójczo drogi).
Ad rem.
Bakłażana kroimy w plastry, solimy etc. etc.
Plastry obsmażamy aż są złotobrązowe, odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Robimy sos pomidorowy (jw. - cebula, czosnek, pomidory)
Do naczynia żaroodpornego układamy warstwami: na sam dół sos, na to bakłażan. Przesypujemy bardzo obficie parmezanem. Na wierzch kładziemy rozdrobnione świeże listki bazylii. I tak do oporu - czyli końca składników albo naczynia: bakłażan, sos, parmezan, bakłażan, sos, parmezan. Na wierzch nieco większą warstwę parmezanu
Zapiekamy koło 20 minut.
We Włoszech podają (a przynajmniej ja tak jadłem) w temperaturze pokojowej.
Danie doskonałe do czerwonego wina

/sasza
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez sasza
Trochę moich impresji na temat bakłażana.

Lazania z bakłażanem.

Bakłażan w plastry, osolić, odczekać, opłukać wodę. Plastry smażymy aż będą dobrze przypieczone. Robimy sos pomidorowy (jak nam przyjdzie do głowy - może być po prostu cebula, czosnek, pomidory i przyprawy wedle uznania)
Sosu musi być oczywiście mnóstwo, żeby lazania miała co wypić i zmięknąć.
Na dno formy wylewamy sos, układamy na tym pierwszą warstwę lazanii. Przekładamy bakłażanem, zalewamy sosem, przykrywamy kolejną porcją makaronu itd. aż do samej góry.. Górę zalewamy sosem i ew. posypujemy startym żółtym serem.
Dobre efekty daje użycie dwóch sosów - ja z reguły jako drugi stosuje beszamel szpinakowo-serowy:
roztapiamy masło, dodajemy mąki, podsmażamy - mieszając, żeby nie robiły się kluchy. Zalewamy mlekiem, gotujemy aż całość zgęstnieje. Dodajemy szpinak - zazwyczaj używam mrożonego, oczywiście świeży jest lepszy, kiedy jest pora na świeży szpinak. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy - lazur i rokpol sprawdzają się doskonale, podgrzewamy aż całość się rozpuści.
Robiąc lazanię postępujemy podobnie, tylko warstami na przemian: warstwa bakłażana i sosu pomidorowego, warstwa beszamelu.

Wbrew temu co pisane jest na niektórych opakowaniach, lazanii nie trzeba wstępnie gotować - wystarczy dać dużo sosu - makaron wchłonie wilgoć i ugotuje się już w trakcie pieczenia.

Bakłażan kontrowersyjny
Z bakłażanem postępujemy jak wyżej - kroimy w plastry, solimy, czekamy, osączamy.
Sporządzamy panierkę - mieszamy mąkę z cynamonem.
Bakłażana po upanierowaniu w ww. smażymy na oliwie.
Usmażone plastry bakłażana układamy warstami w naczyniu żaroodpornym i przekładamy plastrami mozarelli. Zapiekamy do rozpuszczenia sera.

CDN.

/sasza
Odpowiedz
#11
Cukinia kusi na targu i w supermarketach, więc proponuję roladki z cukini - potrawa smaczna, pięknie wyglądająca, doskonała na przystawkę i nie tylko.

3 cukinie koniecznie smukłe
Cukinie umyć, odciąć dupki i - rzecz najtrudniejsza - pokroić w poprzek na pasy cienkie jak płatki róży, tak na 1 mm. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (oliwy), wkładać paski cukini, na średnią patelnię wchodzą 3, smażyć po pół minuty z każdej strony, wykładać na płaski talerz. Niech sobie wystygną.


Farsz - przepis podstawowy
1 kostkę sera typu feta
tyle samo wagowo sera twarogowego półtłustego (nie używać chudego, bo za suchy)
ew. łyżkę lub dwie gęstego joguru.
Soli nie trzeba, bo feta jest słona. Sery rozetrzeć na pastę, ma być ścisła, ale nie sucha. Właściwie farsz jest gotów, ale można jeszcze:
dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego - będzie fajny kolorek,
bardzo drobno posiekaną kolorową paprykę - będą piegi
bardzo drobno posiekane ziółka - jw.

Zwijanie roladek
Na desce położyć pasek cukini, szerszym końcem do siebie, na 2/3 długości (potrząc od własnego brzucha) rozłożyć warstewkę, ok. pół cm farszu i zwijać roladkę ruchem od siebie, przebić wykałaczką, wygładzić boczki.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.

[Obrazek: 34f94aa5998beed6.jpg]
Odpowiedz
#12
Wielokrotnie jadłem to cudo u Danusi. Poezja.
Odpowiedz
#13
Frida czy na fotce to twoje wykonanie specjału? :ksiazka:
....wygląda tak przepięknie, że aż czuję jak to musi smakować... genialne...:1miejsce:
Odpowiedz
#14
Cytat:Wysłane przez barracuda
Frida czy na fotce to twoje wykonanie specjału? :ksiazka:
....wygląda tak przepięknie, że aż czuję jak to musi smakować... genialne...:1miejsce:

Nie jestem Frida, ale odpowiemm. TAK. A smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.
Odpowiedz
#15
Cukiniowej rozpusty ciąg dalszy, oto bigosik z cukini:
3 średnie cebule, 2 papryki obojętnego koloru, 4 średnie dojrzałe pomidory lub puszkę pomidorów konserwowych bez skórki, 3-4 cukinie, soł, pieprz, papryka ostra, oliwa (olej).
Cebulę pokroić w półplasterki gruba na 2 mm, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, ma się zeszklić, w tym czasie oczyścić i pokroić paprykę w paski półcentymetrowe (na szerokość), dorzucić do garnka, następnie cukinię pokrojoną w półkrążki na grubość cm, z bardziej wyrośniętych cukini wyrzucić środki, robi się to łatwo łyżeczką do herbaty, dołożyć do garnka, po 5 minutach dołożyć obrane ze skórki i porajane póltalarki pomidory. Poddusić jeszcze 10 minut, przyprawić i gotowe. Danie powinno być gotowe w pół godziny. Również smaczne po odgrzaniu na następny dzień.


Załączone pliki Obrazki
   
Odpowiedz
#16
Wersję zieloną robię bez pomidorów i czerwonej papryki a za to z świeżymi ogórkami (duszonymi jak reszta warzyw) i mnóstwem koperku. Zaprawiam czasem śmietaną.
Odpowiedz
#17
No to dodam mój przepis na tzw.leczo

2 kg cukini młodej [nie trzeba drążyć pestek] najlepiej żółtej
1 kg bakłażanów
1 kg papryki czerwonej
0,5 kg cebuli
1 kg mielonego mięsa np wieprzowo-wołowego
szklanka oliwy z oliwek
świeży tymianek przyprawy

cukinię kroimy i dusimy z dodatkiem kilka łyżek oliwy

resztę składników lekko obsmażamy na półtwardo doprawiając solą i pieprzem ,ale każdy składnik osobno
Po obsmażeniu dodajemy do cukini mieszamy pozostawiając 10-20 minut na małym ogniu ,wyłączamy dodajemy świerze zioła np tymianek ,cząber lub bazylię i gotowe

Nie mam fotki ale w ogrodzie cukinia jest wiec później dorzucę

Smacznego
Odpowiedz
#18
Coś niecoś z cukini ciąg dalszy

Ratatouille z kurczakiem

ok 2kg cukini żółtej i zielonej
ok.2kg kabaczków
2 duże bakłażany
1 główka świeżego czosnku
1kg fasolki szparagowej
1,5 kg piersi z kurczaka
sól morska


wszystkie składniki kroimy w dużą kostkę i osobno obsmażamy na oliwie z oliwek
łączymy w garnku i dodajemy rozgnieciony czosnek i sól morską do smaku kto lubi może doprawić odrobiną curry
Dusimy 20-30 min.i gotowe

Wersja wykwintna
kurczaka dusimy w 1/2 litra białego wina z dodatkiem czosnku dodajemy obsmażone warzywa dusimy dodając 1/2 pomidorów bez skory pokrojonych w szóstki i dusimy jw na koniec wlewamy 1/2 litra słodkiej śmietany kremówki i po 10 min duszenia gotowe

Ps Na zdjęciu wersja podstawowa.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#19
Patisony zapiekane z miodem

Skladniki

kilka małych patisonów ,nadają się również nieduże cukinie lub kabaczki.
rodzynki ,miód i białe wino
żółty ser,
sól

Patisony lub inne dyniowate przekrawamy na pół i drążymy ,a następnie solimy.
W powstałe zagłębienie wlewamy odrobinę wina i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
po 10 minutach dodajemy po łyżeczce miodu i kilka rodzynków
,zapiekamy dalej ,po 15-20 minutach gdy warzywa są prawie miękkie kładziemy po plasterku sera i zapiekamy aż ser sie roztopi i lekko zrumieni.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#20
Tu w trakcie zapiekania po dodaniu miodu i rodzynków.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#21
...i tak moja chęć zadbania o linię ciała przekształciła się w ochronę wybrzeża. Zapiekanka z miodem i rodzynkami super pomysł :brawo:
Odpowiedz
#22
Placki z cukini - na drugie danie lub kolację
2 cukinie, 2 jajka, 10 dag sera żółtego - może być ciutkę więcej - wg smaku (ja daję ostry lub oscypek), trochę mąki, sól, pieprz, ew. trochę przyprawy typu jarzynka, olej do smażenia, ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu.
Cukinie umyć, nie obierać, chyba, że przerośnięte, utrzeć tarce na drobne wiórki (nie robić miazgi), podobnie utrzeć ser. Wbić całe jajka, wymieszać, dodać przyprawy i tyle mąki, żeby ciasto było podobnej gęstości jak na placki ziemniaczane. Smażyć na złoto na oleju, wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Można podawać solo, można z sosem, np. pomidorowym.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb0e...76f83.html
Odpowiedz
#23
świetne te wasze przepisy. ja faszeruje łódeczki z bakłażanów pastą zrobioną z duszonych warzyw: pomidory, żółta papryka, wydrążony miąższ bakłażana, cukinia, to wszystko doprawiamy solą pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem i koncentratem pomidorowym. nakładamy do łódeczek i posypujemy parmezanem i polewamy sosem beszamelowym. do pieca na pół godziny. pycha
Odpowiedz
#24
Zrobiłem musakę w/g przepisu Agnieszki.
Polecam, to mało.
MUSICIE MUSAKĘ zrobić:-)


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#25
a co powiecie na krążki cukini wypełnione miesem mielonym a całość podsmazona w panierce na patelni?:D to jedna z moich ulubionych postaci tego warzywa :D <palce lizać> :D



Skocz do: