Liczba postów: 287
Liczba wątków: 26
Dołączył: 03 2009
Lokalizacja: Łódź
Witam,
Dziś w Realu była taka promocja:
Cydr w szampance ( 750 ml ) po 9.99, ale druga butelka za grosz.
Czyli za 10 pln mamy 1,5 litra cydru plus 2 szampanki na wino
Cydr w smaku mocno jabłkowy, moc 4.5% więc alkohol nie zabija smaku.
Ogólnie daje się pić w te upały.
pozdrawiam
pluton
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
Liczba postów: 88
Liczba wątków: 4
Dołączył: 03 2013
Lokalizacja: Rzeszów
Nastrój: Eksperymentatorski
Obstawiam Lubelski

.
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2014
Witam serdecznie,
chciałbym zapytać o produkcję cydru. W podstawowym przepisie jaki znalazłem cydr robi się z ok. 15 kg jabłek (słodkich i kwaśnych) oraz drożdży. Jeśli chciałbym podwoić ilość jabłek, czy muszę zwiększyć ilość drożdży? - te moje (Uniwerslalne - Zamojscy) mają starczyć na 5-30 litrów moszczu?
W przepisie jest napisane, że fermentacja ma trwać ok. 3 tygodni w temperaturze ok. 24 stopni. Jeśli temperatura będzie wynosiła 21 stopni - o ile to wydłuży cały proces?
Pozdrawiam
Adam
Liczba postów: 822
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
Podaj przepis. Nie wiem co oprócz jabłek on zakłada i w jakiej postaci będą fermentowane. Zresztą jak zamoyscy są na 5-30l to i tak 30l nie otrzymasz z 15kg jabłek.
Pamiętaj tylko zrobić matkę drożdżową, różnica w tej temperaturze ma minimalne znaczenie, cydr powinien skończyć pracować po ok. tygodniu. Dobrze natomiast gdyby MD miała te 25 stopni.
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2014
Jabłka przepuszczę przez sokowirówkę, dodam matkę i pożywkę. Matka jest już nastawiona, wprawdzie, ze względu na ochłodzenie, nie miała 25 stopni, ale już zaczyna pożądnie pracować.
Czyli matka z podanych powyżej drożdzy powinna wystarczyć na ok. 20 litrów soku.
Pozdrawiam
Liczba postów: 822
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
No tak, przecież wystarczą na 30l a będziesz miał mniej to logiczne
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2014
Też tak myślałem, ale chciałem się upewnić. Pierwszy raz będę robił cydr, a jak to mówią - strzeżonego Pan Bóg strzeże.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam