Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cydr jabłkowo- truskawkowy
#1
Mam dylemat i może ktoś już robił i może podpowiedzieć.
Robię cydr jabłkowy ale mieszam rownież jabłko z porzeczka, wiśnią, gruszką...
Mam ochotę zrobić z dodatkiem truskawki ale teraz problem bo soku z truskawki nie dostanę raczej samej jako 100% sok.
Wpadłem na pomysł, że odmrożę część truskawek,potraktuję rohapectem i wycisnę sok na prasie. 
Druga opcja to fermentacja z całymi owocami przez kilka dni i pozniej odciśnięcie ich na prasie. Potraktuję to mocniejszymi drożdżami i zobaczymy co wyjdzie.
Kombinował ktoś coś w ten deseń ? :)
Darek
Odpowiedz
#2
Zabutelkowane, zobaczymy co wyjdzie ale zapach obiecujący :)

Proporcje
24 litry soku jabłkowego i 4 kg truskawek.
Po 5 dniach wyciągnąłem truskawki. Następnym razem jednak będę fermentowal z samym sokiem bo z truskawek zrobiła się ciapka i było trochę roboty :)


Teraz cierpliwie poczekam jaki bedzie efekt końcowy
Darek
Odpowiedz
#3
Możesz dać znać jak Ci wyszło? Czy podane przez Ciebie proporcje były ok? Zależy mi na uzyskaniu wyraźnego truskawkowego posmaku więc będę wdzięczny za info :).

To będzie moje pierwsze podejście do cydru własnej produkcji. Mam nadzieje, że wyjdzie dobrze. 







Zakaz reklamy - Mod



Skocz do: