Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cydr - kilka pytań od amatorów dla zawodowców
#1
Z góry przepraszam moderatorów, jeśli wybrałem zły dział i proszę o przeniesienie.
---------------------------------------------------------------------------------

Witajcie Panie oraz Panowie.
Cydr robię pierwszy raz. Jest kilka nieścisłości/wątpliwości, na które odpowiedzi nie udało mi się odnaleźć.

Na początku słów kilka o samym cydrze:

- jabłka z ogródka
- drożdże Biowin, jedna saszetka
- 8[l] soku, podzielone na dwie butle fermentacyjne
- fermentacja ruszyła po 4-5 h, trwa piąty dzień
- temperatura - utrzymuje się na poziomie 19,5 do 20,5 Celsjusza
-----------------------------------------------------------------------------------

Jeśli chodzi o moje pytania:

1) czy cydr w okresie fermentacji może być trzymany w jasnym
pomieszczeniu (białe szkło) czy lepiej zakryć, ukryć go przed
światłem? Dodatkowo (to akurat tylko moje domysły) "opatulona" butla
lepiej utrzymuje stałą temperaturę. Tym bardziej, że jest ustawiona
blisko kaloryfera.

2) różne są opinie odnośnie temperatury. Jedni mówią, że optymalna to
25 stopni inni, że nawet 15 < w tym wypadku fermentacja trwa dłużej a
cydr wychodzi "smaczniejszy". Jakie są Wasze opinie na ten temat?

3) sok wlałem do butli po wcześniejszym ściągnięciu czapy oraz
przelaniu przez sitko. Widać w nim jednak odrobinę mętów. Mam go
przefiltrować już teraz czy mogę poczekać do zakończenia fermentacji
(i zrobić filtrację przez gazę przed rozlaniem do butelek)?
Zamieszczam zdjęcie (wyraźniejszego nie mam lecz wykonam w razie
potrzeby).

( http://pokazywarka.pl/9xbxzy/ )

4) pojawił się zapach "jaj" czyli jak mniemam siareczka ;-) Z dnia na
dzień jest coraz słabszy. Na forum pojawiają się wpisy, że to częsta
sytuacja przy stosowaniu drożdży. Ogólnie nie ma się czym przejmować.
Prawda to? Cydr jest kwaskowy, nie ma posmaku octu.

5) czy soczek pracuje z odpowiednią częstotliwością? Zamieszczam link do YT.

( http://youtu.be/u2pmb5teAGQ )

-----------------------------------------------------------------------------------
Jeśli o chodzi o zlanie cydru do butelek - mam zamiar zrobić to nie po
5-10 dniach (tak jak to jest napisane w 99% przepisów) lecz dopiero
gdy przestanie pracować. Niech się drożdże porządnie nażrą cukru.
Jeśli to błąd, wyprowadźcie, proszę, mnie z niego.



Z góry dziękuję z odpowiedzi! ;)

--------------------------------------------------------------------------------------
ps. zachęcam wszystkich "amatorów" produkcji cydru do dopisywania swoich pytań :)
Odpowiedz
#2
1) Tak
2) Lepsza jest niższa temperatura
3) Czekaj
4) Będzie dobrze
5) Bulkanie nie ma dużego znaczenia
Odpowiedz
#3
"1) Tak" tak, może być trzymany w niezasłoniętej butli, w oświetlonym pomieszczeniu?

Co do temperatury - jaka jest Waszym zdaniem optymalna? Stały zakres temperatur, który mogę zapewnić soczkowi wynosi w moim domu między 16/17 a 21 stopni Celsjusza. Aktualnie nastaw pracuje w 20.
Odpowiedz
#4
1. tak jak piszesz moze byc
2. 20 st C jest ok
Odpowiedz
#5
OK, jeszcze jedna sprawa. Tym razem odnośnie butelkowania.

Mówi się o PETach, butelkach kapslowanych a co powiecie na zakręcane - szklane?

http://img17.allegroimg.pl/photos/orygin...4749174558

Dobrze zakręcona jest na tyle szczelna i wytrzymała aby cydr (gazowany) mógł leżakować przez parę miesięcy?
Odpowiedz
#6
Szczelna na pewno będzie, ale pytanie czy wytrzyma ciśnienie wytworzone podczas refermentacji? Normalnie są w nich niegazowane soki typu "kubuś", "frugo", niczego gazowanego w nich nie widziałem, więc nie ryzykowałbym z nimi do cydru. Szkoda zdrowia jakby się miało okazać, że jednak nie wytrzymują ciśnienia i powstaną granaty.
Odpowiedz
#7
Zbieraj lub kup butelki po piwie. Do tego kapslownice i kapsle. Tak bedzie najpewniej i najzdrowiej:)
Odpowiedz
#8
i tak zrobię ale nie będę zbierał a kupię "obiadówki" ;) Buteleczki 0,33 wydają mi się idealne do tego trunku.
Odpowiedz
#9
Witam panowie chciałbym się podpiąć, mam pytanie też robiłem pierwszy cydr z kartona 22.10 dziś smakowałem go jeszcze jest w baniaku i smakuje jakoś tak jakby był zgerowany i nie przypomina cydru w smaku, czy to normalne???
Czy czekać z butelkowaniem go jeszcze czy takie coś butelkować i odstawić???
Z góry dziękuje za odpowiedź
Odpowiedz
#10
Danio123 cytując klasyka naszego forum : jak nie będziesz pisał poprawnie to wino/miód/nalewka/cydr Ci skiśnie :diabelek:

Popraw pisownię bo tego nie da się czytać.
A co oznacza, że cydr jest "zgerowany" :niewiem: ?

Na forum są także Panie, które chętnie się dzielą swoją wiedzą.


Edit: Niedawno oglądałem kabaret i muszę to napisać :
A jak na forum są Gender :diabelek:
Odpowiedz
#11
"zgerowany" sięgam pamięcią jak tylko mogę...i kojarzy mi się to ze starą gwarą śląską. Zgerowany to chyba zepsuty. ;)
Odpowiedz
#12
Panie i Panowie.

1) czy jest sposób na stwierdzenie końca fermentacji bez użycia winomierza?
2) jeśli jednak należy zrobić pomiar blg, to cydr z jakim wynikiem nadaje się do butelkowania?
3) jak długo po zakończeniu fermentacji cydr może stać w balonie (przed rozlaniem do butelek)? Jestem w trakcie oczekiwania na kapslownicę, lecz moje szczęście do Poczty jest co najmniej kulawe...

Pozdrawiam!
Odpowiedz
#13
Jak co2 już nie bulga i powoli się klaruje to znaczy że koniec fermentacji. W smaku wytrawny. Blg ujemne. Ja rozlewamam 3-4-5 tygodni po nastawieniu jak jest już klarowny.
Odpowiedz
#14
No to ok - ważne, że może trochę postać w balonie już po zakończeniu fermentacji.

Kwasowość na tą chwilę jest przyjemna. Dla niektórych mogłaby być za duża, lecz osobiście bardzo lubię mocno kwaśne trunki.

Co do gazowania - sporo ludzi twierdzi, że 5[g] cukru na 500[ml] da mocno gazowany cydr. Najbardziej odpowiadają mi trunki średnio gazowane - myślę, że 3[g] w zupełności wystarczą. Pojawia się jedynie problem z odmierzaniem porcji cukru. Nie posiadam wagi elektronicznej :) Standardowa, lekko kopiata łyżeczka to około 5[g]. Myślę, że płaska da mi właśnie upragnione 3[g]. W najgorszym wypadku będę miał strzelnicę w piwnicy ;)
Odpowiedz
#15
http://sklep.sklepyhobby.pl/piwo-domowe/...rowar.html
Takie coś kiedyś kupiłem. W tym roku użyje.
Odpowiedz
#16
Mógłbyś podać głębokość i średnicę przegródki na 2[g]?
Odpowiedz
#17
Moge, ale za pare godzin. Teraz :spie: Jestem w robocie ;)
Ok mam te wymiary. 2g śr.13mm gł.20mm. 4g 17-20, 6g 21-20. Sprawdziłem na wadze i się zgadza.
Odpowiedz
#18
@Marek_DKL, zawsze możesz dosłodzić kartonikowym 100% sokiem jabłkowym. Np. biedronkowa Riviva ma 100g/l cukru, więc bardzo łatwo policzyć ile dodać soku, aby dostarczyć odpowiednią ilość cukru do refermentacji. A samo dokładne dodawanie jest dużo łatwiejsze, bo potrzebną ilość soku możesz odmierzyć strzykawką, kieliszkiem, czy jakimś dzbankiem z miarką. Kilku, czy kilkudziesięciu gramów cukru już tak łatwo nie odmierzysz bez wagi jubilerskiej.
Odpowiedz
#19
luckyluke - podziękował :)

lukihah - wiem, że dosładzać można słodzikiem i/lub sokiem lecz tak jak wspomniałem - kwaskowatość mojego cydru jest jak najbardziej ok! ;) Cukier jest mi potrzebny do nagazowania trunku.

Jednakowoż zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem cydru kartonikowego. Czekam tylko aż zwolnią się butle :)
Odpowiedz
#20
Sokiem dosładzać nie można!!! W soku jest cukier który ulegnie przetworzeniu w alkohol i CO2. Prosty sposób produkcji ręcznych granatów:szampan:
Odpowiedz
#21
hmm, czyli 1[g] cukru = zaledwie 10[ml] soku Riviva? Faktycznie, wygodna sprawa. Strzykawka, 40[ml] na 500[ml] butelkę i problem z głowy :)
Odpowiedz
#22
Panowie i Panie - czy Wam także wydziela się sporo osadu przed pierwszym obciągiem? Nastawiłem ok.17l moszczu z Szarej Renety, fermentuje już 16 dzień i jeszcze fermentacja nie ustała, a na dole zebrało się ultra dużo osadu (ok.5cm wysokości). Czy to normalny stan rzeczy?
Odpowiedz
#23
Tak się dzieje jak się robi cydr (wino) z nieklarowanego soku. Po wyciśnięciu sok powinien postać przez kilka -naście godzin w chłodnym miejscu. Osad zawsze się robi i jest to naturalny proces.
Odpowiedz
#24
I u mnie pojawił się taki osad mimo tego, że soczek postał 4-5 godzin w chłodnym miejscu. Dodatkowo przed wlaniem do butli został przepuszczony przez sito z drobnej siatki. Osad się zbiera, w niczym to zapewne nie przeszkadza...ale następnym razem pofatyguję się i zrobię dokładniejszą filtrację. Dlaczego? Wkurzają mnie te pałętające się po butli męty ;) Estetyka ma dla mnie znaczenie. Kłóci się to jednak z moim lenistwem :P

Krzysztofie1970 - czy moje obliczenia są prawidłowe czy też może gafę strzeliłem okrutną?
Odpowiedz
#25
Co do nagazowania, dokładna waga elektroniczna(0,01g) to koszt 20-30zł, mam taką juz z 5lat i ciągle działa poprawnie!!!

Warto

edit

Soku się specjalnie nie filtruje, żeby nie utlenić, najlepiej wycisnąć na prasie
Odpowiedz



Skocz do: