Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cydr przestał pracować po 3 dniach.
#1
Witam,
postanowiłem zrobić cydr z jabłek. Jabłka wycisnąłem w sokowirówce, dodałem pożywkę do drożdży i drożdże do cydru i na drugi dzień cydr pracował. Sok z jabłek miał około 10 blg. po 3 dniach rano cydr jeszcze pracował dość intensywnie, a około południa przestał całkowicie.
Cydr nastawiłem w pojemniku 30l, jest go 15l. Na dole jest dużo osadu, około 4 cm.
Czy to że przestał pracować oznacza, że już cały cukier przefermentował czy coś poszło nie rak i np dodać nowe drożdże?
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Prawdopodobnie cały cukier został przerobiony. Kup winomierz i zmierz Blg.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#3
A mógłbyś zmierzyć blg, albo sprawdzić organoleptycznie.
Lech
Odpowiedz
#4
Cukier przerobiony więc już nie pracują drożdże. Niech się jeszcze kilka dni trochę wyklaruje i do butelek.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#5
Sprawdziłem, faktycznie ma 0 blg. Zdziwiło mnie, że tak szybko. To mój pierwszy cydr i myślałem, że potrwa to co najmniej tydzień.
Dzięki za odpowiedzi.



Skocz do: