Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Cydr" z pomarańczy, z kokosa, a może arbuza?
#1
Cześć, jestem nowy w temacie produkcji alkoholi, od pewnego czasu robię piwo (na razie z brew kitu) i ostatnio nastawiłem pierwsze wino - z agrestu. Pod koniec sierpnia planuję zrobić cydr z jabłek, korzystając ze świeżych owoców. Jednak, żeby fermentor nie stał pusty zastanawiam się, żeby zrobić coś wcześniej. Zastanawiam się nad "cydrem" z soku pomarańczowego, arbuzowego, ewentualnie kokosowego - lub jakieś mieszanki (np pomarańcz + trochę wody z kokosa) - do wyboru mam te soki, ponieważ mam możliwość uzyskania tych soków kompletnie po kosztach (głównie pomarańczowego).

Mało jest na internecie o takich eksperymentach - więc może poratujecie mnie swoim doświadczeniem, lub radą.
Odpowiedz
#2
Moje wino pomarańczowe jakiś miesiąc temu jak sprawdzałem porażka. Co prawda z dodatkiem wody.
Cydr?.. hmm trudno powiedzieć.
Jak masz możliwość zakupu po kosztach(wolałbym koszty z grudnia, teraz nie sezon na cytrusy) to próbuj.
Zrób nastaw 5l nie potrzeba większego na próbę.
Zapraszam na mój blog na FB

Swojskie Jadło






 


Odpowiedz
#3
Nie wiem co z tego wyjdzie ale arbuza stanowczo odradzam.
Odpowiedz
#4
Z arbuza to nie bardzo, z pomarańczy też słabo - ani na wino ani na cydr się nie nadają.

Rób cydr z jabłek, lub z soku z kartonika.

A jak się martwisz o pusty fermentor, to teraz za darmo możesz "skombinować" masę owoców - sezon w pełni.
Odpowiedz
#5
Będąc na Krecie piłem coś takiego co nazywało się cydr: przefermentowany sok jabłkowo-gruszkowy; fermentacja zastopowana; celem dosłodzenia i aromatyzacji dodano sok: truskawkowy, malinowy, mango, melon, arbuz, jagoda w różnych kombinacjach; produkt na koniec sztucznie nagazowany. W smaku bardzo dobre ale jak dla mnie stanowczo za słodkie. Miało to 4,5% i o dziwo nie był wyczuwalny chemiczny posmak.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#6
(02-08-2016, 20:02)_Krzysztof_ napisał(a): Moje wino pomarańczowe jakiś miesiąc temu jak sprawdzałem porażka. Co prawda z dodatkiem wody.
Cydr?.. hmm trudno powiedzieć.
Jak masz możliwość zakupu po kosztach(wolałbym koszty z grudnia, teraz nie sezon na cytrusy) to próbuj.
Zrób nastaw 5l nie potrzeba większego na próbę.

Czytałem właśnie niepochlebne opinie na temat wina z pomarańczy, ale sądzę że ze słabszym alkoholem może być lepiej. Dodawanie wody nie wchodzi w grę, ewentualnie trochę cukru, żeby było to 10-12 blg.
Fermentor i tak mam 33 l, więc 15-20 litrów to chyba takie minimum, żeby był sens.

(02-08-2016, 20:06)Zbyszek T napisał(a): Z arbuza to nie bardzo, z pomarańczy też słabo - ani na wino ani na cydr się nie nadają.

Rób cydr z jabłek, lub z soku z kartonika.

A jak się martwisz o pusty fermentor, to teraz za darmo możesz "skombinować" masę owoców - sezon w pełni.

A jakie najbardziej bezproblemowe owoce na lekki alkohol polecasz? Nie chcę blokować fermentora winem na kilka miesięcy, a też nie chcę nic trudnego, bo ostatnio już się niemiłosiernie z agrestem męczyłem.

(02-08-2016, 20:18)krzysztof1970 napisał(a): Będąc na Krecie piłem coś takiego co nazywało się cydr: przefermentowany sok jabłkowo-gruszkowy; fermentacja zastopowana; celem dosłodzenia i aromatyzacji dodano sok: truskawkowy, malinowy, mango, melon, arbuz, jagoda w różnych kombinacjach; produkt na koniec sztucznie nagazowany. W smaku bardzo dobre ale jak dla mnie stanowczo za słodkie. Miało to 4,5% i o dziwo nie był wyczuwalny chemiczny posmak.

Na jabłka i gruszki jeszcze za wcześnie.
Odpowiedz
#7
(02-08-2016, 20:18)krzysztof1970 napisał(a): Będąc na Krecie piłem coś takiego co nazywało się cydr: przefermentowany sok jabłkowo-gruszkowy; fermentacja zastopowana; celem dosłodzenia i aromatyzacji dodano sok: truskawkowy, malinowy, mango, melon, arbuz, jagoda w różnych kombinacjach; produkt na koniec sztucznie nagazowany. W smaku bardzo dobre ale jak dla mnie stanowczo za słodkie. Miało to 4,5% i o dziwo nie był wyczuwalny chemiczny posmak.

hehe ostatnio chciałem posmakować cydru sklepowego co bym mógł swój porównać i trafiło na coś takiego dokładnie ten czerwony
https://www.google.pl/search?q=strongbow...Z5o7IkM%3A

idealnie pasuje do twojego opisu xD
Zapraszam na mój blog na FB

Swojskie Jadło






 





Skocz do: