Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cytrynowka problem
#1
Witam

to jest jakis stary przepis
1kg cytryn
1,5szklanki cukru
2szklanki wody
0,5 spirytusu

Cytryny starannie obrane z zoltej skorki i z bialej ta biala z srodka wyrzucilem, z cytryn wyjelem wszystkie pestki.
Rozrobilem cukier w wodzie i zalalem same cytryny bez skorek.
Skorki zalalem spirytusem i postaly takie 2 sloiki przez 2dni.
Odcedzilem wszystko i polaczylem (po2dniach) jednak nalewka ma za bardzo intensywny zapach i smak

Jak najlepiej poprawic smak dodac miodu? spirytusu?

Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Jest dla ciebie, za bardzo cytrynowa? Jeśli jest za mocna/ słodka to rozcieńcz wódką.

Jak dla mnie to jest za dużo cukru, na tą ilość płynu. Nie jest czasem za słodka.
Pozdrawiam
Maciej

P.S. Uzupełnij swój profil o miejscowość
Odpowiedz
#3
Nie bardzo moge nawet sprawdzic czy za slodka zbyt intensywnie cytryne czuc
Odpowiedz
#4
(11-05-2010, 11:55)doonioo napisał(a): Nie bardzo moge nawet sprawdzic czy za slodka zbyt intensywnie cytryne czuc
zrób testy alergiczne, a nalewkę daj komuś innemu, kto da radę spróbować i albo wypije, albo stwierdzi, że 'za słodka'.
Odpowiedz
#5
;) Sprawdzić :diabelek: podać do degustacji innym ;)




---------------------
http://www.winiarze.pl
---------------------
Odpowiedz
#6
doonioo, jeśli dobrze odczytałam przepis i sposób wykonania oraz czas próbowania to nalewka jest zaledwie nastawiona, więc gdzie problem. Wg mnie moc jest bardzo umiarkowana, natomaist cukru sporo. Zamknij słoik i odstaw co najmniej na trzy miesiące. Potem spróbuj.
Odpowiedz
#7
Dostałem przepis od koleżanki, a z racji, że spirytusu mi troszkę zostało to postanowiłem spróbować tej nalewki :)

Składniki :
0,5 l spirytusu
4 cytryny
2 szklanki wody przegotowanej
1 szklanka cukru
1,5 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Cytryny obieram cieniutko i wyciskam sok.
Przygotowuję dwa słoiki. Cukier i miód rozpuszczam w wodzie, wlewam sok z cytryny i odstawiam na dobę .Skórki z cytryn kroję w cienkie paseczki, umieszczam w słoiku i zalewam spirytusem i odstawiam na dobę. Mieszam obie nalewki i odstawiam od 6-8 tygodni


I teraz pytanie słyszałem, że można nalew spirytusowy trzymać w lodówce ?
Co to zmieni? I jak lepiej zrobić zostawić w temp. pokojowej czy schładzać ?
I czy cukru nie będzie za mało ?

Dzięki za rady.
Odpowiedz
#8
Spokojnie możesz trzymać w temp. pokojowej.

Wymrażanie pomaga w klarowaniu nalewki.
Odpowiedz
#9
OK, dzięki :) warte zapamiętania, jako, że początkujący jestem.. może pierwszą więc zrobię tym sposobem "wymrażania"
A co do samego przepisu Twoim zdaniem jest OK czy coś można zmienić ?
Odpowiedz
#10
Wymrażanie i 'szoki temperaturowe' proponuję zacząć pół roku po ostatnim zlaniu/połączeniu.



Skocz do: