Liczba postów: 17
Liczba wątków: 5
Dołączył: 10 2004
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Mam wino z czerw. winogron , pierwszy obciąg z nad osadu 2 tyg. temu , brak bulg od obciągu , 14-15 % , wytrawne , 1/2 balona się wyklarowała . Chce mieć półsłodkie . Czy mogę obciągnąć tą część wyklarowaną i ją dosłodzić? Cierpliwość mi się kończy aby go posmakować.
Liczba postów: 170
Liczba wątków: 27
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Sosnowiec
Nastrój: OK
Posmakować mogłeś przecież przy pierwszym obciągu

raczej nie powinieneś ściągaś pół balona, gdyż balon teraz powinien byc napełniony prawie pod korek. Cierpliwość, z każdym następnym miesiącem winko będzie pyszniejsze.
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Parpary/pomorskie
Jeśli użyjesz pirosiarczynu (nawet 1gram/10ltr), powinno szybciej się sklarować i wówczas spokojnie dosłodzisz całość.