Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czarny kolor owoców dzikiej róży
#26
Na pewno zrobię.
Szukając w internecie: w szkółkach ogrodniczych maja taką odmianę tak wieć z tym nie powinno byc problemu. Zawsze można wykopać odemnie.
Pozdrawiam JARO
Odpowiedz
#27
Witam, po zapoznaniu sie ze sposobami i problemami robienia wina z DR przedstawie jak zamierzam zrobić swoje pierwsze wino z czarnej DR. Wzorem oczywiscie jest Wesoły.

Wino ma być 14-15 % słodkie ok 40 g/l, dwukrotna fermentacja 1 kg owoców na 5 l wina

1. Czyste owoce przekoje na pół i na tydzien do zamrazarki.
2. po rozmrorzeniu zalewam ciepłym syropem 3 l/kg
A może wrzątek?
3. po ostygnięciu dodaję drożdze Tokaj, pożywke, 10 gram kwasku/10 l
a może jakies inne drożdze??
4. Po 14 dniach zleje znad osadu i do drugiej butli -
czy przerobi w tym czasie cały cukier?, jeżeli nie to czy ruszy ponownie?
5. owoce ponownie zaleje syropem 2l/kg
Czy należy dodac ponownie drożdze?, pozywke dodam
6. Po 14 dniach II nastaw zleje znad osadu.
7. I rozumiem że wtedy trzeba połączyc dwa nastawy w jeden, poczekac aż skończy pracowac, zlewac itd az do butelkowania (24 miesiące chyba nie dam rady tyle trzymac w balonie)
cukier przy takim procencie oczywiescie na dwie tury.
zakładam 70 g/ l cukru w I nastawie , w II zero cukru w owocach.

Bede tez robił z klasycznej dzikiej i chce otrzymac 25 l wina w bani 25 litrowej. czy moge dac owoców na 25 l a uzupelnic syropem (dosłodzenie wyklarowanego wina) do pojemności 25 litrów, oczywiście odpowiednio wyliczyc aby wyszedł dobry %.

z góry dziekuje za potwierdzenie przepisów i ewentualne rady.
jaro
Odpowiedz
#28
Wszystko OK. Osobiście zaleje ciepła wodą, a nie wrzątkiem do drugiej tury nie trzeba dodawać drożdży, można dodać pożywki.
Odpowiedz
#29
jaro, skad takie zalozenie ze 70g cukru na litr?
robiles jakies eksperymenty z mierzeniem cukru w rozy?
Odpowiedz
#30
sam pisałes ze fermentacja trwała 2 dni tak wiec pominiecie cukru w rózy jest "dużym błedem, należy cos założyć. W ksiązce Domowe,Piwa,Cydry,Wina,Nalewki,Likiery,Kremy Z.T Nowicki jest zestawienie gdzie jest podana srednia zawartość cukru i ilośc owoców do otrzymania 10 l moszcu:

cytat: na 10 l moszczu trzeba 21 kg DR srednia zawartośc cukru 80 g/l wydajnośc 47 %.

Zakładając ze ta wydajność jest rzeczywiście troche duża (nawet bez pestek) można chyba przyjąc 70 g/l cukru w DR a ilośc soku okreslic na podstawie ilości składników dodanych do wina (woda, cukier, drożdze). Po I fermentacji owoców i oddzieleniu go od owoców zmierzymy ilośc nastawu i odejmując ilośc dodanych składników mamy ilośc soku z róży.

To jest chyba logiczne oczywiscie przy założeniu 70 g/l.
Odpowiedz
#31
hmm niby ok sposob ale ciezko mi bedzie znalezc jakas miarke na to co pichce bo jest tego sporo:)

A zreszta, procent w te procent wewte i tak bedzie dobre no bo przeciez z róży:lol:
Odpowiedz
#32
witam ponownie,
no i winko z czarnej róży ruszyło,
I nastaw, 2 kg przemrozonych zmiażdzonych owoców z pestkami ( troche dodałem suchej róży ze wzgledu na brak pełnych 2 kg) , 1,5 kg cukru na dwie raty,woda ciepła = 4,5 litra, + 10 g kwasku, po dojsciu do temp otoczenia, 0.5 litra matki, razem ok 6 litrów bez owoców

planuje drugi nastaw jak zje cały cukier ok 4 litrów syropu.

pracuje ładnie, ok 20 bulkniec/min, kolor supper, naprawde prawie buraczkowy, wydaje mi sie owoce pusciły sporo soku -zobaczymy dam znac,

proby smakowe wyszły pozytywnie (jak na ten czas oczywiscie), jak na wino z rózy przystało no i oczywiscie doswiadczenia naszych kolegów chyba trzeba celowac w mocne(14-15%) półsłodkie lub słodkie, przy malej zawartosci cukru wyczuwalna jest lekka cierpkośc. smak płynu jest zdecydowanie lepszy niz próba wykonana na owocach.

Mruuuk; cukier w owocach pomijam, znajac ilosc plynu po zlaniu I nastawu uwzglednie poprawke w drugim nastawie i dam odpowiednio mniej cukru.
na razie tyle.
:spoko::spoko:
Odpowiedz
#33
Róża z ciemnymi owocami to prawdopodobnie ROSA SPINOSISSIMA (róża gęstokolczasta). Zawiera ona dużo więcej wit. C niż ROSA RUGOSA, zawiera rónież antocyjany które nadaja jej ten kolor.

Zresztą sami poczytajcie:
http://farm.amwaw.edu.pl/~axzimni/biulet...arska.html

Pozdrawiam:ksiazka:
Odpowiedz
#34
Rosa spinosissima = Rosa pimpinellifolia
To dopiero hicior:
http://www.peterko.pl/zdrowie/roz.htm
Esencje różane:3. FRUHLINGSGOLD

ZŁOTO WIOSNY Rosa spinosissima Oddziaływuje na splot słoneczny i łączy go z centrum serca. Pomaga zaakceptować siebie takim, jakim się jest, pokochać siebie i odczuwać miłość jednocześnie na poziomie fizycznym i psychicznym.

Co wy na to::tuptup:
Odpowiedz
#35
I jak wyszło winko z tej "czarnej" rózy?- kolor, smak...
Niedługo mija rok i winko pewnie jest teraz pierwsza klasa?
Odpowiedz
#36
całkiem całkiem, kolor super w smaku troszke jakby za cierpkie ale jest całkiem całkiem, zapach sredni- mogło byc lepiej.- zdobyło nawet brazowy medal w konkursie. w porownaniu do klasyznej DR wypada jednak gorzej - a moge porównac bo zrobiłem je w jednym czasie i tak samo. podsumowują bede je robił ale jednak w ilosciach mniejszych niz z klasyznej DR.:polewam:
za jakis czas cos napiszę.
Odpowiedz
#37
Gdzie znalazłeś tę różę. Też jestem zainteresowany nastawieniem tego typu winka.
Odpowiedz
#38
odkopuje. Naciachalem tego okolo 2 kilo w austriackich winnicach.nastawiam z rugosą na drozdżach tokay. Poinformuję o wynikach a nieco ziaren zostawiam do nasiania.
Odpowiedz
#39
A ja mam takie info odnośnie tej róży i nie tylko

rodzaje DR



Skocz do: