17-02-2021, 23:46
Witam,
Czy posiada ktoś rozpiskę(bardziej bądź mniej orientacyjną) ile wino można trzymać w butelce bez większej obawy o ocet? Głównie wina słabsze i stołowe.
Oczywiscie rozumiem, że wraz ze wzrostem mocy i słodyczy można, a mocne desery nawet należy, trzymać dłużej aby cieszyć się pełnią sharmonizowanego smaku.
Planuję zrobić kilka win słabszych niż dotychcasz głównie robiłem, czyli 14% i mniej, idąc w stronę (pół)wytrawną, w tym wina po ok. 10%.
Mam 7 33l fermentatorów, więc chce sobie zrobić dobry biznes plan, które i kiedy, żebym miał "ciągłość produkcji", jednak po kilka butelek z każdego wina chcę zostawić żonie(matka karmiąca piersią).
Wina będą siarkowane.
dzieki za pomoc
pozdrawiam
Michał
Czy posiada ktoś rozpiskę(bardziej bądź mniej orientacyjną) ile wino można trzymać w butelce bez większej obawy o ocet? Głównie wina słabsze i stołowe.
Oczywiscie rozumiem, że wraz ze wzrostem mocy i słodyczy można, a mocne desery nawet należy, trzymać dłużej aby cieszyć się pełnią sharmonizowanego smaku.
Planuję zrobić kilka win słabszych niż dotychcasz głównie robiłem, czyli 14% i mniej, idąc w stronę (pół)wytrawną, w tym wina po ok. 10%.
Mam 7 33l fermentatorów, więc chce sobie zrobić dobry biznes plan, które i kiedy, żebym miał "ciągłość produkcji", jednak po kilka butelek z każdego wina chcę zostawić żonie(matka karmiąca piersią).
Wina będą siarkowane.
dzieki za pomoc
pozdrawiam
Michał