Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czas leżakowania - moc, rodzaj, surowiec
#1
Witam,

Czy posiada ktoś rozpiskę(bardziej bądź mniej orientacyjną) ile wino można trzymać w butelce bez większej obawy o ocet? Głównie wina słabsze i stołowe. 

Oczywiscie rozumiem, że wraz ze wzrostem mocy i słodyczy można, a mocne desery nawet należy, trzymać dłużej aby cieszyć się pełnią sharmonizowanego smaku.

Planuję zrobić kilka win słabszych niż dotychcasz głównie robiłem, czyli 14% i mniej, idąc w stronę (pół)wytrawną, w tym wina po ok. 10%. 

Mam 7 33l fermentatorów, więc chce sobie zrobić dobry biznes plan, które i kiedy, żebym miał "ciągłość produkcji", jednak po kilka butelek z każdego wina chcę zostawić żonie(matka karmiąca piersią).

Wina będą siarkowane. 

dzieki za pomoc
pozdrawiam
Michał
Odpowiedz
#2
10% powinno wypić się w ciągu roku. 12-14% mogą leżakować i po kilka lat. Zależy z czego wino. Ja mam gronowe, które leżakowało najpierw 2 lata w balonie a potem 8 lat w butelce i jeszcze jest ok. Ale dłużej to już raczej nie ma sensu.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#3
Dziękuję vanKlomp za odpowiedź, ma to sens :)

Innymi słowy 12-14% na celowniku a poniżej...jeszcze chcemy rozszerzyć rodzinkę więc żona musi na abstynencji zostać troche dłuzej, czyli słabe wina nie do masjowej produkcji :P
Sam skosztuję 10% i zdam relację żonie

pozdrawiam
Michał



Skocz do: