Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czas na cydr - prośba o wskazówki (dziennik)
#1
Wink 
Cześć.
Planowałem zakończyć lato nastawem wina jeżynowego, ale na działce nie było jeżyn, za to było dużo jabłek. Pozbierałem trochę i postanowiłem zrobić cydr. Przepis eksperymentalny. 

Dzień 1 (19 września 2020)
Z jabłek wycisnąłem sok za pomocą sokowirówki. wyszło mi ok 8 l soku. Trochę wypiłem bo nie mogłem się powstrzymać :D
Do soku dodałem syrop cukrowy w proporcjach 1,2 l i 0,82 kg cukru. Do dałem rozpuszczone drożdże CIDERINI do cydru słodkiego i półsłodkiego i 5 g pożywki. 

Wyszło ok 9 l nastawu. 
BLG przed dodaniem  cukru 11
BLG po dodaniu cukru 15

Planuje fermentować ok 14 dni w domu, po tym czasie mam zamiar zlać cydr i przez kolejne 14 dni w piwnicy dofermentować, następnie zlać znad osadu i butelkować. Po 7-10 dniach w butelce przeczytałem, że nadaje się do spożycia. 

PS
Mam jeszcze drożdże do cydru wytrawnego, a że nie lubię marnotrawić pieniędzy i wyrzucać produktu to chyba jeszcze kupię trochę (skrzynkę) jabłek i może wytrawny zrobię. :P
Odpowiedz
#2
Dzień 2 (20 września 2020)
Minęło 12 godzin i nie ruszyło, na razie czekam spokojnie do wieczora.
Edit
Po 16 ruszyło! :)
Odpowiedz
#3
Dzień 3 (21 września 2020)
Od rana coś dziwnego dzieje się, woda w rurce wyrównała się. Tak jakby drożdże przestały pracować. Czekam dalej.
Odpowiedz
#4
Możliwe, że drożdże nie ruszyły. Zdarzyło mi się tak kilka razy. Sprawdź BLG, może będzie spadek? A może masz jakąś nieszczelność i rurka fermentacyjna wtedy nie pokazuje oznak fermentacji. A generalnie widać, żeby nastaw pracował?
Odpowiedz
#5
BLG bez zmian, ale jak otworzyłem denko to na gorze wydać bąbelki wiec chyba pracuje. :) To co zlałem przez kranik bardzo pachnie drożdżami.

Edit
Dzień 4 (22 września 2020)
Od późnego wieczora ruszyło na dobre. Bulgocze z częstotliwością 2 bąbelki na 20-30 sekund! Bałem się czy ruszy, ale ruszyło i jest dobrze. To mój pierwszy cydr i przez to łatwo jakiś błąd popełnić. Najważniejsze, że idzie. Wkręciło mnie mocno ta produkcja win. Zastanawiam się na podjęciem jakiś studiów związanych z technologia żywności ;)
Odpowiedz
#6
Przepraszam, trochę zaniedbałem dziennik. Cydr już zabutelkowany czas dokończyć pisanie :D
Dzień 5-6-7-8-9-10-11-12-13-14 (23-24-25-26-27-28-29-30 września - 1-2 października)
Cydr sobie pracuje
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 15 (3 października)
Zlałem z nad osadu.
Niestety nie pamiętam jakie parametry miał cydr.
Wstawiłem do chłodnego miejsca by dalej dochodził.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28 (4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16 października)
Cydr sobie odpoczywa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 29 (17 października)
Zabutelkowałem cydr i odstawiłem do piwnicy

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 30-31-32-33-34-35-36 (18-19-20-21-22-23-24)
Cydr stoi w butelkach i zyskuje gaz :)

[Obrazek: 3763b8487bb8.jpg]
[Obrazek: f6cc008ae372.jpg]



Skocz do: