Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czas na gruszki ...
#1
... ostatnio wypróbowany i wspaniały przepis na piers kurczaka z gruszkami gotowanymi w winie:

http://www.mniammniam.pl/p.php?p=1363

Ponadto polecam deser z gruszek gotowanych w całosci lub w połówkach w czerwonym winie z dodatkiem 1/2 łyżeczki imbiru, 2 gożdzików, ew. kardamon. Gruszki podaje się na gorąco, lub po ostudzeniu jak kto lubi z sosem czekoladowym, albo polane ajerkoniakiem i posypane prażonymi płatkami migdałowymi.

Inna wersja deseru z gruszkami i alkoholem to -

Płonace gruszki w sosie rumowym:
Dosyc twarde gruszki pokroic na cwiartki, wyciąc gniazda nasienne, obrac ze skórki i delikatnie obgotowac w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i soku z 1 cytryny. Delikatnie wyjąc z garnka, ostudzic, układac niewielkie porcje na talerzykach (np. 3 cwiarki), posypac lekko cynamonem, polac osem rumowym i zapalic. Podawac płonące, nie jest to długi pożar, ale do zrobienia wrażenia na gosciach wystarczający.
Odpowiedz
#2
Gruszki w miodowej glazurze.

skład na 4 porcje

2 duże twarde gruszki,
szklanka białego wina,
4 łyżki miodu,
sok z połowy cytryny,
50 ml koniaku lub brandy,
kurkuma

Gruszki obieramy ,przekrawamy na pół i drążymy gniazda nasienne.
Dusimy na patelni w winie polewamy miodem,sokiem z cytryny,dodajemy kurkumy i stale obracamy by równomiernie zmiękły .Gdy wino prawie odparuje tak że pozostanie słodki gęstawy sos flambirujemy,czyli wlewamy koniak przechylamy by się zapalił i potrząsamy aż alkohol się wypali.

Gotowe ,serwujemy z winem słodkim deserowym.


Załączone pliki Miniatury
   



Skocz do: