Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czas zacząć... Nowy Nastaw :)
#1
Witam wszystkich po roku nieobecności!


Dzisiaj zebrałem winogrona (szczep nieznany, ciemne), umyłem, przebrałem, rozdrobniłem...
Wyszło mi 15 litrów miazgi.
Za chwilę planuję dodać 1 gram piro w celu wybicia dzikich drożdży / i tu chciałbym Was podpytać o sposób podania do miazgi - rozmieszać ten gram z sokiem czy po prostu wsypać do wiadra fermentacyjnego i zamieszać? ;) 1 gram wystarczy?
Po jakiejś godzinie planuję dodać 3 ml pekto. / wlać i zamieszać?

Później wykonam pomiar cukru. Kwasomierza jeszcze nie posiadam. // cukier zmierzony, wyszło 19 Blg

Po 24 godzinach planuję dodać matkę drożdżową - Bayanus G 995.
Balon posiadam 20 litrowy i planuję zrobić winko 18% półsłodkie.  

Dzięki za wszelkie uwagi i porady - jeszcze się uczę. :)
"vino pellite curas" - winem odpędźcie troski.
Odpowiedz
#2
Jak sie doda piro do wybicia dzikich drożdży to od razu dajemy drożdże takie kupione, piro ich nam nie zabije?
Odpowiedz
#3
Po 24 godzinach.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#4
Drożdże dodane, gdy ruszy fermentacja dodam 4 gramy pożywki.
Fermentować w miazdze mam zamiar przez siedem dni.
W tym czasie będę cały czas kontrolować Blg - i powoli zabieram się za wyliczenia niezbędnej ilości cukru do otrzymania wina o mocy 18%.

Z 15 litrów miazgi powinienem uzyskać jakieś 10 litrów moszczu.
W 10l moszczu, który przed fermentacją miał 19 Blg co po odjęciu 4 Blg na niecukry daje mi 15% cukru w 10L - 1,5 litra to ~2kg cukru? /dobrze myślę?

P * 17 * L = G

Gdzie:
P - zakładana liczba procentów
L - objętość nastawu w litrach
G - całkowita ilość cukru w gramach

18 * 17 * 20 = 6120 gram
6120 - 2000 gram (początkowa ilość cukru w owocach) = 4120 gram do dodania? /wszelkie wskazówki są mile widziane ;)
"vino pellite curas" - winem odpędźcie troski.
Odpowiedz
#5
Pierwsze się daje drożdże a po nich pożywkę czy pierwsze leci pożywka a potem drożdże ?
Odpowiedz
#6
Najlepiej dać jednocześnie.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#7
Dziękuje za ciekawą dyskusję i wszystkie cenne uwagi. :)

Dzisiaj Blg spadło do zera, więc czas na przygotowanie syropu.
"vino pellite curas" - winem odpędźcie troski.
Odpowiedz
#8
Mam pytanie do bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów ...

Czy podczas namnażania sie drożdży oraz pierwszego etapu fermentacji burzliwej niezbędny jest dostęp tlenu? Jeżeli tak, to dlaczego?
"vino pellite curas" - winem odpędźcie troski.
Odpowiedz
#9
Do namnażania przydaje się tlen, bo drożdże robią to wtedy 20 razy szybciej.
Bez niego też to robią, ale zużywają więcej energii, a część z nich przechodzi na metabolizm cukru w alkohol.
Wtedy w czasie fermentacji nie jest im potrzebny.

Drożdży trzeba dawać tyle żeby fermentacja był sprawna, a nie bawić się w ich mnożenie.
Odpowiedz
#10
Dziękuje kilis za szybką odpowiedź.

  

Cytat:W 10l moszczu, który przed fermentacją miał 19 Blg co po odjęciu 4 Blg na niecukry daje mi 15% cukru w 10L - 1,5 litra to ~2kg cukru? /dobrze myślę?



Już widzę, że źle policzyłem ilość cukru.

1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu.


Moszcz zawiera w 1 litrze 150 gram cukru, czyli w 10 litrach mamy go 1500 g.
Czyli muszę jeszcze dodać 0,5 kg.
"vino pellite curas" - winem odpędźcie troski.



Skocz do: