Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy można podgrzewać syrop
#1
Witam
Jestem początkującym "producentem" nalewek i wybaczcie, jesli moje pytanie będzie dla Was bardziej doświadczonych jakieś głupie, czy śmieszne, ale napotkałem na problem. Dotyczy on kilku nalewek, z gruszki, maliny i sliwek. Po zlaniu nalewu zasypałem owoce cukrem, ale po kilku tygodniach nadal nie do końca się rozpuścił. Niestety warunki mam jakie mam i myślę, ze powodem jest to, ze po zasypaniu słoje stały w zbyt niskiej temperaturze. Sok owoce puściły, ale w samym syropie wyczuwa sie kryształki cukru. Pytanie moje brzmi, czy mogę trochę podgrzać syrop zeby zyskał idealnie płynną konsystencję? Jeśli tak, to do jakiej maksymalnie temperatury?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Krzysztof
Odpowiedz
#2
Witaj.

Na początek zacznij mieszać kilka razy dziennie tymi owocami zasypanymi cukrem.
Jeżeli możesz, to wstaw te naczynia do temperatury pokojowej.
W takim otoczeniu owoce łatwiej puszczą sok, a mieszanie rozpuści cukier o ile nie dałeś za dużo cukru.

Po tygodniu i częstym mieszaniu powinno być lepiej. Jeżeli nie, to dolej trochę wcześniej zlanego nalewu i mieszaj przez kilka dni.

Napisz o efektach.



Skocz do: