Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy mozna dzielic drożdże ???
#1
Witam, jestem na forum nowy i zabieram sie do zrobienia swojego pierwszego wina z winogron ciemnych.

Problem tkwi w tym, iż z braku większego naczynia przygotowałem dwie takie same porcje miazgi z winogron w dwóch baniakach w celu wstępnej fermentacji, później planuje całość wycisnąć i przelać do jednego balonu. Posiadam drożdże suszone ENOVINI i nie wiem czy mogę zawartość torebki podzielić po prostu na pół i dodać do obu baniaków, czy nie powinienem dzielić drożdży?

Prosił bym o rade od bardziej doświadczonych, z góry dziękuje i pozdrawiam. Damian
Odpowiedz
#2
jeśli to są małe baloniki typu 5 litrów to można :)
Odpowiedz
#3
W każdym baniaku znajduje sie 8 kg winogron, planuje w takiej formie fermentować to przez około tydzień a później wycisnąć i przelać do 34 l balonu dodać wody z cukrem, pożywkę.
Odpowiedz
#4
gumis10889 chyba nie będziesz sypał tych drożdży bezpośrednio z torebki? Te drożdże najpierw rozpuszcza się w ok 100ml wody i dopiero po 15 min wlewa do nastawu. Można rozpuścić całość i dopiero te rozpuszczone drożdże podzielić. Będzie łatwiej.
Odpowiedz
#5
Nie, planowałem podzielić na pół i rozpuścić oddzielnie, ale w sumie to tak jak piszesz będzie łatwiej. Dzięki za pomoc
Odpowiedz
#6
Podziel po uwodnieniu.
Odpowiedz
#7
Dajcie spokój z tym oszczędzaniem.
Im silniejsza MD czy więcej aktywnych na starcie tym pewniejszy start fermentacji.
Drożdże są tanie, a g....m się jeszcze nikt nie najadł.
Jak chcecie oszczędzać to już lepiej gęstwą z wina zaszczepiać kolejne zamiast drożdżami nowymi.
Gdyby dzielenie miało jakiekolwiek uzasadnienie to producenci już dawno by konfekcjonowali na butle (butelki, buteleczki, miniaturki) 5-cio litrowe.



Skocz do: