Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy musi być pełny balon?
#1
PYTANIE BANALNE ALE WAŻNE: Czy balon z winem powinien być pełen? Jedno wino z winogron mi się zepsuło, a baniak był uzupełniony do połowy, teraz znowu mam wino, tym razem z rodzynek i też mam troche ponad pół baniaka. Nie wiem czy to dobrze.
Odpowiedz
#2
Wiele raz na forum był poruszany ten temat.
Poszukaj , poszperaj.


Ogólnie TAK, balon powinien byc pełny, nie w trakcie fermentacji ale już przy klarowaniu winka.
Pzdr.
Odpowiedz
#3
Ze wzgledu na buzliwa fermentacje, balon powinien byc wypelniony do 80%.

:helo:
Odpowiedz
#4
a co jezeli ja np mam wino z ryżu i balon jest napełniony w 80% wino fermentuje.. ale po skonczonej fermentacji nie bede miał mniejszego balonu aby przelac wino czy to moze zepsuć wino kiedy bedzie sie klarować ? a moze powinienem po skonczonej fermentacji dopełnić balon woda ? tylko przeciesz po usunięciu ryżu i rodzynek zostanie mi z pół balonu wina wiec czy tej wody wtedy nie było by za duzo ?
Odpowiedz
#5
W czasie FERMENTACJI, nastawu ma być tyle zeby piana nie dosięgała do korka (chyba ze komuś nie przeszkadza piana wychodząca przez rurke lub zainstalował sobie wężyk zamiast rurki). Czyli JEŻELI nastaw sie wcale nie pieni to butel MOŻE być wypełniony niemal w 100% (pare cm wolnego), lecz czym BARDZIEJ nastaw sie pieni tym WIĘCEJ wolnego miejsca trzeba zostawić.

W czasie LEŻAKOWANIA kontakt z powietrzem powinien byc jak najmniejszy -> czyli powierzchnia wina w butlu powinna byc jak najmniejsze -> czyli powinien byc on wypełniony jak najblizej korka. Czym lżejsze wino tym bardziej należy o to zadbać. Czym cięższe tym mniejsze prawdopodobieństwo że sie zepsuje.

Jezeli uzupełnisz wolne miejsce wodą to zmniejszysz zaw. alkoholu, cały ekstrakt; chyba że tego akurat chcesz.

/Który fragment mam jaśniej opisać? ;)
Odpowiedz
#6
wszytsko jasne tylko co mam zrobić ejzlei nie mam mniejszego balonu do którego mógłbym przelać wino czy mam uzupełnić nastaw wodą po skonczonej fermentacji ?
Odpowiedz
#7
Możesz , ale będziesz miał wino rozwodnione
Odpowiedz
#8
Znajdz sobie wątek o "ustrojstwie do wytwarzania co2".
Odpowiedz
#9
Voila: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...9#pid28139

Proponuję, aby zakłódkować temat.
Odpowiedz
#10
Bedziesz miał wino spaprane. Toż to nie Kana Galilejska i woda w wino się nie zamieni. Będzie cienkusz.
Odpowiedz
#11
Uzupełnij dymion dwutlenkiem węgla. Były tu opisane sposoby wytwarzania, ewentualnie użyj sprężonego CO2 z pojemników dla akwarystów. To kilkanaście zł. I zapas na dłużej.
Odpowiedz
#12
no dobrze ale moze to bedzie głupie pytanie bo nie rozumiem po co Co2 ?
skoro nie mogę dolac wody no bo fakt nie chce wina rozwodnionego tylko mormalne pyszne wino :D to w takim razie jak sprawić zeby wino po skonczonej fermentacji nie miało dostępu do powietrza skoro balon ma 25 litrów na wina jest 16 litrów ?
Odpowiedz
#13
"Zasada jest taka, żeby było jak najmniej powietrza. Chroni to wino przed utlenianiem i rozwojem ewentualnych chorób. Lepiej tego przestrzegac." ( INRO )
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...09#pid5809
Odpowiedz
#14
aaa rozumiem :D to w takim wypadku ile powinno być tego CO2 aby uzupełnić 25 litrowy balon, albo inaczej ile sody i kwasku aby wypełnić 25 litrowy balon w którym znajduje sie około 16 litrów wina ?
Odpowiedz
#15
A przeczytałeś tamte wątki od początku do końca?
Jeśli tak, to pardon. Jeśli nie, to zapraszam do lektury.
Odpowiedz
#16
no faktycznie własnie do etg dotarlem

"Do wytworzenia ok. 10 l CO2 potrzeba 30 g kwasku cytrynowego i 40 g sody oczyszczonej (w przybliżeniu)"

czyli na około 8 litrów to ebdzie 24g kwasku i 32g sody :D wielkie dzieki :D
Odpowiedz
#17
Cytat:Wysłane przez kudłaty86
co mam zrobić ejzlei nie mam mniejszego balonu do którego mógłbym przelać wino

Rób maksymalną ilośc wina w balonie, ile tylko sie zmieści - kiedy minie burzliwa fermentacja i wino bedzie miało troche więcej alkoholu nie bedzie sie chciało już tak pienić. Wtedy można dolewać pozostałą z przepisu wode i utrzymywac nastaw tuż pod korkiem.

Jezeli nie bedzie duzo osadu - po zlaniu nie bedzie tez duzo pustego miejsca nad winem.
Odpowiedz
#18
Ja mam takie szklane kulki i jeżeli mam za mało wina w balonie, to wyparzam je i ładuję do baniaka.
Odpowiedz
#19
Ło boziu, to ile Ty tych kulek masz?! Np. żeby było ich na połowe 25-tki to ile sztuk potrzeba?
Odpowiedz
#20
Nie mam zbyt dużego doświadczenia i w dodatku nie dysponuje 25-tką. Najwiekszy balon jaki mam to 10-tka i nie zdażyło mi się jeszcze, abym otrzymał 1/2 balonu wina. Kulek mam sporo i starcza mi (jeszcze zostaje), aby dopełnić pod korek.
Odpowiedz
#21
A tak mniej wiecej ile kulek zajmuje 1l? Jakieś 20 sztuk widzialem za 5zł.
Odpowiedz
#22
W sumie to można jeszcze wykorzystać plastikowe 5 litrowe baniaki po wodzie, do przelania wina. Woda, która w nich była nie nasiąkła plastikiem, więc chyba i dla wina nic się nie stanie jeśli się je tam przeleje :)
Odpowiedz
#23
Cytat:Wysłane przez moonjava

Rób maksymalną ilośc wina w balonie, ile tylko sie zmieści - kiedy minie burzliwa fermentacja i wino bedzie miało troche więcej alkoholu nie bedzie sie chciało już tak pienić. Wtedy można dolewać pozostałą z przepisu wode i utrzymywac nastaw tuż pod korkiem.

Jezeli nie bedzie duzo osadu - po zlaniu nie bedzie tez duzo pustego miejsca nad winem.

no dobrze to skoro nastawiłem w balonie 25 litrowym nastaw do którego urzyłem:
17 litrów wody
4 kg ryżu
3,75 kg cukru
1,3 kg rodzynek
60g kwasku cytrynowego
drożdze portwein
przyprawy korzenneczy

po skonczonej buzliwej fermentacji i pozbyciu sie osadu który znajduje sie w balonie mogę dopełnić balon wodą ? czy taki nastaw spowoduje ze wino za bardzo zostanie rozwodnione ?
Odpowiedz
#24
Niestety po wywaleniu ryżu i rodzynek zostanie Ci sporo wolnego miejsca w balonie. Dopełniając balon wodą bardzo byś je rozcieńczył.
Lepiej tego nie rób. :big:
Odpowiedz
#25
@Nektariusz
Ale woda która w nich była nie miała tych kilkunastu % alkoholu, który jak wiadomo jest niezłym rozpuszczalnikiem...

@Kudłaty86
Jezeli chcesz później rozcienczac wino, to musisz to uwzględnić jeszcze na wcześniejszych etapach nie dodając całej przepisanej ilości wody.
Odpowiedz



Skocz do: