Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy owoce ostrokrzewu stosowane są w nalewkach?
#1
Przeglądałem ostatnio książkę "Destylaty alkoholowe z owoców" napisaną przez autorów Klaus Hagmann i Birgit Essich (tłumaczenie z niemieckiego, Multico 2014, Seria "Tradycyjny smak") i natrafiłem tam na informację (str. 16), że w Niemczech dopuszcza się macerowanie spirytusem owoców ostrokrzewu (obok wymienionych jeszcze m.in. jeżyn, malin, borówek, jarzębiny itp.). To dosyć zaskakujące, zważywszy na fakt, iż uchodzą one za silnie trujące (jeśli to nie jest błąd w tłumaczeniu), zaś w książce nie ma o tym słowa ostrzeżenia. Inna sprawa, że autorzy wspominają potem ZAWSZE o destylacji, więc najprawdopodobniej toksyna nie przechodzi do destylatu (nie jest lotna) albo wręcz się rozkłada pod wpływem wysokiej temperatury albo w ogóle nie przechodzi do alkoholu w trakcie maceracji (zostaje w owocu). Nie jest to więc typowa nalewka, tylko to co w Niemczech określane jest terminem geist, choć ktoś przez pomyłkę mógłby ograniczyć się tylko do pierwszego etapu, tj. maceracji :(.

Autorzy nie piszą, czy to jest ostrokrzew kolczasty, ale to musi być ten, bo z kontekstu wynika, że piszą o roślinie, która rośnie w Niemczech, a więc wykluczony jest ostrokrzew paragwajski (ten od Yerba mate).

No to jak to jest z tym ostrokrzewem?
Odpowiedz
#2
Za Wiki:
Ostrokrzew kolczasty- Roślina lecznicza: stosowana w ziołolecznictwie i medycynie ludowej.
Surowiec zielarski: liście, kora i owoce w formie świeżej jak i suszonej. Liście zawierają garbniki oraz gorzki glikozyd ilicynę.
Działanie: napar z ostrokrzewu stosuje się w leczeniu kataru, zapalenia opłucnej, ospy wietrznej, stanów gorączkowych i reumatyzmu. Działa rozszerzająco na tętnice i lekko moczopędnie. Jagody działają wymiotnie i przeczyszczająco jednocześnie. Suszonych i sproszkowanych jagód używa się do hamowania zewnętrznych krwawień. Wilgotne okłady z kory i liści stosuje się w przypadku złamań kości i wywichnięć stawów.
Zbiór i suszenie: zbiera się go w maju i czerwcu, w południe podczas suchej pogody.
W Schwarzwaldzie w Niemczech liście ostrokrzewu używane bywały niegdyś jako namiastka herbaty. ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostrokrzew_kolczasty )

Ostrokrzew - Owoc
Mięsisty pestkowiec, podobny do jagody, z 2–8 twardymi pestkami. Silnie trujące. Po spożyciu od 5 owoców, konieczna interwencja lekarza. ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostrokrzew )

I to chyba wyjaśnia sprawę.
Odpowiedz
#3
No to, być może na nalewkę leczniczą - przeczyszczającą się właśnie nadaje, choć trzeba uważać z dawkowaniem :D
Odpowiedz
#4
Na nalewkę zdecydowanie się nie nadaje (chyba że leczniczą - przeczyszczającą), ale całkiem możliwe, że może być składnikiem maceratu do dalszej destylacji.
Podobna sytuacja jest przy absyncie, gdzie nikt o zdrowych zmysłach (i kubkach smakowych) nie przełknąłby nastawu przed destylacją, natomiast po, jak najbardziej :)



Skocz do: