Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy sok zetnie się ze spirytusem?
#1
Witam. Robiłem już cytrynówki, i porterówki. Teraz wpadł mi do głowy pomysł, z racji tego że dostęp do spirytusu mam od reki i tanio, żeby zmieszać go z syropem ( gęstym sokiem) pomarańczowym albo wiśniowym. Takie syropy które rozcięcza się z wodą żeby uzyskać sok lub do herbatki :) I mam pytanie. Słyszałem że niektóre soki ścinają się ze spirytusem. Czy te też się zetną?
Odpowiedz
#2
" dostęp do spirytusu mam od reki i tanio" wyczuwam paliwo rakietowe.
Odpowiedz
#3
Spróbuj może zmieszać małą ilość i będzie wiadomo.
Odpowiedz
#4
Jeśli zmieszasz sok z kartonika ze spirytusem to niestety nie będzie to nalewka ale wódka smakowa lub ewentualnie coś a'la mors owocowy(zależnie od proporcji).
Jeśli będzie to sok ze słoika (domowej produkcji) to istnieje prawdopodobieństwo, że może nastąpić żelowanie soku czy ścięcie, galaretka:). Niektóre owoce mają sporo pektyn i mimo, że owoc zalany spirytusem się nie ścina (przyszła nalewka) to już pozyskany sok z takiego owocu - np. sokowirówką lub sokownikiem - może się ściąć.
Przyczyną może być skoncentrowana ilość pektyn oraz cukru w soku i przede wszystkim stężenie spirytusu.
Do nalewów bezpośrednio na owoce nie powinno się stosować większego stężenia spirytusu niż 70%. Proces koagulacji pektyn w owocach zachodzi wolniej i nie jest zauważalny na zewnątrz.
W przypadku zalewania stężonych pektyn w sokach domowej roboty, spirytusem o wysokim % proces ten zachodzi gwałtownie i może ścinać sok do galarety włącznie. Może także wzrosnąć temperatura mieszaniny.:)
Wówczas dobrym rozwiązaniem jest dodawanie odpowiedniej ilości letniej, przegotowanej wody do czasu rozpuszczenia galarety lub przed połączeniem ze spirytusem rozwodnić sok.
Jednak w dalszym ciągu nie będzie to nalewka a wódka smakowa.:diabelek:

pozdrawiam



Skocz do: