Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy to choroba/wada wina? (zdjęcie)
#1
Cześć,

Jak w temacie, proszę o ocenę. Chodzi mi o ten brunatny kolor dookoła piany.
Wino zostało przelane po długiej fermentacji w miazdze (5 tygodni (sic!)) do nowego balonu (wymytego i odkażonego) po kolejnym tygodniu taki efekt:

[Obrazek: 2iad6i1.jpg]
[Obrazek: vsp7dk.jpg]
Odpowiedz
#2
Wszystko ok, to poderwane przez CO2 szumowiny.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#3
Dzięki wielkie! Myślałem, że to utlenianie albo brunatnienie wina
Odpowiedz
#4
A jaki masz obecnie Baling?
Pozdrawiam, Grzegorz
Odpowiedz
#5
Obecnie to 3Blg
Odpowiedz
#6
OK. Myślałem, że wyższy. Im wyższy biling końcowy, tym wolniej tworzy się osad. W końcu jednak wszystko opadnie na dno.
Pozdrawiam, Grzegorz



Skocz do: