Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy zepsułem nalewkę? Bimber zamiast wódki.
#1
Witam,

Dzisiaj oddzieliłem nalewkę od owoców i przefiltrowałem przez gazę.

3kg śliwek - 1,4l wódki, uzupełnione 400ml spirytusu. Nalewka w smaku wydawała mi się zbyt mocna i słodka więc postanowiłem ją "rozcieńczyć" wódką. Niestety po ostatnim weselu otrzymałem od państwa młodych butelkę wódki i w tej samej butelce bimber... niestety nie sprawdziłem tylko otwarłem butelkę i cyk... 0,5l bimbru poszło do nalewki. Teraz to ma z 70 % jak nie lepiej a na dodatek "wali" zwykłym bimbrem. Czy da się w jakiś sposób poprawić walory zapachowe tegoż trunku żeby wyeliminować ten specyficzny "bimbrowy" aromat?
Odpowiedz
#2
IMHO można poczekać z kilka tygodni, być może nawet kilka miesięcy, tego typu nalewki (bimbrowe) układają się z czasem, charakterystyczny zapach i smak potrafi złagodnieć. Wszystko zależy od bimbru - z czego i jak był robiony. Wpływ mają też owoce.
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Odpowiedz
#3
(25-10-2018, 19:57)Kosmodron napisał(a): Czy da się w jakiś sposób poprawić walory zapachowe tegoż trunku żeby wyeliminować ten specyficzny "bimbrowy" aromat?
Przykryć ten aromat zdoła kardamon lub goździki w odpowiedniej ilości i ...................czosnek.
Odpowiedz
#4
Dobry wpływ na bimbrowe aromaty ma też czarna porzeczka.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#5
Piłem wiele nalewek (wystawianych na konkursy więc musiałem) i prawda jest taka, że aromatu bimbru nic nie zamaskuje.

PS
Zasada, która zawsze się sprawdza. Kiepskie składniki - kiepski produkt końcowy.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#6
Może kurkuma przebije smak bimbru? Ja lubię doprawiać tą przyprawą  owocowe nalewki, tylko trzeba bardzo uważać, bo kurkuma ma intensywny smak. Można ją też mieszać z innymi korzennymi przyprawami.

Zrób eksperyment na małej ilości nalewki (100 ml) i sprawdź czy w ogóle Ci odpowiada ten smak i czy skutecznie zabija smak bimbru. Najlepiej wykorzystać cały korzeń, bo filtrowanie mielonej jest bardzo trudno.
Odpowiedz
#7
Czosnkiem to raz wiśnie doprawiłam ale może kapkę brandy dla smaku ?
Odpowiedz
#8
(25-10-2018, 19:57)Kosmodron napisał(a): Witam,

...  3kg śliwek - 1,4l wódki, uzupełnione 400ml spirytusu. Nalewka w smaku wydawała mi się zbyt mocna i słodka ... Czy da się w jakiś sposób poprawić walory zapachowe tegoż trunku żeby wyeliminować ten specyficzny "bimbrowy" aromat?

Rozważałem odpowiedź na powyższe pytanie, zawierające takie słowa "tegoż trunku" - czyli jak mniemam nie chodzi o inną nalewkę - która wszak postanie jeśli zaczniemy coś dodawać - ale o pozostawienie smaku nalewki śliwkowej a pozbycie się wyłącznie aromatu "bimbrowego". Sprecyzujmy zatem, czym nalewka ma być, od tego zależą dalsze działania.
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest



Skocz do: