Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czym się różni wino ryżowe od zacieru?
#1
Witam, prawie miesiąc temu nastawiłem wino z ryżu w butelce 1,75l (wiem, że mała, ale to tylko na spróbowanie). Ostatnio jak byłem u wujka, to powiedział mi, że to zacier. Wróciłem, poczytałem i okazało się, że składniki są te same- woda, cukier, drożdże i zboże. Ostatnio otworzyłem butelkę i czuć było alko.

Więc czym wino to różni się od zacieru? Lub co zrobić, żeby to nie był zacier?

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

#2
W Twoim winie nie ma enzymów amylolitycznych (nie dodawałeś słodu ani amylazy), w zacierze są.
Poczytaj o procesie zacierania, to Ci się rozjaśni.

#3
Zboze w zacierze jest zcukrzone i drozdze moga je przerobic na alkohol. Ryz posiada skrobia, ktore daja sie zcukrzyc tylko przy pomoca specjalnych grzybow/plesni ("Koji Kin" uzywane przy produkcji sake) i dopier wtedy drozdze moga byc kreatywne.
W normalnym przypadku, jak u ciebie bez "wstepnej obrobki" ryzu, tenze jest odpowiedzialny co najwyzej za pewien specyficzny aromat, ktory jedni akceptuja a inni nie. Jest to kwestia gustu a alkohol jest wylacznym produktem przerobki dodanego cukru!
to byloby tak z grubsza...l
Pozdrawiam Gonius
#4
Dzięki za odpowiedzi. Wczoraj wieczorem o czytałem o zacierze, lecz nic nie zrozumiałem(na chemii tego nie przerabiałem i godzina była dość późna).

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

#5
To poczytaj jak się robi piwo przez zacieranie, wszystko zrozumiesz odrazu.
#6
Proszę o usunięcie wątku.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."




Skocz do: