Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Długość fermentacji burzliwej
#1
Witam. Ile trwa fermentacja burzliwa winka? Stoi od 17 marca i na moje oko ciągle dobrze pracuje (Widać bardzo dużo gazu w butli, jak ze świeżo odkręconej wody gazowanej) ale nie mam cukromierza i nie mogę sprawdzić czy cukier spada...
Proporcje:
-7l herbatki owocowej, zaparzonej, i ostudzonej przed wlaniem do balona :)
-2kg cukru dodanego w dwóch ratach
-drożdże uniwersalne na suszu jabłkowym "zampol"
-ok 5g pożywki "zampol"
Winko stoi na styropianie w temperaturze pokojowej, ok 20C, niestety korek jest za mały i jest owinięty ścierką i mocno wciśnięty w balon, przez co może dostać się troszkę powietrza. Ile jeszcze może się fermentować te winko, bo jestem nie cierpliwy :) Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
(21-04-2010, 15:41)Lukass963 napisał(a): -2g cukru dodanego w dwóch ratach
Chyba pomyliłeś jednostki:lol:
Co do czasu trwania fermentacji, proponuję zakup cukromierza parę złoty a naprawdę przydatny choćby w tej sytuacji. Sprawdzisz blg, jeśli wyniesie 0 lub poniżej tzn. że drożdże przerobiły cały cukier i wtedy jak uważasz dodajesz piro bądź nie i dosładzasz do smaku.
Odpowiedz
#3
Szukałem cukromierza w sklepach w okolicy nie znalazłem, i właśnie dlatego się pytam ile to jeszcze może się fermentować... A co do jednostek to mi gdzieś "k" zjadło, poprawiłem już :)
Odpowiedz
#4
a od czego jest internet masz duży wybór allegro euro-win wino hobby. Wystarczy poszukać. Poszukaj też w większych sklepach ogrodniczych w Twojej okolicy. Najlepiej jest sprawdzić cukromierzem wtedy masz pewność, że cały cukier został przerobiony.
Odpowiedz
#5
Mam sklep ogrodniczy w okolicy, są tam artykuły winiarskie bo kupowałem, ale cukromierza tam nie ma... Pożyczyłem od kumpla i moje blg= coś ok 14-15. Wielka prośba do was... Obliczy mi ktoś (jeżeli jest taka możliwość) ile miałem blg na początku? 7l herbatki, w tym było łącznie troszkę ponad 2kg przyjmijmy że 2100 :) Żeby cały cukier był przerobiony to blg musi być 0 tak?

P.S Nie wiem czy ten cukromierz pokazuje w blg, bo w tabelce dołączonej do opakowania po stronie "Tabela Wskaźnika" jest od 5 do 30 ale %, a po prawej stronie jest szacowana zawartość alkoholu po fermentacji :)
Odpowiedz
#6
Witam.
Jeżeli 7 litrów to całkowita objętość Twojego nastawu, to początkowa zawartość cukru 2,1 kg / 7 litrów czyli 300 g/l, to jest ok 27 Blg. Jeżeli to "coś" co posiadasz to rzeczywiście cukromierz, to obecnie w nastawie masz ok. 180 g cukru, przy założeniu poprawki na alkohol ok. 3. Z tego wynika, że masz 7-mio procentowy ulepek.
Ale coś to mi się nie widzi ten Twój pomiar, za dużo cukru jak na tak długą fermentację. Może rzeczywiście to nie cukromierz? Spróbuj jęzorem, słodkie to czy nie. No i rzecz najważniejsza, obowiązkowo kup szczelny korek. Przynajmniej będziesz wiedział czy bulka. I nie przejmuj się głosami które tu się zaraz pojawią, że bulkanie o niczym nie świadczy.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#7
Próbowałem i jest słodkie, nawet bardzo. To "coś" czym mierzyłem zawartość cukru nazywa się (cytując z etykiety) Alkoholomierz do użytku domowego-wino. Wygląda to jak zwykły cukromierz, tzn. jest menzurka, i taki obciążony "termometr"
Odpowiedz
#8
To nie cukromierz. Musisz kupić sobie porządny cukromierz (areometr) z podziałem ballinga wtedy oczytasz ile cukru masz w nastawie. Jeśli jest tak słodkie jak mówisz, to fermentacja jeszcze trwa. No i za radą jacusia kup dobry korek. Później uzbrój się w cierpliwość, której Ci brakuje:D
Odpowiedz
#9
no już ponad miesiąc, coś długo się fermentuje, chyba nawet za długo :)



Skocz do: