Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dandelion and burdock
#1
Wrzucę to do działu z piwami, bo winem ani miodem to na pewno nie jest, chociaż z piwem też zbyt wiele wspólnego zdaje się nie mieć.
Jest taki napój powstały przez fermentowanie korzeni mniszka i łopianu, ów "dandalion and burdock". Za wikipedią:
Dandelion and burdock – tradycyjny napój znany na Wyspach Brytyjskich od około 1265 roku.
Randomowy przepis z jednej ze stron:


A couple of large burdock roots (about 150g)
A handful of dandelion roots (about 50g)
500g sugar
2 tablespoons of black treacle
Juice of one lemon
Teaspoon of copper finings (carragheen) to help clarify the beer – optional
A beer yeast
4.5 litres of water


Składniki w miarę dostępne są, za wyjątkiem roślinek, na które przyjdzie poczekać. Robił ktoś? Pił? Jakieś doświadczenia smakowe lub modyfikacja tego przepisu?

Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Wrzuć tłumaczenie.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Ten browar robi z takich składników:

https://www.kegworks.com/images/detailed...8800005007 

Niektóre ich trunki są dostępne w Polsce (recenzowałem Ginger Beer gdzieś na forum), inne trzeba sprowadzać, aczkolwiek jeśli robią najlepszy tonik na świecie, najdoskonalsze piwo imbirowe (nie lemoniadę) i prawdziwą colę, to i ta mieszanka powinna być smaczna.






Skocz do: