Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Do administratorów
#1
Witam jako nowy uczestnik na forum i pozwalam sobie na złożenie propozycji założenia nowego działu pt “DYSKUSJE CZASOWE” w którym tematy miałaby określony czas “życia”od ostatniego wpisu (np. 7- 10 dni), a potem odchodziłyby w niebyt.
Taka forma pozwoli na zadawanie “bezsensownych” pytań przez mniej doświadczonych forumowiczów – jak ktoś będzie chciał to skrybnie parę słów odpowiedzi lub puści linka do właściwego tematu który już był poruszany, a jak nikomu nie będzie się chciało odpowiadać to temat trafi tam gdzie jego miejsce czyli na śmietnik.

Taka forma pozwoli na niezaśmiecanie tego tak cennego i bogatego w wiedze forum, a jednocześnie zaspokoi brak wiedzy i doświadczenia (szczególnie nowych forumowiczów) i tych dla których wyszukiwarka nie spełniła swej roli.
Jeśli temat okaże się ciekawy to będzie można go przenieść do właściwego działu.

Zdróvko - tomek
Odpowiedz
#2
Taką funkcję spełnia dział dla początkujących - z tym, że co cenniejsze tematy są przenoszone do odpowiednich działów a te mniej cenne w niebyt.

Krzysztof
Odpowiedz
#3
Owszem, ale prawie każde pytanie początkujących jest obsobaczonę uwagą "szukaj - już było", a ponadto nieporzebnie obciąża zasoby forum.
Odpowiedz
#4
T-54 - mamy obiecany Shoutbox. Skoro obiecany to kiedyś będzie.
Temat już wałkowany jak asfalt. Tutaj znajdziesz linki do wcześniejszych dyskusji:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
Odpowiedz
#5
sorry jeśli wyszedł OT, ale stoi "Tu piszcie o problemach z forum i stroną macierzystą; nowe pomysły mile widziane " - a to był tylko pomysł, a nie żądanie
zdróvko
Odpowiedz
#6
T-54 - spoko. Napisałeś. Ja podpowiedziałem gdzie temat był wałkowany. Nie ma więc problemu.
Admin założy kłódeczkę, po jakimś czasie wywali wątek i tak powinno być.
Odpowiedz
#7
nie chciałem otwierać nowego wątku więc piszę tutaj;
Coś takiego jak maksymalna ilość odwiedzających forum w jednym czasie. Na stronce głównej mogło by być cosik takiego z aktualizacją np co miesiąc.
I jeszcze liczniczek ile osób dziennie się przewija na forum

Maciej
Odpowiedz
#8
Licznik ilości dziennych odwiedzin jest i działa. Dzisiaj już nas odwiedziło ponad 170 osób :)
Odpowiedz
#9
ja sam wszedłem już z 5 razy ;)
Odpowiedz
#10
Czyli to dowodzi iż takie liczniki maja mało wspólnego z realną ilością odwiedzających :)
Odpowiedz
#11
(22-08-2011, 10:41)Boullii napisał(a): Czyli to dowodzi iż takie liczniki maja mało wspólnego z realną ilością odwiedzających :)

To chyba zależy od lenistwa twórców strony/serwisu. Jeżeli byli dostatecznie leniwi, to zrobili to dobrze, czyli zrobili tabelkę
nick, data_logowania i przy każdym logowaniu robią
insert into logowania (nick,data_login, data_logout) values( NICK, sysdate(), null )
Licznik byłby zbierany tak:
select count(1) from (select distinct NICK from logowania where DATE(data_logowania) = DATE(sysdate()) ) (ten distinct jest ważny).

Ale jeżeli byli pracowici, to na pewno spieprzyli, bo wyobrażam to sobie, że była by tabelka liczniki, z polami dzien, licznik1, licznik2...
w której najpierw trzeba by założyć rekord na dany dzień, jeżeli go nie było i wyzerować liczniki, a potem robić update liczniki set licznik1=licznik1+1 where dzien = DATE(sysdate())

I tutaj ZONK, bo nie ma jak zgrabnie założyć warunków na logującego.

Jednak znając bazodanowców, to mogli też zrobić pole 'ostatnie_logowanie' w tabeli 'użytkownicy' i zliczać wejścia używając
select count(1) from users where DATE(ostatnie_logowanie) = DATE(sysdate).

Czyli szansa na 'poprawne' działanie licznika osób są spore.

pozdrawiam
pluton
Odpowiedz
#12
Co do liczników to fajnie byłoby gdyby był licznik łącznego czasu przebywania na forum zalogowanego użytkownika np gdzieś w panelu sterowania. Jest szansa że ktoś, kiedyś znajdzie czas i ochotę aby czymś takim się zająć?
Odpowiedz
#13
Jakoś mi się widzi, że różne liczniki i licznik czasu przebywania na stronie można sobie podarować wszak tutaj o wina/nalewki/miody chodzi.
Licznik przebywania na stronie - przecież nieraz mam przeglądarkę otwartą kilkanaście godzin, a strona forum w którejś zakładce sobie wisi i licznik bije. Po co?
Odpowiedz
#14
(25-08-2011, 06:23)tata1959 napisał(a): Po co?

No właśnie, nie wystarczą szpiegowskie "Fejsbuki", "Łindołsy" itp.?
Odpowiedz
#15
witam serdecznie
jestem od niedawna i mam pytanie w jaki sposób i jakiej wielkości można wstawić grafikę pod nazwa autora?
Odpowiedz
#16
Tu masz wszystko opisane. I proszę się do tego stosować.

http://wino.org.pl/forum/announcements.php?aid=1
Odpowiedz
#17
To ja mam też jedno pytanie...
Mianowicie czas życia nowych postów. Wchodzę sobie powiedzmy rano na forum mam x postów w różnych działach na "różowo", czytam sobie, przeglądam. Nagle buch Znikają... No i kurde zaczyna się zerkanie na daty postów żeby dostrzec - aha! Ten jest z dziś z przed 2h...
To samo dzieje się gdy odpiszę na jakiś post. I po różowych...

Może warto by wydłużyć czas życia nieprzeczytanych postów (powiedzmy do 12h)?
Lub zrobić jak na innych forach. Posty są tak długo nowe, póki nie będą przeczytane. A chcąc "wyczyścić" nie chcąc czytać, lub zrobić porządek, na górze znajduje się przycisk "oznacz wszystko jako przeczytane".

Wydaje mi się że taka forma ułatwiła by poruszanie się po nowych wątkach. Szczególnie jak nie zajrzy się na forum przez dzień dwa, to cudem jest przeczytanie i zareagowanie na nowe posty nie szukając później po datach.
Ja robię tak, że co chcę przeczytać otwieram w nowych oknach i dopiero później czytam i odpisuję. Inaczej nie ma mowy aby łatwo rozróżnić nowe od starszych wiadomości, ale jest to mało praktyczne, ale niestety konieczne.
Odpowiedz
#18
Tak, mnie też to denerwuje. Już otwieram wszystkie tematy naraz i później czytam jeden po drugim, ale jak odpisuję to potrafią się pojawić 2-3 posty.

Z technicznej strony, nie wiem, jak to jest w tym skrypcie rozwiązane. Możliwe, że chodzi też o nieprzeciążanie bazy danych, w tym skrypcie podobno wszystkie obrazki są wczytywane do bazy(czyli ją totalnie zapychają). Jeśli to "nieprzeczytanie" przedłużyć, to w bazie mogłoby pozostać wiele wpisów. Ale skryptu forum nie znam, więc jak jest trzeba zapytać tego, co się forum od strony technicznej zajmuje. ;)
Odpowiedz
#19
Skrypty też ewaluują i co raz wychodzą nowe poprawione. Być może po prostu są stare i wymagały by nowszych wersji które być może eliminują te błędy? Oczywiście o ile są nowe i są nie zmieniane.
Odpowiedz
#20
Forum jest w najnowszej wersji z maja tego roku. Sam ten skrypt kiedyś był z zapisem do bazy danych, w tej chwili nie wiem jak jest, admin musi się wypowiedzieć.
Odpowiedz
#21
Tło Forum jest bardzo ciemne co widać.
Szare tło utrudnia pisać mi w ciemnościach...
Czy jest szansa na rozjaśnienie tła aby móc swobodnie pisać w ciemnościach bez dodatkowego źródła światła?
Pyta i prosi Darek.
Odpowiedz
#22
Wejdź do panelu sterowania/Edytuj profil i tam wybierz inną skórkę.
Odpowiedz
#23
(10-09-2009, 10:25)tata1959 napisał(a): T-54 - mamy obiecany Shoutbox. Skoro obiecany to kiedyś będzie.
Temat już wałkowany jak asfalt. Tutaj znajdziesz linki do wcześniejszych dyskusji:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
Post z 2009 roku.
To tzw. ''pomysł kiszony''...(ang. pickled idea).
Odpowiedz
#24
Wszystkie krzyki w pudełku zamknięte=shoutbox.
Odpowiedz
#25
W prawym górnym rogu na naszej stronie mam od 2 dni taką datę i godzinę: Ostatnio aktywny: 1-1-1970 o godz. 01:00. Jak to zmienić na aktualny czas i datę??
Używam od 2 dni Mozillę Firefox.


Odpowiedz



Skocz do: