Liczba postów: 367
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
Otóż korki które zamówiłem razem z butelkami niestety okropnie śmierdzą (może jestem przewrażliwiony niemniej na pewno zapach nie jest neutralny) "butami" z wyższej konieczności póki co niestety nimi zakorkowałem tymczasowo kilkanaście butelek, ale chciałbym poprosić o polecenie czegoś pewniejszego w niewygórowanych kosztach. Co prawda mojemu winu daleko do nagród za jakość, ale liczę że jak poleżakuję trochę czasu to zrobi się pitne (a przynajmniej w jakości w granicach wina za 3€) Chciałbym żeby tak 2-3lata te korki wytrzymały.
Niestety mój budżet winiarski na ta chwilę wynosi <0 więc górna granica wydatków to jakieś 20zł z przesyłką a potrzbuję jakieś +/-50 korków..
Liczba postów: 367
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań &#8594; Leszno
Udało mi się zorientować, że tego typu:
http://wino.org.pl/forum/files.php?pid=324273&aid=17938 korki są w dość znośnej cenie (od ok 20gr za szt) tylko są one dosyć krótkie, pytanie czy nie za krótkie?
No i jest jeszcze kwestia jakości sprzedawcy (ten od którego kupiłem - są to korki klejone aglomerowane miał niby 100% pozytywów ale co z tego...)
Bo korki Janosa które jak się dowiedziałem są wysokiej jakości niestety dostępne tylko w cenie ok. 1zł...
Liczba postów: 1.473
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
A jakiej firmy kupiłeś korki?
Grzegorz
"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!
Nikt nie umknie przed swoim losem."
Liczba postów: 3.149
Liczba wątków: 10
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: In vino veritas
(10-08-2015, 23:43)adam1226 napisał(a): Bo korki Janosa które jak się dowiedziałem są wysokiej jakości niestety dostępne tylko w cenie ok. 1zł... 
Niekoniecznie. Zobacz
tutaj.
Liczba postów: 1.473
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
"Tymczasowy brak na magazynie".
Grzegorz
"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!
Nikt nie umknie przed swoim losem."
Liczba postów: 3.149
Liczba wątków: 10
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: In vino veritas
Widocznie chwilowe. Winnica Wieczorków jest bezpośrednim dystrybutorem tej firmy.
Liczba postów: 337
Liczba wątków: 4
Dołączył: 11 2007
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: smutny......
Liczba postów: 3.149
Liczba wątków: 10
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: In vino veritas
Rekomendowane na 2 lata. A jak Adam chce na dłuższe leżakowanie?
Liczba postów: 367
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań &#8594; Leszno
(11-08-2015, 07:54)grzechu napisał(a): A jakiej firmy kupiłeś korki?
Nie było to zdefiniowane,
http://img15.allegroimg.pl/photos/orygin...5518610195
wymiary 38x23 (do butelek typu Bordeux)
Liczba postów: 3.149
Liczba wątków: 10
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: In vino veritas
Za dobrze nie wyglądają. Będą się kruszyć przy wyciąganiu korkociągiem.
Takimi możesz korkować do bieżącego spożycia. Max 2 lata.
Liczba postów: 367
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań &#8594; Leszno
Czy jeśli jednak by się pojawiły dostępne te korki LITE Janosa rozmiar 22 to nie będzie to problemem? (nie będą za wąskie?) A może widział ktoś gdzieś indziej w znośnej cenie?
Jeśli ich nie będzie to duża jest różnica w jakości pomiędzy tymi aglomerowanymi no-name a z linku wyżej ?
W sumie aż tak dużo nie mam tych butelek, żeby ich za jakiś czas nie przekorkować :-)
Liczba postów: 3.149
Liczba wątków: 10
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: In vino veritas
Te będą trochę za wąskie. One nadają się do butelek typu węgierskiego. Podałem je tylko jako przykład. 24x45 też na pewno będą bliżej sezonu winobrania. Jeśli nie możesz poczekać to kup
38x24.
Są trochę krótsze ale jak nie będziesz wina leżakował kilka lat to są ok.
Możesz na razie zakorkować tym co masz tylko obserwuj butelki szczególnie w pozycji leżącej.
Liczba postów: 367
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań &#8594; Leszno
Na razie zakorkowałem tym co mam i wstrzymałem zlewanie reszty (za jakiś tydzień będę potrzebował zlać jeszcze jeden 5l gąsior żeby zrobić miejsce na cydr)
Poza tym mogę poczekać tyle (ile czasu ta prowizorka wytrzyma?) że :
1) boje się trochę kłaść butelki bo zapach korka (patrz pierwszy post)
2) Czy te korki klasy I są dostępne w ogóle w rozmiarze 23/24 ? bo na stronie tamtego sklepu nie widzę
#Edycja:
Jednak udało mi się znaleźć korki Janosa od Win-Wiecza na allegro:
http://allegro.pl/korek-korki-naturalny-...83288.html
Rozumiem, że problem będzie, żeby dostać je taniej?
Liczba postów: 3.149
Liczba wątków: 10
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: In vino veritas
(11-08-2015, 15:43)adam1226 napisał(a): 2) Czy te korki klasy I są dostępne w ogóle w rozmiarze 23/24 ?
????
Takich korków w ogóle nie ma.
Te co podałeś w linku są w bardzo dobrej cenie. lepszej jak w ich sklepie. Chcesz jeszcze taniej? Kupuj dopóki jeszcze są.
Liczba postów: 367
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań &#8594; Leszno
23/24 w sensie 45x23 lub 45x24 Ikl, bo tu
http://win-wiecz.bazarek.pl/opis/183452/...-i-kl.html były tylko 45x22
Liczba postów: 3.149
Liczba wątków: 10
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: In vino veritas
Do butelek bordoskich musisz używać korków 24 np 45/24 lub 38/24.
Liczba postów: 1.537
Liczba wątków: 18
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
(12-08-2015, 08:47)vanKlomp napisał(a): Do butelek bordoskich musisz używać korków 24 np 45/24 lub 38/24.
Dlaczego, one mają szerszy wlot?
Czy jest jeszcze inny powód?
Liczba postów: 3.149
Liczba wątków: 10
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: In vino veritas
One mają standardowy wlot i rozmiar 24 jest standardowy. Nie standardowy jest rozmiar 22. butelek z takim rozmiarem używają nieliczni m.in Węgrzy.
Liczba postów: 1.473
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
Sam szukam dobrych korków. Chcę kupić dobre korki. Znalazłem gdzieś ofertę korków za 70 gr/szt. Dobra jakość, kilka, kilkanaście lat powinny wytrzymać. Tylko nie mogę znaleźć tamtej oferty.
Grzegorz
"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!
Nikt nie umknie przed swoim losem."
Liczba postów: 367
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań &#8594; Leszno
Do mnie dzisiaj przyszły te korki, jak się ogarnę to wrzucę jutro fotki..
Liczba postów: 367
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań &#8594; Leszno
Powiększenie i więcej zdjęć po kliknięciu
Liczba postów: 447
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
Odświeżam nieco temat - czy ktoś potrafi wyjaśnić na czym polega tajemniczy proces "kolmatyzacji' korków ?
Na przykładzie oferty z allegro - czyli korka (w cenie aglomerowanego), określanego jako "kolmatyzowany-lity".
http://allegro.pl/korek-10szt-korki-do-b...32667.html
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2015
Teoretycznie korki "kolmat(yz)owane" musiałyby być chyba poddane tego rodzaju procesowi:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolmatacja
Ja tam chyba zainwestuję w syntetyki nukorc...
Liczba postów: 447
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
(11-12-2015, 12:53)kaminskainen napisał(a): Teoretycznie korki "kolmat(yz)owane" musiałyby być chyba poddane tego rodzaju procesowi:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolmatacja
Ja tam chyba zainwestuję w syntetyki nukorc... 
A po polsku ?

I czy ktoś ma jakieś doświadczenie ( dobre-złe) z takimi korkami. Chodzi o trwałość bo o tym cisza.
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2015
Czyli że niby zatkano tym korkom pory przy pomocy jakiejś substancji - po angielsku coś tam piszą o "colmated cork", tu jest ciekawy obrazek poglądowy:
http://wineseeker.co.nz/blog/2015/04/the...-with-cork