Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dozowanie drożdży do czwórniaka
#1
Witam szanownych Miodosytników!

Kupiłem saszetkę drożdży Bayanus G995, gdzie podana jest informacja, iż wystarczają na 25-50L wina.
Ja robię miód - czwórniak.
Czy 1g/L brzeczki będzie dawką wystarczającą do przeprowadzenia fermentacji?

(taką ilość podają na opakowaniu Mead Yeast ze starowara.
Niestety, nie mieli odżywki do drożdżowy, więc kupiłem bayanusy)
Odpowiedz
#2
Nie potrzebujesz G995 do czwórniaka. Pożywka też jakaś konieczna nie jest. Nadają się drożdże winne, bo i tak sobie dadzą radę w takim stężeniu cukru, a mniej niepożądanych posmaków dają niż bayanusy, takie moje zdanie.
W środowisku czwórniaka namnażanie drożdży postępuje bez problemów, więc drożdże i tak zajmą cała przestrzeń nastawu - jeśli więc dasz ich za dużo, zajmą ową przestrzeń szybciej.
Odpowiedz
#3
Mikael, nie mam innych drożdży.
Mead Yest muszę "hartować", Baynusy uwadniam i stertuje z fermentacją.
Czyli ile tych drożdży wykorzystać - 1G/L?

PS
To mój pierwszy miód w życiu ;)
Odpowiedz
#4
Ja się nie rozdrabniam daję całą saszetkę, to tylko 10g.
Do czwórniaka faktycznie można dać inne niż bayanusy, ja staram się nie używać G995 tylko lalvini1118 lub 1116, też bayanusy, ale moim zdaniem lepiej się sprawują w miodach - trójniakach.
Lech
Odpowiedz
#5
No to już po zawodach ...
Wyszło mi 2,4L nastawu - wiem, bardzo mało.
Uwadniam 3g drożdży i za kilkanaście minut zadaję.
Nastaw wyszedł mi 27*blg, więc "książkowo".
Tylko tych drożdży się boję ...

EDIT
Mam jeszcze 1 słoiczek miodu (rzepak).
Za tydzień nastawiam drugi gąsiorek.
Polećcie coś najlepszego z Waszego doświadczenia.
Odpowiedz
#6
Hmm, kiedyś robiłem coś takiego http://wino.org.pl/forum/Thread-Miód-kor...ini+bianco, moim zdanie i nie tylko moim wyszło super.
Lech
Odpowiedz
#7
Fermentacja tylko 2 tygodnie?
Dość szybko ...
Po co dodaje się kwasek?
Odpowiedz
#8
Aby lekko zakwasić, bez kwasku nie dość że mocno wytrawne to jeszcze mdłe, przy owocowych miodach kwasowość wprowadzają owoce, przy ziołowych kwasek cytrynowy, lub jak ktoś woli winowy.
Lech
Odpowiedz
#9
Możesz podać jakieś wytyczne odnośnie ilości kwasku?
Mogę go jeszcze dodać?

PS
Fermentacja chyba ruszyła :)
Widać wyraźne bąbelki na powierzchni brzeczki.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#10
Toć w tym przepisie który zacytowałem masz podane wszystkie ilości.
Kwasek możesz podawać w każdej chwili, często się go dodaje 'na smak' po zakończeniu fermentacji.
Lech
Odpowiedz
#11
OK, myślałem, że jest to składnik niezbędny do procesu fermentacji, a nie przyprawa!
No to na teraz byłoby juz chyba wszystko.
Miodzik ładnie babelkuje. Czekam na koniec fermentacji i zlewam.
Odpowiedz
#12
OK :spoko: .
Lech
Odpowiedz
#13
Lechu, coś Ty mnie tutaj bajerujesz!
A regulacja pH ,coby drożdże się za bardzo nie rozleniwiły ;) ??
Odpowiedz
#14
Przy czwórniaka, na bayanusy, prędzej szkło przeżrą niż się rozleniwią :diabelek: .
Lech
Odpowiedz
#15
(22-09-2018, 16:21)SACZI napisał(a): Mam jeszcze 1 słoiczek miodu (rzepak).
Za tydzień nastawiam drugi gąsiorek.

Taki sam mikro nastaw ? Nie lepiej było zrobić jeden a na pełna butlę ?
Taka ilość w takiej butli bardzo łatwo zepsuć.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#16
Tequila, to mój pierwszy nastaw.
Muszę/ chcę wprawy nabrać.
Jak coś padnie, to "straty" niewielkie.
Odpowiedz
#17
Kwasek się dodaje, bo tak Cieślak napisał kiedyś :) Co to daje: utrudnia życie drożdżom, a po co to robić to już miszczów co przepisują stare przepisy w internetach trzeba zapytać :) Lepiej dokwasić po fermentacji.
Rzeczywistosc to iluzja wywolana brakiem alkoholu.
Odpowiedz
#18
Nie wytrzymałem!
Otwarlem butle, odlalem trochę brzeczki.
Jest mocno musująca, ma delikatny posmak kwaskowy przy pierwszym kontakcie.
Po chwili przyjemna słodycz miodu.
Chyba coś z tego będzie  :D
Odpowiedz
#19
Po tygodniu, mój pierwszy czwórniak ma BLG12-13.
Dodałem do niego pół łyżeczki odżywki do drożdży. Fermentacja ruszyła z kopyta.
Truneczek robi się wytrawny, czyli taki, jak lubię. Słodycz się dość mocno ukrywa, ale wsmaku dominują drożdże.


Dzisiaj nastawiłęm drugi gąsiorek czwóniaka z miodu rzepakowego.
BLG startowe ~25, marka drożdżowa na Mead Yest ze starowara plus łyżeczka odżywki do drożdży.
Martwi mnie trochę ph miodu, które mieści się między 4, a 5 (papierek lakmusowy niejest zbyt dokładny), ale teraz, tj jakieś 2-3h po nastawieniu drożdżezaczęły już swoją ucztę.
Nie wiem, czy robić coś z tym pH na początku ferentacji?
Odpowiedz
#20
Przy czwórniaku raczej bym się nie przejmował pH, niewiele cukru i drożdże bez problemu powinny sobie poradzić, natomiast przy tych miodach z wyższą zawartością cukru ma duże znaczenie (drożdże mają pod górkę), i reguluje się je węglanem potasu, lub kwaśnym węglanem potasu.
Blg 12-14° - do czwórniaka jeszcze daleka droga.
Lech
Odpowiedz
#21
A do ilu BLG trzymać miodzik?
Odpowiedz
#22
Do 0. Czwórniak to miód wytrawny.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#23
krzysztof1970, bardzo mi się podoba Twoja odpowiedź!
Lubię wytrawne trunki bez zbędnej słodyczy i ulepkowatości.
Na moje "niedoświadczone oko", do czwórniaków idealnie pasuje dodatek chmielu, który mógłby podkreślić wytrawność.
Odpowiedz
#24
SACZI - zmień kolor czcionki na biały
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#25
Tymczasem minęło 2 tygodnie od nastawienia moich miodów.

Pierwszy, na drożdżach Bayanus 995 zszedł z BLG w okolice 0. Jest może 0, 2, a może 3 blg - cukromierz jest niedokładny.
Nadal jest mętny, nadal wydziela bąbelki gazu.
Mocno czuć zapach i smak drożdży, słodycz mocno ukryta. Jest wytrawny i to mi pasuje.
Czuję, że zbliża się zlew miodu ...
Czy filtr do kawy mocno go wyjałowi?

Drugi miodzik na drożdżach Mead Yest zszedł w okolice 8-9 blg.
Fermentacja przebiega prawidłowo, drożdże znacznie mniej wyczuwalne (mak i zapach) niż w powyższej miksturze.
Słodycz ukryta.
Dostał "pół łyżeczki" odzywki i fermentuje kolejny tydzień.


To tyle.
Czy mam coś zrobić przy tych miodach, czego nie napisałem?
Odpowiedz



Skocz do: