Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drożdże DSM Fermivin brak fermentacji
#1
Witam

Jestem trochę zaniepokojony. Uwodniłem drożdże tak jak w opisie - 30 min, odpowiednia temp, wody 10 razy więcej niż objętość drożdży, odrobina cukru. Coś tam po pół godz. w szklance zaczeło się dziać, czyli jakby bardzo delikatnie musować. Piany nie było. Wlałem to do balona o temp moszczu zbliżonej do drożdży. Po 6 godz. nic :(
Czy mam sie już poważnie niepokoić??

Pzdr grem
Odpowiedz
#2
Spokojnie,bez paniki.Ja poczestowałem swoją dziką różę drożdżami DSM Fermichamp-objawy z poczatku podobne,ale po 12-tu godzinach byla już burza w butli.
Odpowiedz
#3
Uważam, że za długo uwadniałeś drożdże 15-20 min to max.
Jaka była temperatura wody przy uwadnianiu?
A na pocieszenie dodam, że moje DSM Fermiwin też nie startowały natychmiast.
Odpowiedz
#4
"Uważam, że za długo uwadniałeś drożdże 15-20 min to max.
Jaka była temperatura wody przy uwadnianiu?
A na pocieszenie dodam, że moje DSM Fermiwin też nie startowały natychmiast"

Uwadniałem wg instrukci na angielskiej stronie. Tam było 30 min. Temp 28-30 st. C
Odpowiedz
#5
Ja uwadniam w\\g tego przepisu z łyżeczką cukru i zawsze jest OK.
Poza tym był poruszany na forum temat zbyt długiego uwadniania i jednoznacznie ustalono, że jest niekorzystne dla drożdży.
Odpowiedz
#6
Ryżowo-rodzynkowe (mały, 5 L nastaw) wystartowało, natomiast DR 10L nie.
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez młodszywinny
Uwadniałem wg instrukci na angielskiej stronie. Tam było 30 min. Temp 28-30 st. C

ja tam widze "35 do 38°C". :chytry:

mnie Lallemandy L43 srartowały po ok. 24h.



Skocz do: