Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drożdże LeMag - UCLM S377
#1
Drożdże winiarskie UCLM S377

UCLM S377 został wyselekcjonowany przez Uniwersytet Castilla La Mancha ze względu na jego umiejętność zachowania charakterystycznych cech czerwonego wina w trudnych warunkach fermentacji.

Wskazania przy stosowaniu
- Szybki start fermentacji
- Spokojna i stabilna fermentacja
- Kompletna fermentacja cukrów
- Tolerancja alkoholu: 15% obj.
- Temperatura fermentacji: 16 do 35 °C
- Po 24 godzinach od startu fermentacji do moszczu zawierającego azot w zakresie 150 - 180
mg/l należy dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl Biofermu
- Duża odporność na SO2

Charakterystyka metabolizmu
- 16.5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu
- Niska produkcja kwasowości lotnej (<0,25 g / l) i aldehydu octowego (<28 mg / l)
- Nie produkują związków siarki
- Wysoka produkcji glicerolu: 10 g / l

Wskazania przy stosowaniu

Do win w stylu śródziemnomorskim
UCLM S377 zostały wyselekcjonowane ze względu na brak wpływu na charakter wina, związany z terriorem oraz odmianą. Potrafią one wybitnie podkreślić zalety szczepu Syrah.

Do win czerwonych wyższej klasy
Stosowanie drożdży UCLM S377 pozwala uzyskać wyśmienite rezultaty w produkcji dobrze zbudowanych i zbalansowanych win. Spokojna i stabilna fermentacja pozwala prowadzić fermentację w masie, z maceracją, co z kolei daje możliwość dopracowania struktury wina. Ponadto stopniowa produkcja alkoholu podczas fermentacji, powoduje ekstrakcję polifenoli.
Wina produkowane z użyciem drożdży UCLM S377 mają wyjątkowe możliwości dojrzewania oraz wysoką jakość dzięki dużej zawartości glicerolu.

Sposób użycia
Drożdże UCLM S377 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodać do zbiornika fermentacyjnego i wymieszać.

Dawkowanie
Wina spokojne 20 g/hl
Wznowienie fermentacji 20-30 g/hl

Sposób przechowywania
Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20 °C (najlepiej przechowywać w lodówce)

Oferta firmy:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid224973
Odpowiedz
#2
Te drożdżaki mają bardzo duże wymagania w stosunku do azotu tj lubią go dużo-dużo.

W nastawie który mi znacznie zwolnił, po zlaniu do nowego naczynia i dodaniu cukru, obawiałem się że balon jeszcze nie wywietrzał z piro i w ten sposób ubiłem drożdże. Ale nie, dodanie DAF-u (oczywiście wcześniej też już był) wznowiło pracę.
Odpowiedz
#3
U mnie jakoś dociągneły do końca, ale dałem zalecaną dawkę obu pożywek po ok 24h od startu fermentacji.
Odpowiedz
#4
Ja dodałem na początku tylko activit, jak zawsze zresztą. Teraz już wiem że to za mało.
Tu polecają odpowiednik activit + daf 1:1 po 20g każdy na 100l.


Kilis, a jak oceniasz te drożdże smakowo?
Odpowiedz
#5
Jeszcze nie wiem, ale wstępnie po fermentacji to jak dla mnie chyba za dużo tego glicerolu produkują. Mam wytrawne wino gronowe, w którym jest 0 cukru a czuć słodycz. Zobaczymy za parę miesięcy. UCLM 325 to samo.
A jeszcze zrobimy eksperyment z cydrem na 325.
Odpowiedz
#6
(23-10-2013, 09:07)kilis napisał(a): Jeszcze nie wiem, ale wstępnie po fermentacji to jak dla mnie chyba za dużo tego glicerolu produkują. Mam wytrawne wino gronowe, w którym jest 0 cukru a czuć słodycz. Zobaczymy za parę miesięcy. UCLM 325 to samo.
A jeszcze zrobimy eksperyment z cydrem na 325.

Kilis napisz proszę swoje wrażenia z użytkowania tych drożdży, zastanawiam się właśnie czy ich nie kupić do słabszych win i produkcji cydru. Jak smak i do jakich % dochodziły Ci nastawy,serio czuć słodycz po odfermentowaniu cukru ?
Może ktoś inny ma jeszcze jakieś nastawy na tych drożdżach za sobą ?

Mam jeszcze parę innych szczepów na oku do win lekkich tj. :glupek:

1. - Saint Georges S101 
http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-sai...77449.html
ludzie chwalą je dość tu na forum tylko:"Do moszczu poddanego fermentacji zawierającego azot w granicach 150 – 180 mg/l należy po 24 godzinach od startu fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl preparatu". 
 Nie znam się na zawartości azotu w nastawie i  nie bardzo wiem jak to ugryźć...

2.Table wine
http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-tab...ule_id=201
Też mają niską tolerancje na alkohol i niskie zapotrzebowanie na azot.

3. To właśnie wyżej wymienione w wątku UCLM 325
Tylko trochę problematyczne są w użytkowaniu, przynajmniej wg.instrukcji:
- Drożdże mają duże zapotrzebowanie na azot. Moszcz w którym zawartość azotu jest w granicach 150 – 180 mg/l. wymaga minimum dwóch zabiegów: 
 1) po 24 godzinach od startu fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl Biofermu 
 2)w połowie fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego lub Bioferm 
- Temperatura fermentacji: 12 do 35 ° C 

Dzięki z góry za wszelkie porównanie, doświadczenia z wyżej wymienionymi drożdżami...
:pijemy:
Pozdrawiam
Marcin
Odpowiedz
#7
Witam,

Saint Georges S101  - na tych wstawiłem wino hibiskusowe. Nie wczuwałem się w temat zawartości azotu w moszczu, więc zgodnie z opisem producenta dodałem po 24h fosforan + Bioferm. Nie odnotowałem żadnych problemów z fermentacją, wino ma około 2 miesiące, zlane raz (pod korek) i sobie jeszcze co jakiś czas "bulga".

UCLM 325 - na tych wstawiłem:
- eksperyment cytrusowy (sok z cytryn, pomarańczy i mandarynek), jak wyżej, po 24 godzinach dodałem fosforan + Bioferm. Nic nie mam w moich notatkach o dodawaniu drugiej partii pożywki, więc albo zapomniałem dodać albo nie zapisałem.
- tydzień temu na tych drożdżach wstawiłem ryż+rodzynki dodając fosforan+Activit (bioferm się skończył), za kilka dni przy dodaniu drugiej partii cukru planuje dodać fosforan.

Z LeMag używam jeszcze BC S103 do miodów, również z powodzeniem.
Ogólnie nie przejechałem się jak na razie na drożdżach LeMag.

ps; do cydrów mają Safcider.



Skocz do: