Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drożdże WLP099 - tolerancja do 25% alk.
#1
Witam.
Studiując forum piwowarskie, zauważyłem że do fermentacji bardzo mocnych piw używane są drożdże WLP099. W ich opisie jest, że mogą dociągnąć do 25% alkoholu!

Link do wiki:
http://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%B...ravity_Ale

Na stronie producenta taka sama informacja:
http://www.whitelabs.com/yeast/wlp099-su...-ale-yeast

Jak myślicie, nadawałyby się do fermentacji ciężkich miodów lub do restartów?

Odpowiedz
#2
Myslę, że możnaby spróbować ale na małej próbce. Mogą dawać nieporządane posmaki
Odpowiedz
#3
Do barley wine widzę najwięcej osób ich użyło. Dodatkowo piszą o powstających estrach przy gęstej brzeczce. Jakbym je miał to bym próbował, tylko jaki miód, dwójniak?

Ciekawie się wypowiadają o nich tutaj: http://www.piwo.org/topic/2029-white-lab...ale-yeast/
Odpowiedz
#4
Normalnie ciągną do 16%, wyżej trzeba je hartować, odpowiednio dokarmiać azotem.
Raczej przystosowane do brzeczki piwnej (inny proces wytwarzania, inne posmaki, inne blg...).

No i gdzie je kupić? Czytałem, że są drogie a nei znalazłem żadnej oferty.
Odpowiedz
#5
Kosztują pewnie około 50 zł, i trzebaby je namnażać.

Co do estrów to drożdże winiarskie różnych rodzajów również takie estry produkują. Pytanie tylko czy aż tyle.

Co do brzeczki piwnej - barley wine często ma nawet 30 blg, co jest prawie blg startowym trójniaka.

Co do hartowania - podczas fermentacji miodu same by się zahartowały, a standardowo do miodów dodaje się dużo pożywki, więc myślę że tu specjalnego traktowania im nie potrzeba...
Odpowiedz
#6
http://www.williamsbrewing.com/WLP099-SU...P2808.aspx

Jest tam "Notice for brewers", to tak jeśli chodzi o to namnażanie i >16%.
Jak kupisz i użyjesz to poinformuj jak to idzie :)

U mnie poszukiwania trwają w odwrotnych kierunku, tj. zamiast 25% ucieszyłbym się z 11% :)



Skocz do: