Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drożdże aktywne z BIOWIN'u
#1
Firma BIOWIN wprowadziła do swojej oferty drożdże aktywne firmy DSM. Są one sprzedawane pod nazwami handlowymi:
- FERMIVIN PDM do win białych i czerwonych (bayanusy) do trudno fermentujących nastawów i restartów
- FERMICRU VR5 do win czerwonych (do jakościowych win czerwonych długo-leżakujących)
- FERMIVIN do win białych i czerwonych do szybkiego odfermentowywania win

Drożdże sprzedawane są w opakowaniach po 7g wystarczających na 10 - 35 l. wina. Cena opakowania 2,90 zł.
Rehydratyzacja odbywa się w wodzie o temp. 35 st. C, bez dodatku cukru.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
Nie wiadomo, do ilu % dociągają?
Odpowiedz
#3
Tak, ten krok potwierdza, że Biowin jest reformowalny i jeśli My winiarze będziemy wytrwale się o coś upominać to można to osiągnąć.
Dzięki Krzysztofie za informacje, myślę że twoje rozmowy z Państwem Kwapisz miały duży wpływ na ich decyzje.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#4
Drożdże w/g charakterystyki wykazują następującą tolerancję na zawartość alkoholu (w standardowych warunkach):

- FERMIVIN 14% dopuszczalna temp. fermentacji 15 st.C - 35 st.C
- FERMICRU 15,5% dopuszczalna temp. fermentacji 18 st.C - 30 st.C
- FERMIVIN PDM 16% dopuszczalna temp. fermentacji 14 st.C - 28 st.C

W sprzyjających warunkach (jak każde drożdże) wykazują mozliwość odfermentowania do wyższych wartości.

Charakterystyki drożdży mozna znaleźć TUTAJ ( ang.)
Odpowiedz
#5
a czy ktos juz probowal restartu na tych aktywnych FERMIVIN PDM i moglby sie wypowiedziec ? padlo mi winko z winogron (na dzikusach) w granicach 10-11% prubowalem restartu na aktywnych ale FERMICRU VR5 (1 paczka czyli 7gr na 20l nastawu) hartowalem 20h ale nie daly rady, tak sie zastanawiam czy sprobowac teraz na FERMIVIN PDM(3 opakowania) bo takie moge kupic na miejscu czy lepiej zamowic przez net sprawdzone juz G-995 czy IOC ??

najmocniej przepraszam za ort :wykrzyknik:
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez mateusz23
a czy ktos juz prubowal..
Radzę pisać przez "ó" - czyli spróbować przestrzegać regulaminu Forum..;)...
- Pozdrowienia..
M.
Odpowiedz
#7
ja nastawilem na fermvinie, 3 tydzien i nastaw bulka, zaraz bede odcedzal owoce to sprawdze ile % narobily.
ps. w NOMI kosztuja cos ok 4 zl, zdziercy :mad:
Odpowiedz
#8
w Praktikerze 4.99 - jeśli uda Ci się znaleźć pomiędzy pożywkami, klarowinami, ziołami i innymi...
Odpowiedz
#9
w Rzeszowie po 3,00 czyli nie najgorzej, restart sie udal, wedlug przepisu Crazy_Cat
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid142322
z tym ze 20g drozdzy na 20l wina, bulka se co 25 sek srednio
Odpowiedz
#10
W Biedronce wyprzedaż FERMIVIN 0,99gr :D
Odpowiedz
#11
Cytat:Wysłane przez marcopolo
W Biedronce wyprzedaż FERMIVIN 0,99gr :D

Czy w każdej?
Odpowiedz
#12
Cytat:Wysłane przez kguser
Firma BIOWIN wprowadziła do swojej oferty drożdże aktywne firmy DSM. [ciach...]

[ciach...]bez dodatku cukru.

Co ciekawe, w ulotkach do których linki zamiescił kguser jest jak byk napisane, że proces rehydratyzacji najlepiej przebiega w obecności 5% cukru (który zresztą należy według ulotki dodawać). Wie ktoś może skąd różnica?

Ponadto dla informacji - startowałem fermentację na Fermicru VR5 w drugim nastawie dr, fermentacja ruszyła dopiero po około 24 godzinach.
Odpowiedz
#13
PiotrC
Mogę Ci wyjaśnić bo również o to zapytałem w BIowinie. Ilość cukru należy precyzyjnie odmierzyć (5% stężenie cukru w roztworze). Nadmiar cukru jest dość szkodliwy. Ulotka która przytaczasz odnosi sie do opakowania 0,5 kg. Odmierzenie cukru aby uzyskać 5% roztwór dla przeciętnego użytkownika opakowania 7g jest praktycznie niemożliwe.
Dlatego tez znacznie bezpieczniej jest nie dodawać cukru w procesie rehydratyzacji "domowej". Biowin przeprowadził testy z których wynikalo że jest to najskuteczniejszy sposób uwodnienia drożdży w warunkach domowych.
Zauważ też, że we wspomnianych ulotkach odmierza się duże ilości np. ilość cukru to 0,5 kg a ilość drożdży aktywnych to 1 kg oraz odpowiednią ilość wody.
Odpowiedz
#14
Cytat:Wysłane przez kguser
PiotrC
Mogę Ci wyjaśnić bo również o to zapytałem w BIowinie. Ilość cukru należy precyzyjnie odmierzyć (5% stężenie cukru w roztworze). Nadmiar cukru jest dość szkodliwy.
No cóż, mam wagę o rozdzielczości 0,05g, stąd nie jest to dla mnie problemem - ale swoją drogą masz rację, że przy braku takiej wagi, dokładność +100/-50% jest też prawdopodobna
Cytat:[ciach...] Biowin przeprowadził testy z których wynikało że jest to najskuteczniejszy sposób
Też chciałem ich o to samo spytać - ale dzięki za informację.
Ja do wody dodałem 3,5g cukru (tak a propos - często można kupić cukier paczkowany po 5 gramów) i uwadnianie drożdży przebiegło całkiem sprawnie. Zwróć proszę także uwagę na to, że stosując się dokładnie do ulotki należałoby dodać nie 100, a 70 ml wody - taki drobiazg. Widać z tego, że Biowin mało ufa swoim klientom.
Odpowiedz
#15
Przepraszam,ale padło tu zdanie "tolerancja". Chodzi oczywiście o zakres do jakich % dociągają (i po próbie przekroczenia jakich padają)?
Odpowiedz
#16
Cytat:Wysłane przez daro_
Przepraszam,ale padło tu zdanie "tolerancja". Chodzi oczywiście o zakres do jakich % dociągają (i po próbie przekroczenia jakich padają)?

Tak, choć trzeba pamietac, ze podawane w charakterystyce tolerancje % alkoholu są uśrednione.
Odpowiedz
#17
Robię wino z mniszka lekarskiego na drożdżach FERMIVIN. Drożdże miały dojechać do 14%. Wino ma już 16% i wciąż jeszcze dość żwawo pracuje. Ostrzegam więc, jeśli ktoś ma zamiar zrobić wino średniej mocy na tych drożdżach to niech się jeszcze zastanowi:)

Odpowiedz
#18
Witam.

W moim mniszkowym Fermivin PDM zrobiły ile miały zrobic (16%) i fermentacja już prawie się zatrzymała a winko zaczyna się powoli klarowac.
Odpowiedz
#19
Czy może ktoś nakreślić w jakich sklepach ( oprócz wymienionych tutaj ) mogę dostać te drożdże ?
I ile będzie mniej więcej kosztować pożywka do nich - oraz czy musi być pożywka ?
Nadmieniam iż chcę zrobić wino z wiśni 14 - 15 % - 25l winka.

Z wypowiedzi pana kguser rozumiem iż dodawanie cukru do rehydratyzacji w w warunkach domowych
w niedokładnych porcjach jest gorsze niż gdy zrobimy rehy #$%@cje :) bez cukru.
Odpowiedz
#20
Spoke,
co do rehydratyzacji zastosuj się do instrukcji na opakowaniu drożdży. TUTAJ masz ceny produktów BIOWIN'u. Do wina wystarczy najtańsza pożywka TAKA.
Odpowiedz
#21
Hmm chciałem zrobić zamówienie - głownie na 2 rok . (2010)
I z takim pytaniem - jeżeli ktoś kupował piro , pekto , fermivin + pożywkę ...
Jakie te artykuły mają datę ważności ? Jeżeli wszystkie mają powyżej roku to będę zachwycony :)

Chodzi oczywiście o produkty z firmy Biowin.
Odpowiedz
#22
Pójdź do hipermarketu (np. Tesco) i zobacz na miejscu. Tam mozna kupić wyroby Biowinu. Na opokowaniu jest podana data ważności.
Odpowiedz
#23
Ja chcę zamówić - przez INTERNET
Do najbliższego tesco mam 25 km :)
Więc jak ktoś kupował to może wie lub zwrócił uwagę na to .
Jak nie to zadzwonię do Biowinu .
Odpowiedz
#24
Wczoraj robiłem dwa nastawy. Jeden na fermivin, drugi fermicru. Ciekawostka taka: wszystko tak samo, fermivin po 20 minutach musuje. Fermicru cisza. Nastawiłem drugie drożdże, bo myślę - coś zepsułem. Drugie tak samo, zero piany, nic - "cicho i święty spokój". Godzina była późna więc już zdesperowany wlałem tę drugą do nastawu. Dziś bulkają, czyli nie zawsze będą się pienić. Choć nie wiem czy to normalne? Poprzedni nastaw fermicru do wiśni robił pianę. Czy ktoś miał podobnie?
Pozdrawiam
Karol
Odpowiedz
#25
Dwa dni temu uwodniłem dwa opakowania Fermicru z 5% dodatkiem cukru, po 30 minutach ilośc piany była minimalna,nastawiona na tych drożdżach DR fermentuje bardzo ładnie.
Odpowiedz



Skocz do: