Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drożdże do cydru,wina bananowego, kwiatowego, dzikiej róży
#1
Witam
 Mam już trochę mętlik w głowie o tych wszystkich wątków i nazw łacińskich wiec wole zapytać żeby później nie żałować... Huh
Wybieram się do kraju w najbliższym czasie i chciał bym się zaopatrzyć w odpowiednie drożdże i pożywki do moich najbliższych nastawów   :P
Planuje zrobić następujące winka i użyć takich drożdży:

1.Wino bananowe ok.14-15%, nie mocniejsze - słodkie, pół-słodkie. Myślałem o drożdżach 
-  FERMIVIN biowinu nie PDM tylko zwykłe mają odpowiednią tolerancje. Tylko nie mogłem nigdzie znaleźć aktywnych suszonych jedynie w płynie ale może i takie będą git  :spoko:

2.Wino hibiskusowe tu myślałem o winie 11,12,13% pół-słodkim
- propozycja drożdży brak...  Cry

3.Wino z dzikiej róży 17-18% pół-słodkie. Takie zrobiłem dwa lata temu na Bayanusach g995 i jest mega świetne po dwóch latach.
Więc planuje nastawić dwie butle (16l.) w tym roku jak będzie sezon jesienno-zimowy. I tu pomyślałem by jedną butle zrobić na innych mocnych drożdżach i mieć porównanie. 

4.Cydr jabłkowy na soku z kartonu  - zrobiłem jeden na drożdżach szampańskich bo takie tu tylko mieli i wyszedł nawet dobry.

Więc ostatecznie pozostaje pytanie jakie drożdże polecalibyście do w/w win,cydru ?
Czy zaopatrzyć się w pożywkę Daf, Activit - jest któraś uniwersalna ?
Fajnie by było gdyby ktoś napisał link/nazwę sklepu gdzie bym to wszystko mógł zamówić w jednym miejscu.

Ps.wiem że są wątki o danych winach i tam się znajdują te informacje - przeczytałem je,nawet ten o DR. Zrobiłem notatki drożdży a później zgubiłem kartkę (znikła ze stołu,była w laptopie :glowa_w_mur: ). Będę za tydzień w kraju i chciałbym zabrać te rzeczy ze sobą a nie mam już siły by czytać :ksiazka: te całe wątki od nowa... Dlatego pytam o wasze sprawdzone doświadczenia,gdzie się dane szczepy dobrze sprawdziły   :slinka:

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi i rady  :pijemy:
Pozdrawiam
Marcin
Odpowiedz
#2
Dzika Róża i Cydr - można robić na Bayanusach, ja najlepiej lubię właśnie te 995.

Co do lżejszych win, półsłodkich, to spróbuj drożdży dedykowanych do winogron - UCLMs325 do win białych oraz UCLM s377 do win czerwomnych.
Wszystko do kupienia np. na alegro.

A jak masz chęć to popróbuj też dodawanie cukru brzozowego (Ksylitolu) do win - jego drożdże nie fermentują a jest słodki jak normalny cukier "buraczany". Więc jak np. na początku fermentacji dodasz 20 g/l tego cukru to wyjdzie Ci wino półsłodkie.
Odpowiedz
#3
A ja proponował bym żebyś zerknął na tę stronę , masz podane jakie drożdże do czego się nadają, wielokrotnie korzystałem z tego poradnika,.
Moim zdaniem najlepiej kupować drożdże w sklepach internetowych, ma się pewność że są dobrze przechowywane :).
Lech
Odpowiedz
#4
Dziękuje za odpowiedzi :)
Pożywki to najlepiej Activit ?
Powinna być odpowiednia do wyżej wymienionych win ?
Pozdrawiam
Marcin



Skocz do: